Connect with us

Iz Svijeta

Njemačka ukrajinski gladomor proglasila genocidom

Objavljeno

-

Foto: EPA

Donji dom njemačkog parlamenta Bundestag u srijedu je velikom većinom prihvatio rezoluciju u kojoj se “genocidom” proglašava gladomor ili holodomor u Ukrajini koji je prije 90 godina prouzročio Staljinov režim.

O ishodu glasanja o rezoluciji, objavljenoj prošlog tjedna, nije bilo nikakve sumnje: za nju je bila koalicija na vlasti koju čine SPD, Zeleni i liberali FDP-a, a pridružila im se i konzervativna oporba CDU-CSU.

Dvije stranke, Die Linke, krajnja ljevica i Alternativa za Njemačku (AfD), krajnja desnica, bile su suzdržane.

“Zahvaljujem zastupnicima Bundestaga na ovoj povijesnoj odluci”, reagirao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u objavi na Twitteru. “Istina uvijek pobjeđuje”, dodao je.

Godine 1932. i 1933. oko 3,5 milijuna Ukrajinaca bili su žrtve holodomora ili pomora glađu, koje je počinio Staljinov režim. Sav urod je seljacima bio oduzet u ime kolektivizacije zemlje.

Taj je pomor glađu uvršten “na popis neljudskih zločina što su ih počinili totalitarni sustavi koji su pobili milijune ljudi u Europi, napose u prvoj polovini 20. st.”, navodi se u rezoluciji.

Proglašavanje genocidom, što je pojam nastao u Drugom svjetskom ratu, aktualizira se danas u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin “uklapa se u okrutnu i zločinačku Staljinovu tradiciju”, rekao je zastupnik zelenih Robin Wagener, jedan od inicijatora teksta.

Ivica Šola: ‘Gladomor za 21. stoljeće’

Ukrajina se godinama bori da se holodomor proglasi genocidom.

Rusija odlučno odbija takvu klasifikaciju, pod izlikom da od gladi koja je početkom 30-ih harala u Sovjetskom Savezu nisu umirali samo Ukrajinci, nego i Rusi, Kazasi, Nijemci uz Volgu i pripadnici drugih naroda. (Hina)

Papa Franjo usporedio ruski rat u Ukrajini s Gladomorom 30-ih godina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari