Connect with us

Politika

Nobilova žalba upalila: Josip Perković pušten iz zatvora!

Objavljeno

-

Kao što se i očekivalo, izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo je ekspresnu odluku o žalbi koju je Anto Nobilo podnio u ime svojegštićenika Josipa Perkovića. Ono što nisu svi očekivali je da će odluka o puštanju iz zatvora biti pozitivna.

[pullquote_right]Izvanraspravno vijeće ipak je zaključilo da su mjere opreza dovoljne, pa je Perkoviću oduzeta osobna iskaznica i pravo na putovnicu. Ne smije ni napuštati mjesto prebivališta. [/pullquote_right]

Sam Anto Nobilo jutros je ocijenio da je malo vjerojatno da će izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda promijeniti odluku o određivanju istražnog zatvora, pa je najavio nastavak “pravne bitke” pred Ustavnim sudom. Tvrdio je da nema nikakvog razloga da Perković odluku o (ne)izručenju Njemačkoj čeka iza rešetaka. Istaknuo je da sudac istrage nije ni obrazložio zbog čega je Perkoviću određen istražni zatvor.

Nobilo je tvrdio da u Hrvatskoj ne postoji tzv. obligatorni pritvor te da će, ukoliko izvanraspravno vijeće Županijskog suda ne promijeni odluku o određivanju istražnog zatvora, od Ustavnog suda zatražiti zaštitu jer je u Perkovićevu slučaju povrijeđena ustavna kategorija o jednakosti svih građana pred zakonom.

Izvanraspravno vijeće ipak je zaključilo da su mjere opreza dovoljne, pa je Perkoviću oduzeta osobna iskaznica i pravo na putovnicu. Ne smije ni napuštati mjesto prebivališta. Na slobodi će čekati odluku suda o njemačkom zahtjevu za njegovim izručenjem, a sjednica na kojoj će se o tome odlučivati trebala bi biti sredinom sljedećeg tjedna.

Uz Perkovića istražni zatvor određen je i njegovom nekadašnjem šefu iz jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravku Mustaču, koji je u Remetincu prenoćio nakon što mu je istražni zatvor, do “izvršenja rješenja o predaji”, odredio sud u Velikoj Gorici.

I Mustačev odvjetnik Tomislav Antolin također je najavio žalbu na rješenje o istražnom zatvoru, ali i na odluku o izručenju Njemačkoj. O njegovom ostanku u zatvoru tako će odlučivati izvanraspravno vijeće drugog suda.

Josip Perković, Bivši čelnik jugoslavenskih tajnih službi, kojeg Njemačka tereti za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine, uhićen je 1. siječnja nakon što su na snagu stupile zakonske odredbe po kojima se europski uhidbeni nalog (EUN) primjenjuje i za djela počinjena prije kolovoza 2002. godine.

politika+

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari