Connect with us

Iz Svijeta

Njemačka poziva EU da zaustavi val migranata iz Bjelorusije

Objavljeno

-

Njemačka je u utorak pozvala Europsku uniju da poduzme mjere kako bi pomogla da se zaustavi val migranata na poljskoj granici koji dolaze iz Bjelorusije.

“Poljska ili Njemačka ne mogu se same s time nositi”, rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer za list Bild, pozivajući EU da zauzme zajednički front.

“Moramo pomoći poljskoj vladi da osigura vanjsku granicu. To bi trebala biti stvar Europske komisije. Sada je pozivam da poduzme mjere”, naglasio je.

On je taj poziv uputio nakon što je Poljska objavila da je odbacila pokušaj stotina migranata da ilegalno prijeđu granicu iz Bjelorusije, ali i istaknula da se tisuće drugih i dalje okupljaju.

Horst Seehofer je rekao da podupire odluku Poljske o podizanju ograde na granici s Bjelorusijom.

“Ne možemo je kritizirati .. za to što brani vanjske granice EU-a”, kazao je. “Ne, naravno, koristeći vatreno oružje, ali da drugim dostupnim načinima”, dodao je ministar.

Tisuće migranata okupile su se na bjelorusko-poljskoj granici pokušavajući ući u Europsku uniju. Bruxelles optužuje režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao dolazak migranata na istočne granice EU-a nakon što je EU uvela sankcije protiv Minska zbog brutalne represije prema oporbi. Lukašenko takve optužbe odbacuje.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u ponedjeljak da bjeloruske vlasti iskorištavanjem migranata radi pritiska na Europsku uniju neće ispuniti svoje ciljeve.

Von der Leyen je rekla da je razgovarala s premijerima Poljske, Litve i Latvije, Mateuszom Morawieckim, Ingridom Šimonyte i Krišjanisom Karinšem kako bi im izrazila solidarnost EU-a. S njima je razgovarala o mjerama koje bi EU mogao poduzeti kako bi im pomogao da se suoče s ovom krizom.

Predsjednica Komisije pozvala je države članice da prošire sankcije protiv bjeloruskog režima “zbog ovoga hibridnog napada”.

Najavila je da će Komisija razgovarati sa specijaliziranim agencijama UN-a o načinima sprječavanja humanitarne krize te kako bi se osigurao siguran povratak migranata u zemlje iz kojih su došli. (Hina)

EK: Iskorištavanjem migranata Lukašenko neće postići svoje ciljeve

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari