Njemačka zabranila Erdoganu obraćanje Turcima u Hamburgu

5
Foto: AFP

Njemačka vlada zabranila je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu obraćanje turskim građanima na rubu summita G20 u Hamburgu, koji će biti održan krajem sljedećeg tjedna.

“Ovim Turskoj dajemo do znanja da jedan ovakav nastup u Njemačkoj nije moguć”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel tijekom posjeta Moskvi.

Turska vlada je Gabrielovo uskraćenje dozvole opisala kao “neprihvatljivo”. Optužila je njemačku vladu da upotrebljava “dvostruke standarde” ne navodeći konkretno na što se to odnosi, prenosi aljazeera

Gabriel je objasnio kako ova zabrana ne predstavlja kršenje demokratskih načela nego “procjenu vanjskopolitičkih interesa Njemačke”.

“Ne želimo sukobe iz drugih država prenositi u Njemačku”, rekao je Gabriel.

Najavio je i kako bi Njemačka ubuduće morala uvesti zakon koji stranim državnicima zabranjuje nastupe tri mjeseca uoči parlamentarnih izbora.

Istodobno je naveo i sigurnosne razloge otkazivanja dozvole za održavanje skupa.

“Usred održavanja summita G20 nemamo policijskih kapaciteta koji bi jamčili sigurnost jednog ovakvog skupa”, rekao je Gabriel.

Nepostojanje kapaciteta tijekom summita G20 krajem sljedećeg tjedna potvrdio je i sindikat policije.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert priopćio je kako njemačka kancelarka Angela Merkel “u potpunosti suglasna” s Gabrielovim priopćenjem.

Turska zajednica u Njemačkoj osudila je planirani nastup Erdogana u Hamburgu i poručila kako se budućnost Turaka u Njemačkoj odlučuje u Njemačkoj, a ne u Turskoj, prenose agencije.

No, podsjećanja radi, turski državljani koji žive u Njemačkoj su na referendumu o ustavnim promjenama u travnju velikom većinom podržali smjernice predsjednika Erdogana.

Odnosi Berlina i Ankare su se pogoršali nakon što je Njemačka zabranila nastupe nekoliko turskih političara u Njemačkoj uoči održavanja tog referenduma.

facebook komentari

 • EMINƎM

  ipak je njemačka domovina mnogim turcima, trebali su mu dopustiti da se malo turči sa svojima po njemačkoj

 • Istina

  Demokracija u Njemačkoj sve više jača.

 • Dusko Besenic

  Dobro si rekao kako je Njemačka DOMOVINA mnogim stanovnicima turskog podrijetla i šta onda Erdogan traži tamo?? On ih samo može ljubazno dočekati kada dođu u Tursku, šta ne?

 • Dusko Besenic

  Slažem se da je demokracija, pod Merkelicom, počela dobijati ,,čudan šmek”, ali kada se odnosi na Erdogana (koji još nema jasne pojmove o demokraciji!) onda me baš i ne smeta previše ovakav stav prema njemu, jedino što postoji opasnost da to ne postane praksa i u drugim prilikama.

 • Istina

  Na te druge prilike sam i mislio.