Connect with us

Iz Svijeta

Njemačka udesetorostručila izvoz vojne opreme u Izrael

Objavljeno

-

Foto: EPA/ilustracija

Njemačka je ove godine osjetno povećala izvoz oružja i vojne opreme u Izrael, priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva u srijedu.

“Izvoz se ove godine u prvih deset mjeseci gotovo udeseterostručio u usporedbi s prošlom godinom. Ove godine ministarstvo gospodarstva je izdalo dozvola za izvoz naoružanja u Izrael u vrijednosti od 303 milijuna eura, što je gotovo deset puta više nego prošle godine kada je izvezeno vojne opreme u vrijednosti od 32 milijuna”, stoji u priopćenju ministarstva.

Najveći dio dozvola ove godine izdan je nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada.

“Nakon napada Hamasa na Izrael ministarstvo je ubrzalo proces izdavanja dozvola”, stoji u priopćenju.

Na samo oružje otpada oko 19 posto izvezenog vojnog materijala. Najveći dio otpada na opremu poput oklopnih vozila, pancirnog stakla ili vojnih transportera.

Nakon napada Hamasa na Izrael, njemački kancelar Olaf Scholz je Izraelu obećao svaki oblik pomoći pa i u naoružanju. Njemačka je Izraelu stavila na raspolaganje bespilotne letjelice Heron koje je sama kupila od Izraela.

Olaf Scholz i Benjamin Netanyahu su na proljeće sklopili ugovor o isporuci izraelskih sustava proturaketne obrane Arrow 3 koji bi Njemačku trebao štititi od mogućih napada s istoka.

Njemačka je u prošlosti izvezla u Izrael i nekoliko vojnih podmornica. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas