Connect with us

Ukrajina

Noć eksplozija na području pod ruskom okupacijom

Objavljeno

-

Foto: EPA (arhiva)

Tijekom noći dogodio se niz eksplozija u vojnim bazama duboko unutar ukrajinskog teritorija koji je pod okupacijom Rusije, što je pokazatelj sve veće sposobnosti Kijeva da pogađa rusku logistiku daleko od prve linije.

Ukrajina je objavila i novo upozorenje oko nuklearne elektrane Zaporižja, smještene na prvoj liniji borbe. Kijev vjeruje da Moskva planira „veliku provokaciju“ kao opravdanje za njeno isključenje iz ukrajinske električne mreže i spajanje s onom ruskom.

Na Krimu, poluotoku koji je Rusija anektirala 2014., eksplozije su se čule kod baze Belbek na jugozapadu, u blizini Sevastopolja, sjedišta ruske crnomorske flote.

Na suprotnom dijelu poluotoka eksplozije su se čule i u blizini Kerčkog mosta koji spaja Krim s Rusijom. Rusija je objavila da je bila riječ o njezinoj protuzračnoj obrani.

Na teritoriju same Rusije evakuirana su dva sela nakon eksplozija u skladištima streljiva u pokrajini Belgorod, blizu ukrajinske granice, no gotovo 100 kilometara od teritorija pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Kijev održava atmosferu dvosmislenosti oko eksplozija, ne osvrćući se na njih službenim kanalima, no aludirajući da stoji iza njih, koristeći se oružjem velikog dometa i sabotažama.

Ruski dužnosnici izvijestili su da nema ozlijeđenih na Krimu i u Belgorodu. Objavili su da su oboreni dronovi u Belbeku i Kerču, te su potvrdili da su naredili evakuaciju sela kod Belgoroda gdje istražuju uzrok požara.

„To svakako ne izgleda loše, ili dobro, ovisno o perspektivi“, napisao je na Twitteru bivši švedski premijer Carl Bildt uz videosnimku vatre po noći, navodno u ruskoj bazi u Belbeku. Reuters nije još potvrdio autentičnost te snimke.

Kijev je objavio da je preko noći gađao i područje iza ruske linije u južnoj provinciji Herson, uključujući most na brani Kahovska, jednoj od posljednjih ruta kojom Rusi mogu opskrbljivati tisuće trupa na zapadnoj obali Dnjepra.

„Ukrajinske oružane snage pružile su Rusima magičnu večer“, napisao je na Facebooku Serij Klan, član hersonskog nacionalnog vijeća.

Ukrajina se nada da će novostečena sposobnost gađanja ruskih meta iza prve linije preokrenuti rat, zaustavljajući opskrbne linije potrebne Moskvi za održavanje okupacije.

Kijev proteklih dana upozorava Ruse na Krimu, popularnom turističkom središtu, da niti jedan dio poluotoka nije siguran dok god je pod okupacijom.

Prošli tjedan ruski su turisti svjedočili eksplozijama u ruskoj bazi na krimskoj obali.

Ukrajina od prošlog mjeseca koristi napredne raketne sustave koje joj je poslao zapad. No eksplozije na Krimu i kod Belgoroda izvan su dometa tog naoružanja koje je javno poslano Ukrajini. (Hina)

Rusija: Požar u skladištu streljiva kod ukrajinske granice, evakuirana dva sela

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas