Connect with us

EU

Njemačka traži načine za protjerivanje u Afganistan i Siriju

Objavljeno

-

EPA/HINA

Njemačka planira protjerivanja kriminalaca iz zemalja poput Afganistana i Sirije u zemlje porijekla te vodi pregovore s nekoliko država kako bi omogućila provođenje tog plana, rekla je u srijedu njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke).

“Mi već vodimo razgovore iza zatvorenih vrata s različitim zemljama o tome kako da omogućimo ponovna protjerivanja u Afganistan”, rekla je Faeser za Neue Osnabruecker Zeitung.

Ona je uoči sastanka ministara unutarnjih poslova saveznih pokrajina, koji počinje u srijedu poslijepodne, rekla kako treba pronaći načine na koje savezna policija može pomoći u protjerivanju “opasnih islamista i kriminalaca” u Afganistan.

Pregovori s Uzbekistanom

Kako javljaju njemački mediji, ministarstvo unutarnjih poslova trenutno razgovara sa susjednim zemljama Afganistana i Sirije, a spominje se prije svega Uzbekistan.

Ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Brandenburg Michael Stuebgen (Kršćansko-demokratska unija CDU) rekao je kako treba iskoristiti kontakte s talibanskim režimom u Afganistanu kako bi se omogućilo protjerivanje kriminalaca.

“Njemačka Afganistanu godišnje još uvijek šalje preko 400 milijuna eura razvojne pomoći. Mislim da bismo trebali iskoristiti ove kontakte”, rekao je Stuebgen.

On je ukazao na to da se i sigurnosna situacija u Siriji popravila ta da bi trebalo razmatrati mogućnost protjerivanja kriminalaca i u tu zemlju.

Zloupotreba gostoprimstva

Ministrica unutarnjih poslova Saske-Anhalta Tamara Zischang je kritizirala saveznu vladu da ne čini dovoljno na direktnim pregovorima sa zemljama koje su važne za protjerivanja osoba kojima je odbijen zahtjev za političkim azilom te je tom prilikom navela Egipat, Obalu Bjelokosti i Gambiju.

Za ponovna protjerivanja u Afganistan i Siriju je i bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann koji bi one koji “zloupotrijebe njemačko gostoprimstvo” trebalo odmah protjerati u zemlje porijekla.

Ponovna rasprava o protjerivanju u Afganistan, koja je prekinuta nakon dolaska talibana na vlasti, rasplamsala se nakon što je krajem svibnja jedan Afganistanac s islamističkom pozadinom napao politički skup u Mannheimu i tom prilikom nožem ubio policajca.

Prije nekoliko dana, jedan bračni par iz Afganistana je osumnjičen da je ubio 15-godišnju kćerku zbog toga što se, kako prenose njemački mediji, “ponašala previše zapadnjački”.

Udruge za zaštitu ljudskih prava su za poslijepodne najavile prosvjede u Potsdamu gdje se održava konferencija njemačkih ministara unutarnjih poslova, optužujući politiku za provođenje “rasističke” izbjegličke politike.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas