Connect with us

Vijesti

Nobelovka Ressa optužila Facebook da je ‘pristran prema činjenicama’

Objavljeno

-

Hina/epa

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, filipinska novinarka Maria Ressa kritizirala je Facebook kao prijetnju demokraciji, rekavši da je div društvenih medija neuspješan u zaštiti od širenja mržnje i dezinformacija i da je “pristran prema činjenicama”.

Veteranska novinarka i čelnica filipinskog novinskog portala Rappler rekla je u intervjuu za Reuters nakon osvajanja nagrade da algoritmi Facebooka “daju prednost širenju laži prožetih bijesom i mržnjom nad činjenicama”.

Njezini komentari doprinose nedavnom pritisku na Facebook kojega koristi više od tri milijarde ljudi.

U posljednjem skandalu bivša zaposlenica koja se razotkrila kao zviždačica optužila je Facebook da stavlja profit ispred potrebe za suzbijanje govora mržnje i dezinformacija. Facebook odbacuje optužbe.

Predstavnik Facebooka na Filipinima nije odgovorio na zahtjev da komentira Ressine primjedbe.

Ressa Nobelovu nagradu za mir dijeli s ruskim novinarom Dmitrijem Muratovim, a dobili su je za razotkrivanje korupcije i loše vladavine na Filipinima i u Rusiji, naveo je Norveški odbor, u znak podrške slobodi govora koja je ugrožena diljem svijeta.

Facebook je postao najveći svjetski distributer vijesti, a “ipak je pristran prema činjenicama, pristran je prema novinarstvu”, rekla je Ressa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas