Pratite nas

Vijesti

Nobilo još uvijek može stopirati izručenje

Objavljeno

na

Miljević tvrdi da je Nobilovo pozivanje na članke od 63. do 80. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu posve pogrešno jer iz njih ne proizlazi nikakva mogućnost privremene mjere obustave izvršenja. “Nešto što po suštini i definiciji odgovara onome ne što se Nobilo poziva, nalazi se u članku 45. Ustavnog zakona”, tvrdio je Miljević. No, ono što je uglednom odvjetniku promaknulo jeste članak 67. stavak 2. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

Vijeće Vrhovnog suda RH je na sjednici održanoj 17. siječnja 2014. donijelo rješenje kojim su odbijene žalbe državnog odvjetnika i Josipa Perkovića na izručenje Saveznoj Republici Njemačkoj, objavljeno je na stranicama Vrhovnog suda ono o čemu je Dnevno.hr izvijestio ekskluzivno još u petak, odmah poslije sjednice na tom sudu. Vijeće je odluku donijelo pod predsjedanjem Lidije Grubić Radoković te sudaca Zdenka Konjića i Marina Mrčele. Smatraju da je žalba Josipa Perkovića i državnog odvjetnika neosnovana. No, čini se kako u rukama Ante Nobila preostaje još jedan manevar kojega je, uostalom, i sam najavljivao. Ustavni sud može privremeno odgoditi izručenje temeljem ustvne tužbe koju je Nobilo već pripremio i koju će predati čim dobije rješenje Vrhovnog suda o predaji. Da to nije točno, kazao nam je nedavno pravni stručnjak Veljko Miljević.

Anto Nobilo se poziva na potpuno krivi članak Ustavnog zakona o Ustavnom sudu u kojem nema nikakve privremene mjere obustave izvršenja, tvrdio je Miljević. Prema njemu, Ustavni sud može do donošenja konačne odluke privremeno obustaviti izvršenje pojedinačnih akata ili radnji samo kod ocjene ustavnosti zakona ili drugog propisa, ali ne i kod ustavne tužbe. Naime, Miljević tvrdi da je Nobilovo pozivanje na članke od 63. do 80. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu posve pogrešno jer iz njih ne proizlazi nikakva mogućnost privremene mjere obustave izvršenja. “Nešto što po suštini i definiciji odgovara onome na što se Nobilo poziva, nalazi se u članku 45. Ustavnog zakona”, tvrdio je Miljević.

No, ono što je uglednom odvjetniku promaknulo jest članak 67. stavak 2. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu koji izrijekom propisuje:

Ustavna tužba, u pravilu ne sprječava primjenu osporavanog akta. Na prijedlog podnositelja ustavne tužbe Ustavni sud može odgoditi ovrhu do donošenja odluke, ako bi ovrha prouzročila podnositelju tužbe štetu koja bi se teško mogla popraviti, a odgoda nije suprotna javnom interesu niti bi se odgodom nanijela nekome veća šteta.

Dakle, to se ne može povezati s člankom 45. Ustavnog zakona o kojem Miljević govori, a koji se odnosi na apstraktnu kontrolu zakona. Članak 67. proizašao je iz novog standarda kojega su postavile presude Europskog suda u Strasbouru koje sud obvezuju na prihvaćanje privremene mjere pri donošenju Ustavne tužbe, jer bez nje dolazi do realizacije sudske odluke protiv koje podnositelj podnosi Ustavnu tužbu. U suprotnom, kaže Strasbour, zaštita pred Ustavnim sudom bila bi samo teorijska i virtualna jer je prema podnositelju već izvršena radnja na koju se odnosi u slučaju Perković predaja njemačkom sudu.

Da Nobilo uz potporu vladajuće garniture ima još aseva u rukavu vjeruje i pravnik Pero Kovačević. Pravno gledano, tvrdi pravnik, jasno je da su neki momenti pali u vodu, a Vrhovni sud spasio je ugled države. “Novi momenti mogu ići u dva smjera. Ustavnu tužbu Nobilo je već pripremio i manevar mu je privremena mjera obustave. Također, uz tumačenje i potporu Peđe Grbina moguće je iznuđivanje autentičnog tumačenja Zakona putem Hrvatskog sabora jer se veliki vođa neće tako lako pomiriti s ovom jedino pravno ispravnom odlukom Vrhovnog suda. Perkoviću može pomoći i teška bolest, tako da se unatoč nadanjima još uvijek ne može reći da je odluka o izručenju konačna”, zaključio je Kovačević.

dnevnohr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Lufthansa od lipnja ponovno leti za Dubrovnik

Objavljeno

na

Objavio

AV

Njemački zračni prijevoznik Lufthansa najavio je ponovno pokretanje flota u lipnju letovima u turistička odredišta, među kojima je i Dubrovnik, objavljeno je u nedjelju.

“U drugoj polovini lipnja Lufthansa ponovno uvodi letove prema 20 turističkih destinacija”, potvrdio je jedan glasnogovornik Lufthanse pisanje dnevnika Bild am Sonntag.

Među tim ciljevima se pored Mallorce, Krete, Venecije, Rhodosa i Ibize nalazi i Dubrovnik.

Od lipnja bi u promet bilo uključeno ukupno 160 od 760 zrakoplova iz flote Lufthanse i kompanija poput Eurowingsa i Swissa koja se nalaze u sklopu ovog koncerna.

Istodobno traju pregovori između države i Lufthanse o spašavanju najveće njemačke zrakoplovne kompanije koja je zbog pandemije koronavirusa zapala u financijske poteškoće.

Prema nekim informacijama, vlada Lufthansi planira pomoći s oko devet milijardi eura. Zauzvrat bi država, barem na neko vrijeme, ušla u vlasničku strukturu Lufthanse.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Zoran Milanović možda neće ni izaći na birališta

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u četvrtak kako smatra da je datum 5. srpnja za održavanje izbora korektan, najavio je da ne planira primati u audijenciju svakoga tko je ušao u hrvatski parlament, te ponovio da možda neće ni izaći na izbore kako mu se ne bi pripisivala pristranost.

Gostujući u Dnevniku NoveTv, predsjednik Republike Zoran Milanović je odgovarajući na novinarsko pitanje zašto je odabrao 5. srpnja za održavanje izbora, odgovorio: “Mislim da je to korektan datum, mislim da s tim datumom nitko nema problema a to je bio nekako cilj”. Ponovio je svoje uvjerenje kako ovo nije najbolji trenutak za izbore, jer je “zbog bremenitosti situacije, zbog nejasnoće, nepredvidljivosti nekih događaja (važno) imati i dalje izvršnu vlast”.

Na izborima neće “ni za koga navijati”, napomenuo je, te još jednom naglasio kako razmatra mogućnost da zbog delikatnosti svoje pozicije uopće i ne izađe na izbore, kako mu se ne bi mogla pripisivati pristranost. “Pitanje je hoću li uopće glasati, jer taj glas može biti presudan. Ja sam pod prismotrom cijelo vrijeme i pod lupom procjene jesam li pristran ili ne. Zašto bih se doveo uopće u situaciju da bilo kome kažem za koga sam glasao? Ja sam to već rekao prije desetak dana, kao mogućnost, da naprosto na taj način ne utječem”, kazao je, napomenuvši ipak kako “da vam kažem da ću glasati za neku stranku ekstremne desnice – znate da je to nemoguće”.

Ponovio je da u odlučivanju kome će dati mandat za sastavljanje nove vlade neće imati konzultacije sa svakim ponaosob, naglasivši kako je važno da se s time ne odugovlači. “Procijenit ću. Ona parada ovdje s kamerama na svakom uglu se neće dogoditi. Ovdje se dolazilo i radila se jedna – kome simpatična a kome ne – predstava, gdje predsjednik republike razgovara sa svakim tko je ušao u hrvatski parlament”, kazao je Milanović. “Drugim riječima, bit ću tu malo konzervativan i vjerojatno neću na razgovor primati do zadnjeg zastupnika i zastupnice”, pojasnio je.

Dodao je kako će o tome kome dati mandat odlučivati “na temelju tih 76 potpisa”, a “požurivati i ucjenjivati neću kao što smo gledali 2015., niti ću u svoje naručje primati ucviljene zastupnike koji se žale da ih netko pritišće i tjera da daju podršku”. “To nije dužnost predsjednika, on se od toga mora odmaknuti”, ustvrdio je Milanović.

Od suradnje s premijerom Andrejem Plenkovićem, kako je rekao, očekuje da bude i dalje korektna kakva je bila i do sad, a na novinarsko pitanje bi li bio spreman raspisati izvanredne izbore ukoliko dođe do predugog vakuuma, Milanović je kazao kako on na to kao predsjednik nema pravo. “Dati ću ljudima vremena koje i tako imaju na raspolaganju. Ja mogu, ali vrlo oprezno i tankoćutno, doprinijeti tome da se nekakav dogovor postigne, ali tu već, ukoliko stvari ne budu išle glatko odmah, ulazimo u jednu sivu zonu u kojoj će me vjerojatno vrlo brzo netko optužiti da nekom pogodujem ili da sam se predao”, rekao je.

Predsjednik Republike u razgovoru se osvrnuo i na Zakon o obnovi Zagreba koji, kako je rekao, smatra da ga se “trebalo samo uz veće napore probati donijeti u mjesec i pol dana”. “Nije ga se donijelo, to je isto poruka. Očito da ga se ne želi donijeti”, ustvrdio je Milanović.

Dotaknuo se i problematike načina biranja državnog odvjetnika, ustvrdivši kako se glavna državna odvjetnica nije smjela izglasati zadnji dan prije raspuštanja sabora. “To nije dobra poruka. Glavni državni odvjetnik mora imati neki autoritet. To se naprosto ne radi, vi ste na taj način i tu osobu osakatili u njezinu autoritetu”, kazao je.

“Ovo je jasno da je potpuno pogrešno. Ne znam zašto je taj zakon mijenjan, da se valjda stvori iluzija da se tu nekakav natječaj provodi. Ta osoba je odabrana jer ju je htio (Andrej) Plenković”, rekao je Milanović. Tu, kako je istaknuo očekuje pomoć ustavnih pravnika, “ali ne da govore što piše u hrvatskom Ustavu, ali da vidimo kako su recimo ustavno i zakonski položaj državnog odvjetnika riješile neke uzorne demokracije”. “Naš model je fejk”, zaključio je.

Na novinarsko pitanje smatra li da je država trebala odaslati jasnu poruku vezano uz povratak djece u škole nakon popuštanja epidemioloških mjera, Milanović je kazao kako je osnovno školstvo “obavezno i trebalo je preuzeti odgovornost i reći: od ponedjeljka škola i gotovo”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari