Connect with us

Iz Svijeta

Njemački konzervativci distancirali se od Macronova prijedloga o Europi

Objavljeno

-

Čelnica njemačke konzervativne stranke CDU-a i nasljednica Angele Merkel iznijela je u subotu plan za Europu u kojemu se distancira od nedavnih prijedloga francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u vezi sa socijalnom, financijskom i vanjskom politikom EU-a.

“Naša Europa mora biti snažnija” u svijetu koji potkapaju protekcionizam i nacionalizmi”, napisala je Annegret Kramp-Karrenbauer u tekstu pod nazivom “Učiniti Europu ispravnom” koji je u subotu objavio Welt am Sonntag.

S približavanjem europskih izbora u svibnju “francuski predsjednik Emmanuel Macron je prije nekoliko dana pozvao europske građane da žurno djeluju. U pravu je”, ocijenila je predsjednica najveće njemačke stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) koja je u prosincu zamijenila Merkel na čelu stranke.

Anegret Kramp-Karrenbauer, poznata kao AKK, dijeli stajališta francuskog predsjednika o europskoj migracijskoj politici i nužnosti bolje zaštite granica te o planovima za donošenje zajedničke politike u pružanju azila.

“Da bismo se u Europi osjećali sigurni, trebaju nam sigurnije vanjske granice”, napisala je AKK, poduprijevši prijedlog o zajedničkoj graničnoj policiji.

No čelnica se distancirala u vezi s više drugih pitanja.

Tako je odbila francuski prijedlog o europskoj minimalnoj plaći i izrazila oprez prema Macronovu prijedlogu o kolektivizaciji dugova radi financiranja budućih projekata.

“Europski centralizam, europski etatizam, kolektivizacija dugova, europeizacija socijalnih sustava i minimalna plaća bili bi pogrješan put”, ocijenila je.

AKK je usto zatražila za Europu “zajedničkog stalnog predstavnika u Vijeću sigurnosti” UN-a, što Njemačka odavno traži dok Francuska želi zadržati svoje mjesto.

Macron pak predlaže osnivanje Europskog vijeća sigurnosti koje će pripremati “zajedničke odluke” EU-a na obrambenom polju.

Angela Merkel, koja je podnijela ostavku na dužnost predsjednice CDU-a, ali u načelu treba ostati kancelarka do 2021., zasad nije reagirala na Macronov govor objavljen 4. ožujka pod nazivom “Za europski preporod”.

(Hina)

 

Macron: Europski će izbori za nekoliko tjedana odrediti budućnost našeg kontinenta

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas