Connect with us

Naši u svijetu

Njemačka zamrznula program zapošljavanja mladih Europljana

Objavljeno

-

Njemačka je zamrznula program zapošljavanja mladih Europljana zbog velikog interesa u krizom opustošenim zemljama.

Ministarstvo rada objavilo je da je preplavljeno prijavama zainteresiranih, osobito iz Španjolske i Mađarske, za program subvencioniranog osposobljavanja za zapošljavanje, te strukovno i profesionalno usavršavanje mladih iz ostalih europskih zemalja u njemačkim sektorima u kojima nedostaje radne snage.

Njemačka, vodeće europsko gospodarstvo, našla se na udaru kritika partnera iz Europske unije zbog pristupa dužničkoj krizi u eurozoni i naglaska na fiskalnoj disciplini. Berlin je odgovorio inicijativom za borbu protiv nezaposlenosti mladih kako bi pomogao izgubljenoj generaciji” u potrazi za poslom i riješio nestašicu na vlastitom tržištu rada u sektorima kao što su skrb za starije i gastronomija.

Program je namijenjen građanima između 18 i 35 godina starosti i prvotno je trebao trajati do 2016., ali je naknadno produljen do 2018. Sudionici programa dobivaju financijsku pomoć za pohađanje tečaja njemačkog u matičnoj zemlji i pomoć pri razgovorima za posao i selidbi u Njemačku radi posla.

Ukupno planirani iznos za tu inicijativu od 400 milijuna eura već je potrošen, uključujući i 48 milijuna eura za ovu godinu pa je na internetskoj stranici programa MobiPro-EU koji vodi Savezna agencija na rad (BAA) objavljeno da je obrada novih zahtjeva obustavljena.

Između siječnja 2013. i kraja ožujka 2014. interes za sudjelovanje u programu iskazalo je gotovo 9.000 mladih iz cijele Europske unije, navodi se. Većinu među njima čine mladi iz Španjolske koji su poslali gotovo 5.600 zahtjeva.

hrt.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari