Pratite nas

Nobilo: Perkoviću sam trebao savjetovati da preseli u Veliku Goricu

Objavljeno

na

Odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo ustvrdio je u srijedu da je očito pogriješio što svom branjeniku nije predložio da se iz Zagreba preseli na područje Zagrebačke županije, budući da je Županijski sud u Velikoj Gorici u slučaju Zdravka Mustača odbio njemački zahtjev za izručenjem, suprotno pravomoćno potvrđenoj odluci zagrebačkog Županijskog suda u Perkovićevom slučaju.

“To nam je najveće procesna pogreška u ovom predmetu jer je u Hrvatskoj, izgleda, važno gdje stanujete”, rekao je Nobilo kroz smijeh novinarima u svom odvjetničkom uredu nakon što je izvijestio da je u srijedu u 10 sati podnio ustavnu tužbu sa zahtjevom za privremenom zabranom Perkovićeva izručenja Njemačkoj dok se ne okonča postupak pred Ustavnim sudom.

Novinari su ga, naime, pitali zašto svom branjeniku nije savjetovao preseljenje, s obzirom da je velikogorički sud odbio izručiti Mustača kojega Njemačka, kao i Perkovića, traži temeljem europskog uhidbenog naloga zbog umiješanosti u ubojstvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. “Pokazalo se da je dobitna kombinacija Zagrebačka županija, i ja priznajem pogrešku. To je moja pogreška”, dodao je Nobilo.

Ustavna tužba ima 32 stranice, a Nobilo očekuje brzu odluku Ustavnoga suda budući da je rješenje o izručenju pravomoćno. “Kako se izručenje očekuje vrlo brzo, jer je rješenje pravomoćno i ovisi o tehničkim detaljima dogovora hrvatske i njemačke policije, jasno da očekujem brzu i hitru odluku o privremenoj mjeri. Što će biti vidjet ćemo u narednim satima, možda dan-dva”, kaže Nobilo dodajući da ne zna hoće li i kada Ustavni sud odlučivati o podnesenoj tužbi.

“Na potezu je Ustavni sud, vidjet ćemo hoće li donijeti odluku prije postupanja policije ili će policija biti brža. No, to nije u mojim rukama”, rekao je Perkovićev branitelj.

Pročitajte što piše u ustavnoj tužbi u slučaju Perković:

[box_dark]

Brzina kojom se Josip Perković pomirio sa sudbinom da će nakon svih mogućih političkih i pravnih smicalica ipak morati otići u Njemačkoj i odgovarati za ubojstvo Stjepana Đurekovića pobuđuje novu sumnju.

Naime, odmah nakon objave odluke Vrhovnog suda koji je potvrdio prvostupanjsku odluku Županijskog suda u Zagrebu o izručenju, najtraženiji hrvatski bjegunac pred međunarodnim pravosuđem izjavio je kako očekuje brzo suđenje jer koliko zna “Nijemcu su spremni na suđenje, a on očekuje da će brzo na slobodu”.

Odakle odjednom Perković zna da će sve ići brzo i povoljno za njega, a do jučer je tvrdio kako u Njemačku ne želi ići jer smatra da neće imati “fer suđenje”? Taj novi obrat svakako može značiti ono što mnogi od samog početka tvrde – Perković zna mnogo, odnosno ima još mnogo aduta u rukavu kojima prije svega može trgovati.

Sada kada ga ‘njegovi’ u Hrvatskoj nisu uspjeli spasiti, Perkoviću ne ostaje ništa drugo nego postići nagodbu s njemačkim tužiteljstvom. On će u zamjenu za brzo suđenje i slobodu šutjeti o umiješanosti njemačkih tajnih službi u smrt 67 hrvatskih emigranata, a oni pak neće otvarati druge slučajeve. Kako se sada čini, sve će završiti na ubojstvu Stjepana Đurekovića pa i to samo za sebe dovoljno govori.

Hipotetički u slučaju da njemačko tužiteljstvo otvori istragu za neko drugo ubojstvo gdje bi također postojala osnovana sumnja o Perkovićevoj umiješanosti, Nijemci bi za bilo koje drugo djelo morali iznova tražiti izručenje. Treba podsjetiti kako su austrijske vlasti, nakon što je Hrvatska službeno zatražila izručenje austrijskog i hrvatskog državljanina Vladimira Zagorca, izrijekom upozoravalo da mu se u Hrvatskoj može suditi samo za ono djelo koje je bilo navedeno u zahtjevu za izručenje (točnije za fantomske dragulje).

“Svečani” ispraćaj kao 1997. godine

Svakako Perkovićeva priča nije ugodna ni za današnju Njemačku. Naime, postoje brojni dokazi da su tajne službe bivše zapadne Njemačke na ovaj ili onaj način surađivale s Titovom Udbom i jugoslavenskim ubojicama koji su “haračili” po Europi od kraja šezdesetih pa sve do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. Budući da je Perković u nekoliko navrata boravio u zapadnoeuropskim zemljama u kojima su živjeli hrvatski emigranti, očito je imao i dobre veze u stranim obavještajnim službama, što je i priznao u nekim zadnjim javnim istupima. Štoviše, negdje početkom sedamsedetih, bio je čak i uhićen u Švicarskoj pod ozbiljnim optužbama, ali je brzo pušten upravo na intervenciju Njemačke.

U hrvatskoj javnosti je od početka vladala percepcija kako će Perković – ukoliko ga se izruči – iz osvete “progovoriti” o nekim ljudima i događajima u Hrvatskoj. Sada je jasno da on neće biti ni pitan na njemačkom sudu o događajima iz Domovinskog rata, bliže ili dalje prošlosti Hrvatske. Sudit će mu se isključivo za Đurekovićevo ubojstvo pa ne postoji način da svojim iskazom ugrozi nacionalnu sigurnost. Tim je čudnija opsesivna borba aktualne vlasti da se zaštiti Perković pod svaku cijenu.

Obzirom na svu energiju i vrijeme potrošeno na njegovo spašavanje, treba očekivati kako će Perković sa zagrebačkog Plesa biti ispraćen uz najviše počasti. Tko zna, možda će njegovom ispraćaju nazočiti sam premijer i predsjednik države ili barem njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Saša Perković, kao posebni izaslanik predsjednika republike, slično kao 1997. kada su visoki dužnosnici RH ispraćali hrvatske generale iz BiH na dvadesetogodišnje putovanje u Nizozemsku.

Jasno, sve uz pretpostavku da se Perković uopće pojavi na tom ispraćaju. Naime, zadnjih dana svu pažnju je na sebe skrenuo njegov branitelj Ante Nobilo, a glavnog glumca nitko zapravo nije vidio već danima!

[/box_dark]

dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Papa Franjo: Nemojte maknuti Isusa od Božića, Isus je središte Božića, Isus je pravi Božić!

Objavljeno

na

Objavio

Prošlih nedjelja liturgija je naglašavala što znači bdjeti i što stvarno znači pripraviti put Gospodinu – rekao je danas papa Franjo, tijekom podnevnog nagovora na Trgu svetog Petra u Vatikanu, i nastavio – na treću nedjelju došašća koju zovemo “nedjelja radosti”, liturgija nas poziva da primimo duh zahvaljujući kojem se sve to događa, a to je upravo radost.

Sveti nas Pavao poziva da se pripremimo za dolazak Gospodinov zauzimajući tri stava: stalnu radost, ustrajnu molitvu i neprestanu zahvalnost.

Prvi je stav neprestana radost – istaknuo je Papa i dodao – „Uvijek budite radosni“, kaže sveti Pavao, a to znači da trebamo biti radosni i kada stvari ne idu prema našim željama. Nevolje, teškoće i patnje prolaze kroz život svakoga, svi smo ih iskusili; i stvarnost oko nas često izgleda negostoljubiva i neplodna, slična pustinji u kojoj je odjekivao glas Ivana Krstitelja, kako podsjeća današnje evanđelje. Upravo riječi Ivana Krstitelja otkrivaju da naša radost počiva na sigurnosti da je ta pustinja nastanjena: “Među vama – kaže Ivan Krstitelj – stoji onaj kojega ne poznajete”.

To je Isus kojega je Otac poslao i koji dolazi, kako je istaknuo Izaija, „donijeti radosnu vijest ubogima, iscijeliti srca slomljena, zarobljenima navijestiti slobodu i oslobođenje sužnjima, da navijesti godinu milosti Gospodnje” – istaknuo je Sveti Otac i rekao – te riječi koje će Isus izgovoriti u svojem govoru u sinagogi u Nazaretu, pojašnjavaju da je njegovo poslanje u svijetu oslobađati od osobnog i društvenog grijeha i ropstva koje oni izazivaju. Došao je na svijet da ljudima dade dostojanstvo i slobodu djece Božje, što samo On može dati.

Radost koja obilježava iščekivanje Mesije temelji se na ustrajnoj molitvi, to je drugi stav – rekao je papa Franjo i nastavio tumačiti – „Molite neprestano“, kaže sveti Pavao. Po molitvi možemo ući u čvrst odnos s Bogom, koji je izvor istinske radosti. Kršćanska se radost ne kupuje, ne može se kupiti, dolazi iz vjere i iz susreta s Isusom Kristom koji je razlog naše sreće. Što smo više ukorjenjeni u Kristu, to smo bliži Isusu, više nalazimo unutarnji spokoj, čak i usred svakodnevnih proturječja – naglasio je Papa i primijetio – zbog toga kršćanin, nakon što je susreo Isusa, ne može biti prorok nesreće, nego svjedok i glasnik radosti, radosti koju treba dijeliti s drugima, radosti koja je zarazna i koja životni put čini manje napornim.

Treći stav koji je Pavao naznačio je neprestano zahvaljivanje, to jest zahvalna ljubav prema Bogu – rekao je Sveti Otac i objasnio – On je u stvari vrlo velikodušan prema nama i mi smo pozvani uvijek prepoznavati Njegove darove, Njegovu milosrdnu ljubav, strpljenje i dobrotu, živeći tako u neprestanom zahvaljivanju.

Radost, molitva i zahvalnost – ponovio je papa Franjo – tri su stava koji nas pripremaju kako bismo Božić živjeli istinski. U ovom posljednjem dijelu došašća, povjeravamo se majčinom zagovoru Djevice Marije. Ona je “uzrok naše radosti”, ne samo zato što je rodila Isusa, već zato što nas stalno šalje Njemu.

Iz sveg se srca pridružujem apelu nigerijskih biskupa za oslobađanje šest časnih sestara Euharistijskog Srca Kristova koje su prije mjesec dana otete iz svojeg samostana u Iguoriakhiju – rekao je Papa nakon svojeg podnevnog nagovora i dodao – snažno molim za njih i za sve druge ljude koji se nalaze u tom bolnom stanju kako bi se konačno za Božić mogli vratiti svojim domovima.

Pozdravljam sve vas, obitelji, župne zajednice i udruge, koji ste došli u Rim iz čitavoga svijeta – rekao je na kraju Sveti Otac i obratio se djeci – srdačno pozdravljam djecu koja su došla na blagoslov kipića Djeteta Isusa u organizaciji Centra rimskih oratorija. Lijepo je da na jednom od vaših plakata mogu pročitati – primijetio je Papa – Oratorij je upravo za svakoga od nas, uvijek ima jedno mjesto za tebe… Kada molite kod kuće, pred jaslicama, sa svojom obitelji, dopustite da vas svojom nježnošću privuče Dijete Isus koji je rođen među nama siromašan i slab da bi nam dao svoju ljubav. To je pravi Božić. Ako maknemo Isusa, što ostaje od Božića? Prazna zabava. Nemojte maknuti Isusa od Božića, Isus je središte Božića, Isus je pravi Božić – zaključio je papa Franjo.

RV

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari