Connect with us

Vijesti iz regije

Njemačka uvodi kontrole i na granicama prema Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj

Objavljeno

-

EPA/HINA

Njemačka planira uvođenje stacionarnih kontrola na granicama prema Poljskoj, Švicarskoj i Češkoj te produljenje kontrola na granici prema Austriji koje su uvedene još 2015., priopćila je njemačka vlada u ponedjeljak.

“Savezna policija sada ima na raspolaganju niz mjera kako bi mogla reagirati na aktualnu situaciju”, priopćila je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD).

Ministrica je uvođenje stacionarnih kontrola na granicama s Poljskom, Češkom i Švicarskom opravdala visokim brojem nelegalnih ulazaka u Njemačku ove godine. Istodobno je na šest mjeseci zatraženo i produljenje kontrola na granici prema Austriji, koje su uvedene na jesen 2015.

“Cilj nam je sprječavanje krijumčarenja ljudi i borba protiv neregulirane migracije”, rekla je Faeser.

Od siječnja do kraja rujna je oko 100.000 osoba ilegalno prešlo granicu Njemačke. Istodobno se broj podnesenih zahtjeva za azilom približio rekordnim vrijednostima s vrhunca migrantske krize 2015., što je povećalo pritisak na saveznu vladu i posebice ministricu unutarnjih poslova.

Već sada su na šengenskim granicama prema Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj moguće pokretne kontrole koje se mogu provoditi i do 50 kilometara na njemačkom teritoriju.

Ministar unutarnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann zatražio je od socijaldemokratske ministrice i povećanje broja pograničnih policajaca.

“Nadam se da ministrica uvođenjem kontrola ne šalje samo signal, nego da će na granicu poslati i mnogo više policajaca”, rekao je Herrmann.

Savezna pokrajina Bavarska graniči sa Švicarskom, Austrijom i Češkom.

Posljednjih mjeseci se povećao broj ilegalnih ulazaka u Njemačku, posebno preko istočne rute koja vodi preko Poljske i Češke. Dio izbjeglica Bjelorusija i Rusija svjesno prebacuju preko granica s ciljem destabilizacije Europske unije.

Većina ilegalnih useljenika kao konačni cilj navodi Njemačku. U petak je u Berlinu postignut načelni sporazum između vlade, oporbe i saveznih pokrajina o mjerama koje bi doprinijele smanjenju broja izbjeglica.

Oporba i neke savezne pokrajine smatraju da bi smanjenje socijalnih povlastica smanjilo i motivaciju kod onih koji kao krajnji cilj svjesno odabiru upravo Njemačku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas