Connect with us

Reagiranja

NO HRT-a nakon gostovanja Hrvoje Hribara u emisiji “Nedjeljom u 2” zatražio raspravu o zaštiti programskih načela HRT-a

Objavljeno

-

Programsko vijeće HRT-a najavilo je za utorak, 28. veljače, sjednicu na kojoj će raspravljati o ispunjenju obaveza HRT-a uređenih ugovorom s Vladom, ali i o dopisu Nadzornog odbora (NO) u kojem se apelira na Programsko vijeće da raspravi pitanje “zaštite temeljnjih ljudskih prava i sloboda u programima HRT-a”.

NO je na izvanrednoj sjednici održanoj početkom tjedna, nakon gostovanja bivšeg ravnatelja HAVC-a Hrvoje Hribara u emisiji “Nedjeljom u 2”, zatražio raspravu o zaštiti programskih načela HRT-a “kako bi se onemogućilo da programi HRT-a budu poligon za razračunavanje s neistomišljenicima na osnovu njihovog zdravstvenog stanja, spola, rasnog ili etničkog podrijetla, religije ili uvjerenja, invaliditeta, dobi, seksualne orijentacije i sl.”.

NO upozorava da je Hribar u toj emisiji iznio neprimjerene tvrdnje o zdravstvenom stanju jedne svoje kolegice, filmske redateljice (radi se o Ivoni Juki).

HRT je dužan poštivati privatnost, dostojanstvo, ugled i čast čovjeka i temeljna prava i slobode drugih, a u njegovim programima moraju se poštivati najviša stručna mjerila i etička načela te profesionalno priznati standardi neovisnog novinarstva, glasi zaključak koji NO jednoglasno usvojio.

Osim toga, NO je pozvao Ravnateljstvo HRT-a i glavnog ravnatelja Kazimira Bačića da u roku petnaest dana dostavi detaljnu informaciju o troškovima produkcije i prijenosa boksačke priredbe “Zagreb Boxing Explosion”, uključujući podatke o broju radnika HRT-a i tehnici koja je bila angažirana na prijenosu priredbe, posebno naglašavajući da traže informaciju radi li se o javnom ili komercijalnom programskom sadržaju.

Upitna boksačka priredba

Također je zatraženo obrazloženje nadležnih urednika o sportskoj vrijednosti i značaju te boksačke priredbe, obzirom na javno objavljene ograde predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza i nekih drugih istaknutih boksačkih djelatnika (radi se o meču između mladog hrvatskog boksača Luke Pupeka i francuskog boksača Jean-Michel Hamilcara, za koji se u nekim medijima sumnja da je namješten).

NO posebno upozorava na “novinske napise da se iza organizacije i prijenosa te priredbe kriju privatni interesi organizatora i promotora, a ne javni interesi, kako su utvrđeni Zakonom o HRT-u i Ugovoru sklopljenom između HRT-a i Vlade”. Predloženi zaključak bio je usvojen većinom glasova NO-a.

NO je naložio Ravnateljstvu i glavnom ravnatelju HRT-a da provedu žurnu reviziju i ispitaju sve okolnosti koje su dovele do sklapanja izvansudske nagodbe između HRT-a i “Jadran filma” u vlasništvu Vinka Grubišića, te do sklapanja ugovora o nabavi dramske TV serije od šest nastavaka “Grička vještica”, u iznosu do devet milijuna kuna.

Također, NO je izdao nalog Ravnateljstvu i Glavnom ravnatelju HRT-a da provedu žurnu reviziju i ispitaju okolnosti sklapanja svih ostalih izvansudskih nagodbi, koje je HRT-a sklopio tijekom 2016. i 2017. godine, uključujući i izvansudske nagodbe sklopljene u radnim sporovima.

>>> DEMANTI NA NIZ HRIBAROVIH LAŽI IZREČENIH U „NEDJELJOM U 2“ <<<

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas