Connect with us

Iz Svijeta

Njemačko zrakoplovstvo ide u Siriju

Objavljeno

-

Njemačka će poslati svoje izviđačke zrakoplove Tornado u Siriju, a osim toga razmatra i slanje zrakoplova za opskrbu gorivom te jednu fregatu u regiju, doznaje se u četvrtak iz najviših političkih krugova u Berlinu.

[ad id=”68099″]

Istodobno oporba upozorava na porast opasnosti od napada tzv. Islamske države u Njemačkoj zbog vojnog angažmana.

“Mi nećemo samo podržavati misije obuke kurdskih vojnika u Iraku nego ćemo u Siriju, između ostalog, poslati i naše izviđačke zrakoplove Tornado i tako poduprijeti borbu protiv tzv. Islamske države”, rekao je glasnogovornik vladajuće Unije CDU/CSU za obrambena pitanja Henning Otte u četvrtak.

Kako se doznaje iz krugova zaduženih za obranu, razmišlja se i o slanju specijalnih zrakoplova za opskrbu gorivom u zraku kao i jedne fregate u vode ispred sirijske obale, koja bi trebala biti dio osiguranja francuskog nosača zrakoplova Charles de Gaulle. No o tomu, kako prenose njemački mediji, još nije donesena definitivna odluka, ali se ona očekuje još tijekom dana na sastanku predstavnika vodeće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije.

Njemačko zrakoplovstvo neće sudjelovati u samim napadima, ali zrakoplovi tzv. Recce Tornado klase raspolažu sofisticiranim uređajima za izviđanje pa će tako pružiti potporu francuskoj avijaciji koja sudjeluje u napadima u Siriji. Njemačko vojno zrakoplovstvo Luftwaffe je ovom vrstom zrakoplova već više puta sudjelovalo u vojnim misijama.

Njemačka je u sklopu potpore Francuskoj u borbi protiv tzv. “Islamske države” u srijedu obećala i slanje 650 vojnika Bundeswehra u Mali, gdje se francuske postrojbe bore protiv islamista.

Oporbena stranka Ljevica upozorila je na povećanu opasnost od terorističkih napada tzv. Islamske države u Njemačkoj nakon pojačanja vojnog angažmana u Siriji.

“Tko u Siriju šalje Tornado zrakoplove Bundeswehra, taj stvara još više terorista i povećava opasnost od napada i u Njemačkoj”, rekla je predsjednica zastupničkog kluba Ljevice u Bundestagu Sahra Wagenknecht.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari