Pratite nas

Politika

Nobilova žalba upalila: Josip Perković pušten iz zatvora!

Objavljeno

na

Kao što se i očekivalo, izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo je ekspresnu odluku o žalbi koju je Anto Nobilo podnio u ime svojegštićenika Josipa Perkovića. Ono što nisu svi očekivali je da će odluka o puštanju iz zatvora biti pozitivna.

[pullquote_right]Izvanraspravno vijeće ipak je zaključilo da su mjere opreza dovoljne, pa je Perkoviću oduzeta osobna iskaznica i pravo na putovnicu. Ne smije ni napuštati mjesto prebivališta. [/pullquote_right]

Sam Anto Nobilo jutros je ocijenio da je malo vjerojatno da će izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda promijeniti odluku o određivanju istražnog zatvora, pa je najavio nastavak “pravne bitke” pred Ustavnim sudom. Tvrdio je da nema nikakvog razloga da Perković odluku o (ne)izručenju Njemačkoj čeka iza rešetaka. Istaknuo je da sudac istrage nije ni obrazložio zbog čega je Perkoviću određen istražni zatvor.

Nobilo je tvrdio da u Hrvatskoj ne postoji tzv. obligatorni pritvor te da će, ukoliko izvanraspravno vijeće Županijskog suda ne promijeni odluku o određivanju istražnog zatvora, od Ustavnog suda zatražiti zaštitu jer je u Perkovićevu slučaju povrijeđena ustavna kategorija o jednakosti svih građana pred zakonom.

Izvanraspravno vijeće ipak je zaključilo da su mjere opreza dovoljne, pa je Perkoviću oduzeta osobna iskaznica i pravo na putovnicu. Ne smije ni napuštati mjesto prebivališta. Na slobodi će čekati odluku suda o njemačkom zahtjevu za njegovim izručenjem, a sjednica na kojoj će se o tome odlučivati trebala bi biti sredinom sljedećeg tjedna.

Uz Perkovića istražni zatvor određen je i njegovom nekadašnjem šefu iz jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravku Mustaču, koji je u Remetincu prenoćio nakon što mu je istražni zatvor, do “izvršenja rješenja o predaji”, odredio sud u Velikoj Gorici.

I Mustačev odvjetnik Tomislav Antolin također je najavio žalbu na rješenje o istražnom zatvoru, ali i na odluku o izručenju Njemačkoj. O njegovom ostanku u zatvoru tako će odlučivati izvanraspravno vijeće drugog suda.

Josip Perković, Bivši čelnik jugoslavenskih tajnih službi, kojeg Njemačka tereti za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine, uhićen je 1. siječnja nakon što su na snagu stupile zakonske odredbe po kojima se europski uhidbeni nalog (EUN) primjenjuje i za djela počinjena prije kolovoza 2002. godine.

politika+

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Ministrica Divjak: Svi učenici trebaju doći sutra u školu, osim ako ih roditelji ispričaju

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od najizazovnijih školskih godina bliži se kraju. Kako će se završiti i pod kojim uvjetima u Dnevniku N1 televizije otkrila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

“Škole su sigurne na jednaki način kao da su djeca kod kuće, ali je bolje učiti u školi pogotovo za ovaj uzrast od prvog do četvrtog razreda. Svi učenici trebaju doći sutra u školu, osim kao ih roditelji ispričaju, a lepeza isprika je malo veća nego u normalnoj situaciji”, rekla je ministrica Divjak u našem Dnevniku.

Kaže da je epidemološki okvir puno drugačiji nego u odnosu na prije dva tjedna i da je u Hrvatskoj ona sada dobra. Navodi primjere drugih država koje planiraju držati nastavu i kroz srpanj i lipanj.

Odbacila je kritiku da je prije dva tjedna prebacila odgovornost na roditelje i podsjetila da je epidemiološki okvir bio takav da su djeca morala ispuniti određene uvjete kako bi smjela doći u školu.

Vjeruje da će veliki dio od 140.000 učenika od prvog do četvrtog razreda sutra doći u školu.

Na pitanje zašto niži, a ne viši razredi i srednje škole kaže da ova situacija zahtjeva više prostora i veći razmak uz odvojene razredne grupe, a za to je potrebno imati infrastrukturu, a u većini naših škola to nije moguće napraviti jer neke već rade u dvije ili tri smjene.

“22 europske države vraćaju učenike postupno, jednako kao i Hrvatska. Mlađima treba više potpore pa oni idu prvi, a i nastava na daljinu je drugačija za sedmaša nego za nekoga iz drugog razreda, a kada imamo uvjete dobro je da se stručne osobe posvete najmlađima i da se neke stvari isprave i nauče.”

Potvrdila je da viši razredi i srednje škole neće natrag u klupe, osim ako imaju maturu ili popravne.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Predrag Štromar novi predsjednik HNS-a

Objavljeno

na

Objavio

Predrag Štromar novi je predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, priopćeno je iz HNS-a nakon što je u nedjelju održan izborni sabor, po prvi put u online obliku, na kojemu je 592 delegata elektroničkim glasovanjem izabralo novo vodstvo stranke.

“Aktualni potpredsjednik Vlade Predrag Štromar novi je predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata. Odlučio je tako 16. Sabor HNS-a, na kojem je od ukupno 602 delegata 529 pristupilo glasanju. Od toga je 468 podršku dalo Predragu Štromaru, dok je 49 delegata svoj glas dalo njegovom protukandidatu Borisu Blažekoviću”, izvijestili su iz HNS-a.

Novoizabrani predsjednik stranke, koji je na tom mjestu naslijedio Ivana Vrdoljaka, poručio je da će HNS na predstojećim parlamentarnim izborima tražiti povjerenje građana porukom “Hrvatska se voli radom”.

“Već tri desetljeća živim i dišem za HNS. U politici sam se nagledao svega i jasno mi je da ljudi nemaju povjerenja u politiku. HNS je uvijek bio stranka koju je zapalo odraditi sve što su drugi tvrdili da je nemoguće”, kazao je Štromar.

Jesmo li radili greške?, upitao se i odgovorio: Naravno da jesmo. “Upravo zato sam se i odlučio na ovaj korak, jer vjerujem da slušajući jedni druge zajedno možemo vratiti povjerenje građana”, rekao je Štromar i zahvalio HNS-ovkama i HNS-ovcima na podršci.

Podsjetivši na projekte ministarstava kojima upravlja HNS, ustvrdio je da pravi posao tek slijedi.

“Politički rad ne vidim kao igru od koje će koristi imati isključivo oni koji je igraju. Dok drugi galame, izvikuju fraze, podmeću i trguju, sa svojim suradnicima, želim raditi na projektima koji mijenjaju živote naših sugrađana”, rekao je Štromar.

Najavio je da će stranka pod njegovim vodstvom nastaviti s brigom o obrazovanju, digitalizaciji i stambenom zbrinjavanju mladih obitelji.

“Ali ono što želim uvesti u HNS je još više slušanja onih koji su nas odabrali”, istaknuo je dodavši da je jedan od razloga zbog kojeg se prihvatio ovog posla je da vrati povjerenje u stranku.

“Siguran sam da ćemo u tome uspjeti. Hrvatska se voli radom i to je smjer u kojem namjeravam voditi HNS”,poručio je.

HNS je danas izabrao i novog zamjenika predsjednika stranke, to je saborski zastupnik HNS-a iz Osijeka Stjepan Čuraj, dok su za potpredsjednike stranke izabrani predsjednica Ženske inicijative HNS-a  Karolina Juzbašić te Jasmin Krizmanić, načelnik Gornje Stubice. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari