Pratite nas

BiH

Njemu nitko ništa neće ili ne može

Objavljeno

na

Najnoviji istupi Zdravka Mamića, izvršnog predsjednika kluba iz maksimirske šume samo su novi prilozi za psihogram jedne osebujne ličnosti, koja je sva u znaku licemjerstva, egzaltiranosti, lažne patetike, prenemaganja, samoreklamerstva i pozerstva. Svi su kao protiv njega i protiv njegova ”voljenog kluba“, dok on nezaustavljivo gazi sve pred sobom.

Svečana loža nogometnih i političkih uglednika u Poljudu za vrijeme posljednjeg derbija pretvorila se u Sjever na kojemu inače obitavaju pripadnici neobuzdane navijačke skupine zvane Torcida. U glavnoj se ulozi opet našao uvijek željan publiciteta i, makar herostratske, slave šef Dinama Zdravko Mamić, neki opasni spoj ludila, egocentrizma i moći, kakvog bilježe tek legende o Neronu. Bučno je prosvjedovao protiv odluka sudaca, trijumfalno slavio pogodak Dinama, razmjenjivao uvrede i psovke s navijačima, sukobio se s članom Nadzornog odbora domaćina, ušao u klinč s Hajdukovom legendom i na koncu dobio šaku u glavu. Najavio je prije ovog incidenta ostavku očekujući molbe da to ne učini, pa je nakon incidenta izjavio da nikada dok je živ neće otići iz Dinama. I tako više od jednog desetljeća.

Njemu nitko ništa neće ili ne može. Jači je od gradskih vlasti, od pučkog pravobranitelja, poreznih tijela, nogometne organizacije, novinara, navijača i od suda. Pun sebe, hvalisav i razmetljiv skoro svakodnevno održava tiskovne konferencije na kojima se novinari snishodljivo smijulje njegovim ispadima primitivizma i nitko se od pripadnika ove nekad časne profesije ne usuđuje više ništa pitati o sukobima interesa i raspodjeli kolača od basnoslovnih nogometnih transfera.

Najnoviji istupi izvršnog predsjednika kluba iz maksimirske šume samo su novi prilozi za psihogram jedne osebujne ličnosti, koja je sva u znaku licemjerstva, egzaltiranosti, lažne patetike, prenemaganja, samoreklamerstva i pozerstva. Glumi žrtvu. a ustvari je agresor. Svi su kao protiv njega i protiv njegova ”voljenog kluba”, dok on nezaustavljivo gazi sve pred sobom. Split je nazvao koncentracijskim logorom. Nebrojeno je puta nasrnuo na novinare, nogometne radnike, čak i na policiju. Mamić je odglumio i velikog dobročinitelja, ta on će dati mirovinu, urediti stan i plaćati umirovljenički dom dvojici Dinamovih legendi, pomoći će oboljelom dječaka i kupit će stan svom pjevačkom idolu, a u biti je riječ o egocentriku, koji bi sve na svijetu podredio sebi.

Uzurpirao je najprije jedan klub i njegove igrače, onda je otišao korak dalje te uzurpirao cijeli nogometni savez i osobito reprezentaciju kroz koju bi svojim pulenima dizao cijenu na nogometnom tržištu. Izbornika Slavena Bilića, koji nije uzeo u reprezentaciju tamnoputog Brazilca, prozvao je rasistom, ali je to učinio njegov nasljednik Igor Štimac, koji će uvrstiti Sammira u izabrani tim, kao i još neke Mamićeve dečke. Ova dvojica djelatnika stvorila su specijalni trgovački pakt nakon oštrih međusobnih sukoba, što je na koncu stajalo Štimca neuspjeha na sportskom planu. Jer, tko s đavolom tikve sadi… Sadašnjem izborniku Niki Kovaču zbog nepozivanja mladog nogometaša koji nije standardan ni u klubu zamjerio je, aludirajući na patriotizam, kako mu je Hrvatska (a Mamić je, je li, Hrvatska) dala ime, kako živi u Salzburgu, te kako ne bi ni došao da ga je zvala Hertha, zabranivši svojim stručnjacima suradnju s njim. Roditeljima mladih talenata nježno je zaprijetio davljenjem ne pristanu li potpisati ugovor s njim.

Do nacionalnog tima Mamiću je stalo isključivo kroz prizmu vlastitih probitaka. Zaklinje se u interese kluba, a iskoristit će prvu dobru ponudu da bi prodao najbolje igrače. Sportska ambicija seže mu do osvajanja naslova u Hrvatskoj i izlaska na međunarodno tržište, što lako ostvaruje zahvaljujući slabosti ostalih konkurenata i vlastitoj moći i utjecajima. Nogometni se suci prema njemu odnose sa strahopoštovanjem. Europski nastupi obilježeni su sramotnim sportskim porazima. Njegova je koncepcija: Dinamo uvijek mora biti prvi, a za Europu ćemo lako, u domaćim granicama mogu sve, izvan njih ne mogu ništa. Najvažnije je unovčiti tek rođenu zvijezdu.

Da je Mamić vlasnik klupa sigurno se ne bi tako ponašao. On je naprosto uzurpator nečega što nije njegovo i iz čega onda treba izvući što više i što prije, a poslije neka bude potop. Prošle je godine Dinamo unatoč skupim transferima ostvario manjak od nekih desetak milijuna kuna, a rashodi su bili za 60 milijuna veći nego u 2012. Gdje je nestao novac?

Zdravko Mamić, živeći u virtualnom svijetu slave i novca, bespoštedni je trovač hrvatskog nogometa pa čak i društva u cjelini. On je svojim višegodišnjim djelovanjem uspio stvoriti masovni animozitet prema Dinamu, pa i kod njegovih najvjernijih pristalica. Njemu ništa ne znače ni treneri ni navijači ni građani ni legende kluba, važni su samo on sam i njegovi probici. On je naprosto oteo, uzurpirao slavni nogometni klub koji ima status udruge građana i kojemu je osnivač Grad Zagreb, uspostavivši neprirodan, nelogičan i nezakonit odnos sebe kao vlasnika agencije za preprodaju igrača, s jedne, i direktora kluba s kojim trguje s druge strane. Društvo, odnosno Grad uz blagonaklonost gradskih otaca uglavnom snosi troškove, a dobit uzima on.

Mamić je veliki i lukavi manipulator, krotak kao janje prema onima od kojih ovisi, bahat prema onima koji su mu podređeni. S bivšim ministrom financija je javno ”per tu”, prijatelju Milanu Bandiću je obećao na predsjedničkim izborima sve glasove dinamovaca i tko zna što još, a Sanadera, dok je ovaj bio premijerom, proglasio je za spasitelja hrvatskog športa. Na pristojnoj udaljenosti od Hrvatske, u dalekoj Americi predsjednik je države Ivo Josipović jednom prilikom spomenuo nogometnu mafiju, kladionice, namještanja i neplaćanje poreza. I gle čuda, prozvanim se osjetio sam Mamić, kazavši, doduše, za Josipovića kako pojma nema o nogometu, ali, dakako, udijelivši istodobno, u svom stilu, nekoliko komplimenata. Jer, ipak, nije se dobro zamjeriti šefu države. Tako je po Mamićevoj ocjeni Josipović ”neviđeno pošten, neviđeno ugodan i neviđeno pristojan”. A mora da je tako kad takve ocjene dolaze od neviđeno neugodna i neviđeno nepristojna čovjeka koji prijeti batinama, psuje sve koji mu se ne sviđaju. Njušeći nove političke vjetrove bučno se založio za obnovu nogometne Jugoslavije. U tom lukavstvu i transferima leži valjda i tajna njegove moćne dugovječnosti.

Svi se u ovoj zemlji zgražaju kad se uz rijeke krvi potuku navijačke skupine, a da se ništa ne čini protiv pravih inspiratora nereda, protiv svih onih koji su, pokriveni „općim interesom” a isključivo za svoj džep i za svoje neizmjerne ambicije, teškim traktorima uzorali nogometne travnjake, potjeravši s njih nogomet, nogometaše i navijače, sijući na blatnim oranicama laž, prijevare, bezakonje i mržnju. Kontinuirani uspjesi izabrane vrste ne mogu ispraviti taj opći dojam.

Može Zdravko Mamić, glavni ravnatelj cjelokupnog nogometa s jakim utjecajem u političkim krugovima, godinama biti u sukobima interesa, uzurpirati cijeli jedan klub, namještati utakmice, neplaćati porez, vrijeđati, psovati i fizički prijetiti, a da nitko u zemlji zapravo ne reagira, pogotovo ne nogometna organizacija koju je preuzeo. Sve prolazi ponekom privatnom tužbom i dolaskom na sud uz pokoju simboličnu kaznu. Neoprezno je upao u zabranjenu zonu tek uvrijedivši ne bilo koga, nego ministra Željka Jovanovića i to na nacionalnoj osnovi. Mamićeva je izjava svojedobno postala glavna vijest svih medija, osudili su je predsjednik države, prvi ministar, predsjednik Sabora, Hrvatski olimpijski odbor, Nogometni savez, političke stranke, brojni komentatori, a brzo, gotovo panično reagirala je policija, koja je privela Mamića. Sve je dopušteno, osim diranja u bratstvo i jedinstvo.  Josip Jović/dnevno

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari