Connect with us

Ukrajina

Njemački, francuski, talijanski i rumunjski čelnik obišli Irpin

Objavljeno

-

Foto: EPA

Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske u četvrtak su obišli ruševine zgrada u ukrajinskom gradu Irpinu kako bi pokazali podršku za koju se Kijev nada da će se pretvoriti u konkretne poteze.

Irpin, grad koji je prije ruske invazije imao 62 tisuće stanovnika, bio je jedan od žarišta borbe s ruskim snagama prije no što su se povukle sa sjevera Ukrajine da bi se usredotočile na napad na istoku.

Ukrajinski dužnosnik objašnjavao je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, talijanskom premijeru Mariju Draghiju i rumunjskom predsjedniku Klausu Iohannisu što se događalo u tom razrušenom gradu.

Ukrajina tvrdi da je Rusija u Irpinu izvršila masovne ratne zločine, što Moskva odbacuje.

Četvero čelnika bilo je u odijelima i činilo se da nemaju nikakvu zaštitnu opremu, a bili su okruženi naoružanim vojnicima.

Nakon što je vidio natpis na zidu ‘Make Europe, not war’ (Stvarajte Europu, ne rat), Macron je rekao kako je „veoma dirljivo to vidjeti“ i da je to „prava poruka“.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nije stigao u Irpin, a s četvoricom će se susresti kasnije u danu.

Ranije, prije no što je izašao iz vlaka u Kijevu, nakon cjelonoćnog putovanja vlakom iz poljskog Przemysla, Macron je rekao da je „to važan trenutak“.

„Ukrajincima šaljemo poruku jedinstva, podrške, razgovora o sadašnjosti i budućnosti, jer će naredni tjedni, kao što znamo, biti veoma teški“, kazao je francuski predsjednik. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari