Pratite nas

Iz Svijeta

Njemačko Ministarstvo obrane demantiralo vijest da Srbiji poklanjaju 4 vojna helikoptera

Objavljeno

na

Bundeswehr neće donirati Srbiji četiri vojna helikoptera Airbus H145M, kako su tvrdili srbijanski mediji. To je rečeno DW-u u njemačkom Ministarstvu obrane.

Portal britanskog vojnog magazina IHS Janes u srijedu je, s tjedan dana zakašnjenja, izvijestio da je Srbija dogovorila nabavku devet Airbusovih helikoptera H145M – šest za vojsku, tri za policiju.

U petom odlomku kratkog izvještaja doslovce piše: „Nepotvrđeni izvještaji najavljuju da će Njemačka donirati Srbiji dodatna četiri korištena helikoptera H145M kako bi omogućila srpskim zračnim snagama da raspolažu flotom od deset ovih letjelica.”

Vijest je preuzeo Tanjug, peti odlomak je prešao u naslov s upitnikom, onda su razni mediji preuzeli vijest, upitnik se negdje zagubio pa su recimo Večernje novosti naslovile „Srbija dobija četiri helikoptera od Nemaca”, a tabloid Informer „Isprsili se Nemci!”

Međutim od toga nema ništa. U Zračnim snagama Bundeswehra (Luftwaffe) je za DW neslužbeno rečeno da o donaciji pojma nemaju – a oni bi morali znati, jer u čitavoj Njemačkoj samo Luftwaffe ima ove helikoptere.

Jedna glasnogovornica njemačkog Ministarstva obrane u Berlinu za DW službeno kaže: „Nije planirana donacija helikoptera H145M iz flote Bundeswehra Srbiji.”

I sama njemačka vojska ima tek šest ovakvih helikoptera, a još devet treba biti isporučeno do lipnja ove godine. Prvi su stigli u prosincu 2015., a s Airbusom je potpisan sedmogodišnji „kasko” ugovor o održavanju.

Stoga nema nikakve logike u tomu da Bundeswehr nekome poklanja nove helikoptere za koje je tek obučio prve pilote. Bundeswehr je helikoptere, dodatnu opremu i održavanje platio 194 milijuna eura.

Đorđević najavio „poklon”

H145M je višenamjenski helikopter s digitalnim kokpitom, potpuno opremljen za noćno letenje. Može se koristiti za transport trupa, izviđanje ili kao laki borbeni helikopter.

Bundeswehr ih drži u bazi u Laupheimu, svega sto kilometara zračne linije od Calwa, gdje su smještene Specijalne postrojbe komandosa. Airbusov helikopter je predviđen i za njihov transport.

U studenom prošle godine je srpski ministar obrane Zoran Đorđević spomenuo da se s Njemačkom pregovara o nabavci dva helikoptera, ali nije precizirao o kojim helikopterima se radi. „U pitanju je poklon.

Pregovaramo da dobijemo najviše moguće, da to bude dovoljan broj i za nas i za MUP.” Njemačka ima više civilnih helikoptera H145 koji služe uglavnom za spasilačke misije. Ali „poklon” definitivno neće biti verzija H145M.

Inače, srpski političari često sami unose zabunu kada paušalno govore o „njemačkim helikopterima”. Tako je premijer Aleksandar Vučić, govoreći o nabavci Airbusovih letjelica, svo vrijeme govorio o „njemačkim helikopterima”.

Airbus je zapravo kompanija u kojoj Njemačka i Francuska imaju po 11,1 posto vlasništva, a Španjolska 4,2 posto. Time ove tri zemlje raspolažu pravom veta na poslovne odluke.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Mađarska će oporezivati organizacije za pomoć migrantima

Objavljeno

na

Objavio

Mađarska desna vlada objavila je u srijedu da planira donijeti zakon protiv stranih organizacija koje pružaju pomoć migrantima.

Zakonom bi se sa 25 posto oporezivale organizacije koje primaju novac iz inozemstva, rekao je ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter nakon sjednice vlade.

Te bi se organizacije također trebale sudski registrirati, a njihove zaposlenike bi moglo protjerati iz zemlje.

Radi se o jednom iz paketa zakona, poznatog kao “Plan za zaustavljanje Sorosa” kojemu je cilj regulirati rad organizacija koje pomažu imigrantima što su ilegalno ušli u Mađarsku.

Naziv plana odnosi se na milijardera  Georgea Sorosa, kojeg  premijer Viktor Orban optužuje da je izazvao migrantski val preko balkana 2015. i 2016.

(Hina)

Viktor Orban: Migranti su muslimanska invazivna sila

 

ORBAN: Saznali smo sve o Sorosu, želi rušiti vlade koje se protive naseljavanju muslimana

 

Višnja Starešina: Viktor Orban između Schumanove i Soroseve Europe

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Češka vlada raspušta se nakon što joj je izglasano nepovjerenje

Objavljeno

na

Objavio

Foto: David W Cerny / REUTERS

Češka vlada pod vodstvom premijera Andreja Babiša pristala je na raspuštanje u srijedu nakon što je manjinski kabinet izgubio povjerenje u parlamentarnom glasanju dan ranije.

Tehnička vlada ostat će na funkciji što je obavezni korak u tijeku pregovora o sastavljanju alternativne administracije koji bi mogli trajati mjesecima dok stranke izbjegavaju Babiša koji se mora boriti s optužbama da je zloupotrijebio program potpora EU-a dok je bio poslovni čovjek prije deset godina.

“Vlada je potvrdila raspuštanje i tražit ću sastanak s predsjednikom kako bih mu i osobno mogao predati svoju ostavku”, rekao je Babiš.

Predsjednik Miloš Zeman rekao je da će Babišu dati još jednu mogućnost za sastavljanje vlade. Predsjednikov glasnogovornik rekao je da će Zeman prihvatiti ostavku do kraja radnog tjedna.

Policija optužuje Babiša, drugog najbogatijeg čovjeka u zemlji, da je zatajio vlasništvo nad jednom od svojih kompanija prije deset godina kako bi dobio potporu od 2 milijuna eura uglavnom sredstava EU-a.

On je zloupotrebe nijekao. U slučaju je osuđen, no stekao je imunitet od kaznenog progona kad je dobio mjesto u donjem domu u listopadu na općim izborima u kojima je njegova stranka ANO pobjednik sa širokom marginom no nije uspjela dobiti većinu.

Parlament će odlučiti hoće li Babišu ukinuti imunitet u petak.

Ostalih osam stranaka u parlamentu dosad je odbijalo svaki oblik suradnje s ANO, unatoč tome što njihova odlučujuća pobjeda znači da će biti u svakoj održivoj vladi, s Babišom ili bez njega.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari