Connect with us

Njemačka svim diplomatskim predstavništvima uputila zahtjev: Predajte popise svojih tajnih agenata

Published

on

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je zahtjev svim diplomatskim predstavništvima u Njemačkoj da mu predaju popis svojih tajnih agenata na službi u zemlji, piše u petak časopis Der Spiegel na svojoj mrežnoj stranici.

germanys-chancellor-angelaNa upit AFP-a ministarstvo “nije zanijekalo” informacije objavljene u časopisu koji tvrdi da je svim stranim veleposlanstvima u srijedu upućena “verbalna nota” u kojoj se od njih traži “popis s imenima svih djelatnih tajnih agenata”.

Ta inicijativa koju je tjednik nazvao “provokacijom”, dolazi pošto su početkom srpnja otkrivena dva špijuna koja navodno rade za Washington, zbog čega je njemačka vlada protjerala šefa američkih tajnih služba u Njemačkoj.

Po informacijama Spiegela, povod za tu verbalnu notu, koja je zapravo službeni dopis, je “nezadovoljstvo savezne vlade zbog upornog odbijanja američkog partnera da obznani barem imena službenih zaposlenika svojih tajnih služba u Njemačkoj”.

Glavni odvjetnik Bijele kuće i njegov kolega u njemačkoj vladi sastali su se koncem srpnja kako bi razgovarali o radu američke obavještajne službe u Njemačkoj.

Afere o navodnom špijuniranju koje su izbile nekoliko mjeseci nakon otkrića o prisluškivanju mobitela kancelarke Angele Merkel, naljutile su Berlin i zahladnjele odnose dviju savezničkih zemalja. (Hina/kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari