Pratite nas

Iz Svijeta

Njemačka strojarska industrija obara rekorde i zapošljava više od milijun ljudi

Objavljeno

na

Optimizam kod njemačkih proizvođača strojeva raste. Proizvodnja i promet dostižu rekorde, a broj zaposlenih se povećava.

“Njemačka strojarska industrija nije slučajno već godinama rekorder u izvozu”, kaže Hannes Hesse, generalni direktor Udruge njemačkih proizvođača strojeva i pogona VDMA u razgovoru za DW. Prema njegovom mišljenju, ključ uspjeha te važne industrijske grane leži u sposobnosti integracije visokih tehnologija iz oblasti elektrotehnike, elektronike i informatičke tehnologije u proizvode ove industrije. Na taj način nastaju strojevi i pogoni koji su vrlo traženi u svijetu i koji kupcima omogućuju da i sami budu izrazito konkurentni na tržištu. “I to je zapravo cijela priča”, kaže Hesse.

Udruga VDMA je ovoga tjedna objavila rekordne brojke: 2014. godine je zabilježen promet od 212 milijardi eura, a vrijednost proizvodnje iznosila je 199 milijardi eura. To premašuje i dosadašnji rekorda iz 2008. godine kada je utrženo 208 milijardi eura, dok je vrijednost proizvodnje tada bila dosegla 196 milijardi eura.

Više od milijun zaposlenih

U svibnju 2014. godine u strojarskoj industriji je bilo više od milijun zaposlenih. Toliko ih je zadnji put bilo prije više od 20 godine – 1993. U listopadu je na proizvodnji strojeva radilo milijun i 11.000 ljudi, što je 1,7 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

I iako se radi o umjerenom porastu proizvodnje, ta industrijskoj grani je neophodna kvalificirana radna snaga. Radi se o velikim izazovima kao što su umrežavanje proizvoda s internetom (industrija 4.0), odlazak u mirovinu sa 63 godine i demografske promjene.

U 2015. se u njemačkoj strojarskoj industriji predviđa rast proizvodnje od dva posto. Vrijednost proizvodnje bi s 205 milijardi eura prvi put mogla prijeći prag od 200 milijardi.

Pritom, VDMA računa sa stabilnim razvojem tržišta u Kini, nešto pozitivnijim razvojem na Srednjem i Bliskom istoku, kao i na vrlo pozitivnu klimu u SAD-u.

Međutim, i dalje postoje nepredvidljivi rizici u idućoj godini. “Rusija je četvrto najvažnije tržište za nas i tamo očekujemo pad za 20 posto”, kaže Hesse. Razlog tome su, prema njegovim riječima, posljedice ukrajinske krize.

U Europi, glavnom skupnom tržištu za strojarsku industriju, još uvijek postoje problemi s gospodarstvima zemalja južne Europe, kao i sa sporim reformama u Francuskoj i Italiji.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Assad Putinu: Hvala što ste nam spasili zemlju

Objavljeno

na

Objavio

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad zahvalio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu za “spašavanje” njegove zemlje i rusku podršku u Siriji.

Dvojica državnih čelnika sastala su se u ruskom odmaralištu Sočiju na Crnom moru, objavio je Kremlj u utorak.

Razgovarali su o borbi protiv “terorizma” i mogućnostima za političko rješenje u Siriji, u kojoj sedam godina traje rat.

U priopćenju je navedeno da je Assad iskazao spremnost za održavanje razgovora sa stranama zainteresiranim za rješavanje sukoba.

Zauzvrat je Putin pohvalio Assadovu suradnju.

Prema navodima informativne agencije RIA, koja je citirala glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, sastanak je trajao gotovo četiri sata.

Ovo je drugi put da je Assad napustio Siriju od početka rata 2011. godine.

Saveznik Sirije

U listopadu 2015, mjesec nakon što je Rusija pokrenula vojnu kampanju u Siriji, Assad i Putin sastali su se u Moskvi.

Rusija, glavni saveznik Vlade Sirije u ratu, podržava snage Vlade u borbama u onome što je postao posrednički rat u regiji.

Prošlog mjeseca različite frakcije, uključujući Vladu Sirije i opozicijske grupe, sastale su se u prijestolnici Kazahstana na razgovorima za implementaciju posljednjeg sporazuma o prekidu vatre.

Tijekom godina pokrenuto je nekoliko međunarodnih inicijativa za okončanje rata, uključujući pokušaj uspostave “zona deeskaalacije” širom zemlje, gdje Rusija, Turska i Iran garantiraju poštivanje sporazuma.

Do danas je gotovo 465.000 ljudi poginulo u sukobu, a više od 12 milijuna Sirijaca raseljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Njemačka potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju, stoji u dokumentu SPD-a.

Njemački Socijalni demokrati još uvijek nisu na raspolaganju da se priključe Kršćanskim demokratima kancelarke Angele Merkel u stvaranju vlade “velike koalicije” nakon što su pregovori s drugim strankama propali, pokazao je stranački dokument u ponedjeljak.

“S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju”, stoji u dokumentu o kojemu će stranački čelnici raspravljati, a koji je na uvid dobio Reuters. “Ne bojimo se novih izbora.”

Ocjene su iznesene nakon što su napori Angele Merkel da sastavi vladu od koalicije triju stranaka propali. Njemačka je zbog toga potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća, zbog čega su povećani izgledi za nove izbore.

SPD je osvojio 20,5 posto glasova u rujanskim izborima, što je njihov najgori poratni rezultat nakon što je izgubio važnost zbog položaja ‘mlađeg’ partnera u često čudnoj koaliciji kojom je dominirala Merkel. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari