Pratite nas

Vijesti

Njemački mediji: Suđenje Perkoviću otkrit će dobro čuvane tajne

Objavljeno

na

BERLIN – Višemjesečna pravna drama oko izručenje bivšeg djelatnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića, koja je u jednom trenutku bacila sjenu na ulazak Hrvatske u Europsku uniju, barem zasad je okončana njegovim izručenjem Njemačkoj.

Mediji s njemačkog govornog područja popratili su ovaj događaj osvrćući se na složeni proces koji je prethodio Perkovićevom izručenju.

Pod naslovom “Ubojstvo u Bavarskoj – Perković izručen Njemačkoj” Bayerischer Rundfunk (BR), javni medijski servis savezne pokrajine Bavarske, na svojim internetskim stranicama opširno izvješćuje o razvoju događaja i Perkovićevom slijetanju u minhensku zračnu luku. BR pojašnjava daljnju pravnu proceduru u slučaju Perković te njegovo izvođenje pred istražnog suca Saveznog vrhovnog suda u Karlsruheu koje je preuzelo ovaj slučaj.

BR istodobno daje naslutiti kako bi proces protiv Perkovića mogao biti vrlo zanimljiv kako za hrvatsku tako i za njemačku javnost.

“Bivši general tajne službe je zaprijetio da će u slučaju izručenja progovoriti i o ostalim spornim slučajevima svoje dugogodišnje karijere u tajnim službama. Komunistička jugoslavenska tajna služba je od šezdesetih godina u cijeloj Zapadnoj Europi smaknula na desetke protivnika režima”, piše BR koji ujedno podsjeća na to da Perkovića njemačko pravosuđe traži zbog umiješanosti u ubojstvo koje se 1983. dogodilo upravo na bavarskom tlu kada je u Wolfratshausenu ubijen “jugoslavenski disident” Stjepan Đureković.

BR ukazuje i na sukob koji je nastao nakon što je Hrvatska uoči ulaska u Europsku uniju “po hitrom postupku” donijela jedan zakon koji je Perkovića štitio od izručenja.

Bečki dnevnik “Der Standard” pod naslovom “Izručenje jednog bivšeg nedodirljivog” zaključuje kako se Hrvatska “ponovno mora suočavati s jednim tamnim poglavljem svoje povijesti”. “Der Standard” se bavi prošlošću Josipa Perkovića za kojeg tvrdi da je uživao potporu hrvatske vlade te da se u procesu koji se od 2006. do 2008. u Münchenu vodio protiv Krunoslava Pratesa zbog suučesništva u ubojstvu Đurekovića “otvoreno rugao njemačkom pravosuđu”.

“Kada se trebao pojaviti kao svjedok u Münchenu, Perković je poslao brzojav u kojem je tvrdio da je spriječen zbog bolesti. Na pitanje njemačkog suda kada očekuje ozdravljenje, Perković nikad nije odgovorio”, piše “Der Standard” napominjući kako je Njemačka tada i preko svog veleposlanstva u Zagrebu bezuspješno pokušavala hrvatske vlasti privoliti na suradnju.

“Der Standard” govori i o tomu kako bi rasvjetljavanje Udbinih ubojstava moglo revidirati i povijesnu sliku Jugoslavije. “Ubojstva jugoslavenske tajne službe spadaju u najtamnije trenutke Jugoslavije. Jer ona dovode u pitanje ustaljenu priču o relativno otvorenoj državi koja je slovila za manje represivnu nego ostale države u Istočnoj Europi”, zaključuje “Der Standard” i ukazuje na istraživanja slovenskog znanstvenika Romana Leljaka po kojima je svaki 15. građanin Jugoslavije radio za Udbu.

“Kraj jedne afere”. Tako švicarski dnevnik “Neue Züricher Zeitung” (NZZ) naslovljava svoj opširan tekst o izručenju Perkovića Njemačkoj. NZZ pravno natezanje između Hrvatske i Njemačke doživljava kao spor Hrvatske i Europske unije.

“Višemjesečno natezanje između EU-a i njezine najmlađe članice Hrvatske je okončano”, piše NZZ koji za zahlađenje odnosa između Zagreba i Bruxellesa direktno optužuje Hrvatsku vladu.

“Afera oko Perkovića je posljednje pola godine prilično naškodila Hrvatskoj vladi. Neslavnu ulogu u tomu je odigrao premijer Milanović. Šef vlade je zapravo od samog početka morao znati da Bruxelles nikada neće tolerirati da jedna članica jedno, prethodno ugovorom zajamčeno obećanje, jednostrano poništi. Usprkos tomu je Milanović ‘Lex Perković’ mjesecima nepopustljivo i tvrdoglavo branio. Time nije samo okrenuo vrh EU-a protiv sebe. On je time istodobno potkrijepio sumnje da njegova Socijaldemokratska partija, kao nasljednica komunističke partije, nema nikakvog interesa rasvijetliti zločine iz doba Jugoslavije”, zaključuje NZZ.

SEEbiz / Deutsche Welle

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Krvnici Karadžić i Mladić žderu prasetinu u Haagu

Objavljeno

na

Objavio

Prije dva dana bili smo svjedoci opskurne kazališne predstave koju je uz pomoć svojih odvjetnika Tribunalu u Den Haagu i publici priredio balkanski mesar, krvnik i zločinac optužen za genocid i etničko čišćenje, Ratko Mladić. 

Kako bi izbjegao čitanje presude, taj ljudski šljam kojega Srbi nazivaju „narodnim herojem“ (to mogu samo oni, nitko drugi) Ratko Mladić, poduzeo je sve: od kuknjave zbog lošeg zdravlja, do pokušaja prekida zasjedanja galamom i na kraju napuštanjem sudnice, u nadi da će izricanje biti odloženo. Međutim, za divno čudo, ovoga puta Sudsko vijeće nije nasjelo i krvniku je pročitana osuđujuća presuda i to najteža – doživotna robija. Mada i 10 takvih kazni ne bi bile dovoljne za krvnika tog kalibra, žene iz Srebrenice i preživjele žrtve njegovih pokolja zadovoljne su što su doživjele kakvu-takvu zadovoljštinu.

Kako pišu srbijanski mediji s ponosom veličajući glavne protagoniste genocida u B i H Radovana Karadžića i Ratka Mladića – jer genocid je u zadnjih 150 godina sastavnica srpske nacionalne ideologije i ponos nacije, ili točnije pretežitog dijela te nacije – dvojica krvnika provela su večer uoči izricanja presude Mladiću u gozbi, odnosno krkanju prasetine, a povodom slave Radovana Karadžića „Aranđelovdana“. (http://www.alo.rs/ratko-i-radovan-jeli-pecenje-pred-presudu/132406).

Kojemu se to bogu klanjaju i u što vjeruju monstrumi poput njih zna valjda samo Srpska pravoslavna crkva koja poslovično, već stoljećima prednjači u ideologiji genocida i osvajanja zemalja drugih naroda, što je protivno i Bogu i kršćanskoj vjeri.

I ne samo to. Srpska pravoslavna crkva tradicionalno posvećuje krvnike, koljače i zločince, pa je za očekivati da u dogledno vrijeme i ova dvojica monstruma postanu njezini „svetitelji“ (kao što su već postali fašist, antisemit i antikrist Nikolaj Velimirović Žički, njegov kolega također fašist i zločinac Joanikije Lipovac, četnički koljači Milorad Vukojičić Maca, Slobodan Šiljaki mnogi drugi). Četnički vođa i koljač Draža Mihailović već se s njima nalazi na ikonama Srpske pravoslavne crkve, a to je siguran put ka „posvećenju“. Dakle, to je kod njih tako. I tu pomoći nema.

Nakon što se nakrkao prasetine (s Radovanom) i nalokao brlje, krvnik Mladić se ujutro pojavio pred Sudskim vijećem žaleći se na visoki krvni tlak. U njegovu korist lagali su, naravno i odvjetnici koji ga brane, ali provjerom je utvrđeno da se nikako ne radi o kritičnom stanju i da je tlak zločinca Ratka Mladića normalan (unatoč krkanju prasetine).

Tako je taj ljudski smrad na kraju ipak osuđen, nažalost, bez spominjanja brojnih masovnih zločina što ih je počinio u Hrvatskoj. Kakva-takva zadovoljština za narod iz Srebrenice, ali daleko je to od pravde.

Srbija likuje što je još jednom kilavi i nemušti Haag zažmirio i nije pogledao istini u oči, te izbjegao dati joj zasluženo mjesto u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Birokratima u Den Haagu najvažniji su, naravno, interesi velikih sila koje u vuku konce u Tribunalu.

Nama pak ostaju Dodik, Vučić, Dačić, Vulin, Šešelj i ostala srpska bagra sastavljena od nekoliko milijuna sljedbenika Ratka i Radovana, kojima su krvnici i izvršitelj genocida nacionalni junaci i ponos!?

Daj Bože da ne bude tako, ali svi su izgledi da će s njima ipak imati posla i naša djeca.

Zlatko Pinter

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

Objavljeno

na

Objavio

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu donio je nepravomoćnu presudu Ratku Mladiću i odredio mu doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno se danas suočio s pravdom na koju se čekalo više od dva desetljeća.

Haški sud proglasio ga je, između ostalim, krivim za genocid te osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Raspravno vijeće Haškoga suda u utorak je proglasilo krivim zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora

 

Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine. Zločini su se događali na području BiH od 1992. do 1995.


Ratko Mladić je zbog ometanja postupka izbačen iz sudnice. Pogledajte trenutak izbacivanja Ratka Mladića iz sudnice:

 

General Rahim Ademi: Mladićev veliki vojni poraz kod Šibenika

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari