Connect with us

Iz Svijeta

Njemačka udvostručuje vojnu pomoć Ukrajini

Objavljeno

-

Foto: EPA

Njemačka vlada planira u sljedećoj godini značajno povećati vojnu pomoć Ukrajini, javljaju njemački mediji u utorak.

Povećanje njemačke vojne pomoći je snažan i jasan signal Ukrajini da smo i dalje na njihovoj strani, rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) na marginama sastanka u Bruxellesu.

On je dodao kako i od partnera očekuje da učine isto, pa i više.

Njemački mediji javljaju, pozivajući se na nacrt proračuna za 2024., da njemačka vlada planira povećanje vojne pomoći za Ukrajinu s prvobitno planiranih četiri na osam milijardi eura.

Prema navodima iz ministarstva obrane, planirana svota bi trebala biti utrošena za izravnu nabavu naoružanja za Ukrajinu te popunjavanje rezervi Bundeswehra za onu opremu koja bude isporučena ukrajinskim oružanim snagama.

Pistorius je izrazio nadu da će Bundestag prihvatiti proračun za sljedeću godinu.

Svima mora biti jasno da je, kad je riječ o vojnoj pomoći Ukrajini, to egzistencijalno pitanje i za Njemačku, rekao je Pistorius.

Ministarstvo obrane je priopćilo kako bi tijekom 2023. vrijednost vojne pomoći Ukrajini trebala dosegnuti 5,4 milijarde eura. Godine 2022. vojna pomoć je iznosila 2 milijarde.

Njemački vojni koncern Rheinmetall je istodobno objavio kako je od ukrajinske vlade dobio narudžbu za 30 tenkova tipa Leopard I, što će financirati njemačka vlada. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas