Pratite nas

Iz Svijeta

Njemački političari osudili napad na političara AfD-a, AfD optužuje medije

Objavljeno

na

Foto: EPA

Njemačka vlada i političari svih parlamentarnih stranaka osudili su napad na političara desne, populističke Alternative za Njemačku (AfD) i zastupnika u Bundestagu Franka Magnitza, koji se nalazi s teškim ozljedama u bolnici nakon što su ga u ponedjeljak u Bremenu napali dosad nepoznati počinitelji.

„Ovaj brutalni napad zaslužuje najžešću osudu. Možemo se samo nadati da će policija ubrzo pronaći počinitelje“, poručio je preko Twittera glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier okarakterizirao je napad na Magnitza kao napad na državu.

„Svaki napad na zastupnike je napad na našu pravnu državu. Tomu se moramo odlučno i svim silama suprotstaviti“, priopćio je Steinmeier. On je također naglasio, aludirajući na sporne političke pozicije AfD-a, kako demokracija živi od rasprave i kontroverzija.

„No ni u kojem slučaju ne smijemo dopustiti političko nasilje“, zaključio je Steinmeier.

I predstavnici parlamentarnih stranaka su osudili napad na AfD-ovog političara naglašavajući kako nasilje nije sredstvo političkog sučeljavanja. „Opravdanja za nasilje nema ni kada je u pitanju AfD. Tko na mržnju odgovara mržnjom radi na tome da na kraju jedini pobjednik bude mržnja“, rekao je političar stranke Zeleni Cem Oezdemir.

Policija u Bremenu u međuvremenu je osnovala specijalno povjerenstvo koje bi trebalo rasvijetliti ovaj slučaj. Vlasti polaze od kaznenog djela s političkom pozadinom.

AfD-ov 66-godišnji političar se nalazi u bolnici s teškim ozljedama glave koje je prouzročio „tupi predmet“.

Magnitz je pri svijesti ali se ne sjeća napada. On je potvrdio kako je dosad dobivao prijeteće poruke, ali da se nije radilo o „konkretnim prijetnjama“.

AfD, koji napad na Magnitza karakterizira kao atentat, osudio je medije zbog napada na bremenskog političara i sve češće napade na urede AfD-a.

„Kukavičko, po život opasno nasilje koje je pretrpio naš zastupnik Frank Magnitz plod je huškanja političara i medija protiv AfD-a“, priopćili su predsjednici AfD-a Alioce Weidel i Alexander Gauland.

Prije nekoliko dana je izvršen i napad eksplozivnom napravom na ured AfD-a u jednom saskom gradiću. AfD, koja je postala poznala po širenju ksenofobije prema strancima, stranka je koja je u 2018. pretrpjela najviše napada.

(Hina)

 

Tri maskirana napadača brutalno pretukla zastupnika AfD-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentiraj

Iz Svijeta

Porast broja tražitelja ‘azila’ u Njemačkoj

Objavljeno

na

Objavio

Krajem prošle godine u Njemačkoj je boravilo 1,8 milijuna osoba koje su u ovoj zemlji zatražile zaštitu od progona, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu u četvrtak.

„U Njemačkoj je 31. prosinca 2018. boravilo 1,8 milijuna osoba koje su ovdje zatražile zaštitu što je 101.000 ili oko 6 posto više nego 2017.“, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

Godišnji porast broja tražitelja azila se tako nakon 2015. i 2016., godina najsnažnijeg priljeva izbjeglica, stabilizirao „na niskoj razini“, kako se kaže u priopćenju.

Najveći dio od 1,8 milijuna osoba je u Njemačku stigao nakon 2014.

Od ovog broja najveći broj osoba uživa status priznatog izbjeglice ali na ograničeno vrijeme (888 tisuća) što znači da njihov status ističe kada prestanu i razlozi zbog kojih je izbjeglički status priznat (npr. završetak rata).

Azil na neograničeno vrijeme je priznat kod 266 tisuća a u 177 tisuća slučajeva je zahtjev odbijen. Najviše osoba s priznatim izbjegličkim statusom dolazi iz Sirije iza koje slijedi Irak i Afganistan.

Najviše osoba s odbijenim statusom dolazi iz Iraka, Afganistana i Srbije pri čemu je broj tražitelja azila sa zapadnog Balkana u stalnom padu u posljednje tri godine otkako je Bundestag ove zemlje proglasio zemljama sigurnog porijekla čime je mogućnost stjecanja azila svedena na minimum.

U isto vrijeme je porastao broj podnositelja zahtjeva za azilom iz Turske i Irana.

(Hina)

 

Željko Glasnović: Migrantski val se zahuktava (VIDEO)

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Rusija Turskoj nudi svoje nadzvučne lovce Su-35

Objavljeno

na

Objavio

Borbeni zrakoplov Su-35S generacije 4++ je nadzvučni borbeni zrakoplov, koji se pojavio 19. veljače 2008. godine.

Sergej Čemezov, direktor državne tvrtke Rostec, izjavio je u četvrtak kako je Rusija spremna prodati Turskoj borbeni zrakoplov Su-35.

On je na konferenciji za medije govorio o vojno-tehničkoj suradnji dvije euroazijske države, prenose agencije.

Službenoj Ankari je predložio kupovinu borbenog zrakoplova ruske proizvodnje.

“Ako naše turske kolege izraze interes, mi smo spremni razgovarati o isporuci Su-35”, rekao je Čemezov.

Zrakoplov Su-35 je višenamjenski borbeni lovac ruske kompanije Suhoj.

Osam tona bombi i raketa

U srijedu je glasnogovornik američkog State Departmenta u pismenom priopćenju objavio kako Turska ne može ostati u programu američkog borbenog zrakoplova F-35, zbog kupovine ruskog sustava raketne obrane S-400.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Sjedinjene Američke Države da ponovo razmotri odluku o isključivanju Turske iz ovog programa.

Borbeni zrakoplov Su-35S generacije 4++ je nadzvučni borbeni zrakoplov, koji se pojavio 19. veljače 2008. godine, navodi ruska agencija Tass.

On je varijanta zrakoplova Su-27, težak je 19 tona, razvija maksimalnu brzinu od 2.500 kilometara na sat i ima posadu od jednog pilota.

Naoružan je, između ostalog, 30-milimetarskim avionskom strojnicom te do osam tona raketa i bombi raznih tipova (po potrebi), raspoređenih na 12 nosača ispod krila.

 

Bugarska kupuje američke borbene zrakoplove F-16 Block 70

 

 

 

Bijela kuća: Turska kupnjom ruskog sustava otpala iz programa F-35

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari