Connect with us

Iz Svijeta

Njemački BND: Saudijska Arabija sponzor islamista

Objavljeno

-

U Siriji se formiraju dvije velike koalicije koje brišu granice NATO-a – s jedne strane Francuska, Britanija, Rusija, s druge Turska i SAD

[ad id=”68099″]

Ruski predsjednik Vladimir Putin čvrsto je odlučio kazniti Tursku zbog rušenja ruskog zrakoplova, ali i zbog njena prikrivenog pomaganja ISIL-u. Rusija je tek počela s cijelim nizom mjera koje će biti provedene protiv Turske, a vlada u Ankari nije ni svjesna kakvu si je medvjeđu uslugu učinila srušivši ruski zrakoplov i pucajući u leđa, objasnio je Putin jučer javnosti u Dumi, prenosi večernji list

Nisu imuni na napade

U Turskoj imamo puno prijatelja i oni trebaju znati da ih ne izjednačavamo s dijelom sadašnjeg turskog vodstva koje je odgovorno za smrt naših vojnika u Siriji. Ali mi ne zaboravljamo i nećemo zaboraviti ovu pomoć teroristima. Izdaju smo uvijek smatrali najgorim i najsramotnijim činom.

Neka to oni u Turskoj znaju, oni koji su našim pilotima pucali u leđa i koji se sada pokušavaju opravdati – poručio je Putin s govornice parlamenta dajući do znanja da su sankcije uvedene Turskoj tek početak mjera odmazde. Odmazde koja se neće ograničiti samo na uvođenje gospodarskih mjera protiv vlade u Ankari.

Željeli smo surađivati s Turskom, više nego njihovi saveznici. Samo Alah zna zašto su to učinili. Alah je očito kaznio tursku vladajuću kliku uzevši joj razum – nastavio je ruski predsjednik. Istovremeno turski predsjednik Erdogan optužio je Rusiju da ona, a ne Turska, trguje naftom Islamske države.

Ruske operacije u Siriji usmjerene su protiv islamista i u smjeru očuvanja Assadova režima, no prvenstveno u smjeru sprečavanja povratka islamista koji su na Bliski istok stigli upravo iz Rusije. Naime, tisuće ruskih građana izgubile su živote tijekom dva desetljeća, koliko su islamistički teroristi izvodili napade na ruskom tlu. U posljednjih desetak godina Rusija je uspjela slomiti kičmu islamističkom radikalizmu na području Rusije, no ostaci ovih terorističkih grupa sada su u Siriji i Iraku, bore se pod zastavom ISIL-a.

Čečenci spremaju osvetu

Očito je da se u posljednje vrijeme kristaliziraju dvije vojne koalicije koje sada već brišu granice NATO-a. S jedne strane tu su Rusija i Francuska, kojima se prije dva dana udarima pridružila i Velika Britanija te neizravno Njemačka. Ova koalicija vrlo konkretno udara po islamistima, ne samo ISIL-u nego i po pripadnicima radikalnih grupacija poput Al-Nusre. S druge strane tu je i neformalna koalicija kojoj uz Tursku pripada i SAD. Oni se deklarativno bore protiv islamista, ali malo čine (SAD) ili pak izravno i neizravno pomažu ISIL-ovim snagama na terenu radi svojih vlastitih interesa poput zarade na nafti i otežavanja položaja Kurdima (Turska). Tu je i Saudijska Arabija za koju je njemačka obavještajna služba BND jučer ustvrdila da je “glavni financijer ISIL-a te joj je glavni cilj skinuti Assada s vlasti”.

Za to vrijeme ISIL je na terenu smaknuo Čečenca za kojega su tvrdili da je ruski špijun.

Tko god ga je ubio, neće živjeti još dugo. Naći ćemo ga i smaknuti – kaže čečenski vođa Kadirov, koji je nedavno Putinu ponudio čečenske vojnike, spremne boriti se protiv ISIL-a na kopnu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari