Connect with us

Iz Svijeta

Njemačka razmatra slanje ‘Leoparda’ u Ukrajinu

Objavljeno

-

Njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock zalaže se za isporuku teškog naoružanja Ukrajini. Koncern Rheinmetall već ima konkretnu ponudu. Kancelar Olaf Scholz je još suzdržan

Šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock upravo se izjasnila za isporuke teškog oružja Ukrajini. Potom je objavljena ponuda njemačkog koncerna Rheinmetall – 50 tenkova stoje na raspolaganju.

Predsjednik upravnog odbora diseldorfske tvornice za proizvodnju teškog oružjat Armin Papperger izjavio je za list Handelsblatt: „Prvi Leopard 1 mogao bi biti isporučen za šest tjedana”. On je dodao da se trenutno provjerava stanje tenkova te da bi isporuka mogla uslijediti preko talijanske podružnice koncerna Rheinmetall Italija, a sve bi trajalo do tri mjeseca. Papperger je rekao da ukrajinski vojnici mogu biti obučeni za upravljanje tenkovima tipa Leopard za nekoliko dana, piše Deutsche Welle.

Ovi tenkovi su iz starih vojnih zaliha drugih armija. Na primjer, Bundeswehr odavno koristi Leopard 2, čija je verzija ušla u upotrebu još 1979. Rheinmetall ima na zalihama i neprodate tenkove tipa „Marder“. Njih 70 bi diseldorfski koncern prema vlastitim navodima mogao isporučiti u roku od šest do osam mjeseci. Prvih deset mogli bi krenuti na put u roku od pet tjedana.

Baerbock za teško oružje

Uvjet za ovakve isporuke bilo bi odobrenje njemačke Vlade. Njemačka je do sada isporučila Ukrajini protuzračne rakete, protutenkovske pancerfauste i strojnice. Teško oružje kao što su tenkovi, avioni, ratni brodovi i artiljerija do sada nisu bili u igri.

Prema njemačkoj ministrici vanjskih poslova sada bi trebale uslijediti i isporuke teškog naoružanja. Na sastanku šefova dilomacija zemalja članica Europske unije u Luxemburgu ona je nedavno rekla: „Sada nije vrijeme za izgovore, sada je vrijeme za kreativnost i pragmatizam“.

Baerbock nije rekla koju bi vrstu teškog oružja Njemačka poslala Ukrajini. Međutim, ona je nagovestila povećanje vojne pomoći Europske unije Ukrajini na 1,5 milijardu eura. To je predložio povjerenik za vanjske poslove Europske unije Josep Borrell.

Vladajuća koalicija signalizira pristanak

Političari vladajućih stranaka zaduženi za pitanja obrane podržavaju isporuku tenkova tipa Leopard 1. Sara Nanni, glasnogovornica zastupničkog kluba Zelenih za pitanja obrane rekla je za njemački list Handelsblatt da je odlučujuće pitanje što Njemačka zaista može isporučiti. Ona kaže da nije lako na siguran način koristiti Leopard 1. „Ali Ukrajina u ovom slučaju bolje zna od mene, bi li im to ipak pomoglo“.

Sličan stav ima političar liberala (FDP) Marcus Faber: „Na Leopardu 1 se mora proći nešto intenzivnija obuka. Ali ako Ukrajinci žele taj tenk, a takve signale su mi poslali, onda se mora naći način“. Političar liberala koji je predložen za generalnog sekretara stranke Bijan Djir-Sarai je pozdravio zahtjev Annalene Baerbock. On je za Prvi program njemačke televizije (ARD) rekao kako se nada da će “teško oružje biti stavljeno na raspolaganje ukrajinskoj vojsci brzo i jednostavno“. Dodao je da u slučaju da se iscrpe mogućnosti Bundeswehra da isporučuje oružje Ukrajini on očekuje da se brzo nađu pragmatične alternative.

Scholz je suzdržan

Njemački kancelar Olaf Scholz je u svojim izjavama bio suzdržan. Rekao je da je Njemačka Kijevu već isporučila oružje, te da će to i dalje činiti, a da će sve preko toga biti usuglašeno unutar Europske unije. „Neće biti izdvojenog djelovanja (pojedinih zemalja)“.

Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj, Andrij Meljnik, koji je inače vrlo prisutan svojim izjavama u njemačkim medijima, je tijekom vikenda zatražio hitnu isporuku tenkova Leopard i Marder, samohodnih haubica i uređaja za lociranje artiljerije tipa Kobra.

„Prema našoj analizi, svega toga bi se Njemačka mogla odreći, a da ne ugrozi obranu zemlje ili obveze prema NATO-u“, rekao je Meljnik.

Predsjednica odbora za obranu Bundestaga, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, predlaže da se u vezi s tenkovima Marder sklopi posao s istočnoeuropskim partnerima: „Ukrajinska vojska mora najprije proći obuku na tenkovima. Zato predlažem da naši istočnoeuropski partneri isporuče Ukrajini odgovarajući materijal“, rekla je političarka liberala za list „Rheinische Post“. Ona je objasnila da bi bivše rusko teško oružje koje je ostalo iza Varšavskog pakta ukrajinski vojnici mogli odmah koristiti.

Zapad u neviđenoj ofenzivi: ‘Stvari sada stoje posve drugačije‘

 

 

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas