Connect with us

Iz Svijeta

Njemačka raspisala nagradu od 100.000 eura za informacije o Anisu Amriju

Objavljeno

on

Njemačka policija intenzivirala je danas potragu za vozačem kamiona koji je ubio 12 ljudi na božićnom sajmu u Berlinu i priopćila je da prati više tragova.

Policija je pak za Spiegel rekla da ima novi trag – ispod vozačkog sjedala kamiona pronađena je identifikacijska isprava, privremena dozvola za boravak, na ime tuniškog državljana Anisa A. rođenog 1992. u gradu Tataouineu.

U tijeku je policijska operacija u državi Nordrhein-Westfalen, gdje je izdana dozvola.

Njemačka je ponudila nagradu do 100.000 eura za informacije koje bi vodile uhićenju Tunišanina osumnjičenog za umiješanost u napad kamionom u Berlinu, a identificirala ga je kao Anisa Amrija koji bi mogao biti naoružan i opasan.

Ured glavnog saveznog državnog odvjetnika (GBA) rekao je u priopćenju da se za Amrijem traga uz pomoć policije iz svih 16 njemačkih saveznih država.

“Anis Amri je visok 178 cm i teži oko 75 kg, ima crnu kosu i smeđe oči”, rekao je ured u priopćenju. “Oprez: On može biti nasilan i naoružan”. Dvije Amrijeve fotografije objavljene su na internetskoj stranici GBA, prenosi Večernji list

Tunižanin, kojeg se sumnjiči da je počinitelj terorističkog napada u Berlinu, stigao je u Njemačku kao izbjeglica 2015., u kolovozu mu je odbijen zahtjev za azilom i bio je u kontaktu s islamistima, priopćio je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, Ralph Jaeger, na izvanrednoj konfekciji u srijedu.

Anis Amri, osumnjičeni za napad kamionom, u kojem je u ponedjeljak navečer poginulo 12 osoba, a 48 je ozlijeđeno, nalazio se na listi potencijalnih počinitelja terorističkih napada i bio je u kontaktu s tzv. Islamskom državom.

Zahtjev za azilom Anisa Amrija odbijen je u kolovozu, ali on nije mogao biti protjeran jer nije posjedovao dokumente zemlje iz koje potječe, Tunisa, čije vlasti su dosad izražavale sumnju da je on njihov državljanin.

Potrebni dokumenti za njegovo izručenje stigli su danas iz Tunisa i tu činjenicu ne želim komentirati – rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Ralph Jaeger. U ovoj saveznoj pokrajini, u gradiću Kleveu, Anis Amri je i podnio zahtjev za azilom.

Osumnjičeni je u kabini kamiona ostavio dokument po kojem se vidjelo kako ima boravišni status po kojem je u svakom trenutku mogao biti protjeran.

Njemačka je s Tunisom sklopila ugovor o vraćanju odbijenih podnositelja zahtjeva za azilom, ali se ovaj sporazum u praksi primjenjuje s poteškoćama.

Povjerenstvo za unutarnjopolitička pitanja Bundestaga priopćilo je nakon svoje izvanredne sjednice u srijedu kako je Anis Amri pušten iz ekstradicijskog pritvora nakon što mu se identitet nije mogao točno utvrditi. Dnevnik Sueddeutsche Zeitung je prije toga javio kako se Amiri kretao u krugovima bliskim ekstremnom islamističkom propovjedniku Abbu Wali i njegovu suradniku Bobanu S.

Osumnjičeni Anis Amiri kretao se u krugu islamista Abu Wala, a Boban S. bio je jedan od njegovih suradnika. Anis Amri je neko vrijeme i živio kod Bobana S. – javlja dnevnik Sueddeutsche Zeitung dodajući da se Boban S., koji navodno posjeduje srbijansko i njemačko državljanstvo, i propovjednik Abu Wala od studenog nalaze u istražnom zatvoru.

Njemački mediji postavljaju pitanje kako je moguće da osoba koja je trebala biti protjerana i koja slovi kao opasna nije pod stalnim paskom sigurnosnih službi koje su ga, kako prenose mediji, početkom prosinca „izgubile iz vida“.

Savezni ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere prije toga je objasnio kako je za Anisom Amrijom diljem schengenskog prostora raspisana potjernica.

Osumnjičenik je upotrebljavao najmanje četiri imena i smatra se prijetnjom, piše Welt. Policija smatra da je ozlijeđen, zbog čega pretražuju bolnice u Berlinu i Branderburgu, a iz kabine su uzeti uzorci DNK. Bild piše kako je Tunižanin islamist te da ima između 21 i 23 godine.

Süddeutsche Zeitung piše kako je Tunižanin živio u Dortmundu s Bobanom S., koji je bio uhićen i optužen za povezanost s Islamskom državom. B92 piše da je Boban S. srpski državljanin. On pak navodno ima veze s 32-godišnjim Iračaninom Abuom Walaaom, koji je uhićen 8. studenog.

Poznat kao “čovjek bez lica” jer je propovijedao na arapskom i lošem njemačkom leđima okrenut kameri, Iračanina su vlasti identificirale kao Ahmeda Abdulaziza A. Baza mu je bila u Hildesheimu, gdje je imao vjerno sljedbeništvo te je čak ponudio svoju aplikaciju 2014. godine. Optužen je za regrutiranje terorista i otvoreno podupiranje Islamske države.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR