Pratite nas

Intervju

Noć pada Vukovara jedna je od najdramatičnijih koju je doživio predsjednik Tuđman

Objavljeno

na

“Čitao sam tekst, nisam gledao predstavu. Nakon što sam pročitao tekst, ne pada mi na pamet ići gledati predstavu.

[ad id=”93788″]

Radi se o prljavome falsifikatu temeljenom na KOS-ovim transktriptima i Hrvatska je vjerojatno jedina zemlja u svijetu u kojoj se može ovako blatiti, klevetati i omalovažavati najsjajnije razdoblje hrvatske povijesti kada je obranjena hrvatska država od srpsko-crnogorske agresije. U normalnim državama, koje drže do svog dostojanstva, svako blaćenje države na ovaj način protuzakonito je i bilo bi sankcionirano”, rekao je za Hrvatski tjednik od 19. svibnja 2016., br. 608, prof. dr. sc. Andrija Hebrang, ratni ministar zdravstva u Vladi RH i predsjednik Glavnog stožera saniteta RH, o autorskom projektu redatelja Mirana Kurspahića, predstavi ‘Pad’.

Predstava je nedavno premijerno izvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih, a glavna je tema predstave tragedija pada Vukovara.

Kurspahić tvrdi kako to njemu simbolizira i posljedični pad ljudskoga morala. Pomoć oko predstave dao mu je i Branko Borković, a Kurspahić se pohvalio na HRT-u, ugošćen kod Stankovića u NU2, kako je Borković bio vrlo susretljiv.

U najavi predstave tvrde se da je “nastala interpolacijom autentičnih povijesnih dokumenata i napisanog, izmišljenog dramskog teksta”.

Predstava je međutim utemeljena na KOS-ovim falsifikatima komunikacije između prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića koji su nastali za vrijeme rata i kojima se nastojalo na sve načine uništiti i zločinačkim prikazati hrvatski državni vrh, vojsku i okupirati Hrvatsku.

Mustafa Čandić, nekadašnji major JNA i pomoćnik načelnika Centrale kontraobavještajne grupe KOS-a u RZiPZO JNA, tijekom suđenja Slobodanu Miloševiću na suđenju u Haagu 2002. potvrdio je postojanje Operacije Labrador.

Posvjedočio je također da su agenti KOS-a ne samo prisluškivali nego i montirali telefonske razgovore zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba s političkim i vojnim vrhom Zagreba uoči pada grada 1991., kako bi onda ti razgovori zvučali „u skladu s propagandnim ciljevima tadašnjeg vodstva JNA“.

U Kurspahićevoj predstavi prikazuje se scena večere u bunkeru gdje se vodi razgovor o nogometu i sličnim lakim temama dok pada Vukovar, a nazočni su predsjednik Tuđman, Gojko Šušak, Hrvoje Šarinić, Antun Vrdoljak, Branka Šeparović i dr. Andrija Hebrang.

“To što je napravio Kurspahić, uklapa se u današnje orgijanje protiv hrvatske države koje radi tzv. ljevica, a zapravo jugonostalgičari,” kaže o toj predstavi dr. Hebrang i dodaje “Dakle, sve što je napisano, apsolutna je laž, a treba razotkriti tu laž i reći zašto je ona nastala 1991.”

Opisujući srpsko-crnogorsku agresiju s oružjem JNA protiv Hrvatske dr. Hebrang podsjeća na bitku za teritorij Hrvatske do crte Virovitica-Karlovac-Karlobag i etničko čišćenje u kojoj su navedeni agresori pobili osam tisuća civila, od čega polovinu žena i djece, a Vukovar je odabran kao strateška točka napada.

Ti su transkripti nastali u kuhinji KOS-a, koji je upravljao kompletnom srpsko-crnogorskom agresijom s oružjem JNA protiv Hrvatske, to je bila politička predigra. “Prvo su lansirali dvije parole: Ako padne Vukovar, past će Tuđman; Ako padne Vukovar, past će HDZ. U to su vrijeme nastali i falsifikati koje Kurspahić sada upotrebljava za svoj scenarij, s istom namjerom”, upozorava dr. Hebrang.

“Najstrašnije je u ovom kontekstu je što se uloga predsjednika Tuđmana srozava do razine izdaje. Tu kvaziautor, prepisivač KOS-ovih laži i lažnih transkripata, optužuje Tuđmana da je pred pad Vukovara igrao tenis, karte… drugim riječima, ugodno se provodio i baš ga je bilo briga za katastrofu koja se događa u Vukovaru. Naravno, to su teške izmišljotine”, ističe dr. Hebrang.

Ratni ministar zdravstva u Vladi RH i predsjednik Glavnog stožera saniteta RH dalje navodi kako je tih dana bio često s predsjednikom Tuđmanom. Zbog jačanja obrane Vukovara imali su česte sastanke upravo da se sve oružje koje uspiju dobiti na ilegalnom tržištu, “jer se u našoj javnosti izbjegava podatak da je Budimir Lončar, tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, u New Yorku u UN-u, isposlovao embargo za kupovinu oružja i time dao golemu prednost JNA. Što god smo kupili pod tim embargom, sve je išlo za Vukovar”, razmišljali su i o inačici što ako padne Vukovar, kako zaštititi civilno stanovništvo, prisjeća se dr. Hebrang.

“Noć pada Vukovara jedna je od najdramatičnijih koju je doživio predsjednik Tuđman i svi mi oko njega. To je bila noć u kojoj sam završio pregovore s generalom Rašetom o neutralizaciji bolnice”, naglašava dr. Hebrang.

Opisujujući te dramatične trenutke i zbivanja oko vukovarske bolnice, razgovore s dr. Vesnom Bosanac, ratnom ravnateljicom bolnice u Vukovaru, i dan kada mu se umjesto dr. Bosanac na telefon javio muški glas koji mu odgovara: ‘Ustašo, nema više tvoje doktorice’ i prekida liniju, dr. Hebrang ističe “To je bio znak da su upali u bolnicu, da nisu poštivali sporazum i da je počeo masakr”, te dodaje da je odmah odjurio u kabinet predsjednika Tuđmana da ga o tome izvijesti.

“Sad dolazi do scene što se dogodilo u noći pada Vukovara, suprotno onome što opisuje falsifikator Kurspahić. Zateknem Tuđmana s američkim veleposlanikom Zimmermanom. On je pozvao Zimmermana hitno, imamo i živog svjedoka – Tončija Vrdoljaka koji je tu bio. Njih trojica su bili u Tuđmanovom kabinetu i strahovito žučno razgovarali. Kad sam ušao unutra, shvatio sam da se Tuđman svađa s američkim veleposlanikom”, navodi dr. Hebrang. Sam dr. Hebrang američkom je veleposlaniku također rekao da je američki predsjednik mogao spriječiti vukovarsku tragediju. Tu noć dogodila se Ovčara i tragedija koju svi znamo. Amerika, Europa i cijeli svijet dopustili su da se potkraj 20. stoljeća usred Europe ubija jedan grad.

Prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu “oči su bile pune suza kad je pao Vukovar. Nije mogao niti govoriti. Uvijek je govorio: ‘Kako god da se završi ovaj rat, Vukovar ostaje najveći ožiljak na mome srcu’. I sada, nakon toliko godina pljuvati po Tuđmanu, po obrani Vukovara, po hrvatskoj politici i servirati ovakve laži mladoj generaciji – to je zločin. To nije politički zločin, to je zločin nad ljudima, nad životima koji su tamo stradali i za koje više nikada nećemo znati ni gdje su, ni kako su završili. To što je Kurspahić napravio ima orkestrirani cilj lažno informirati mlade ljude jer je cijela stvar ionako bačena u zaborav, pokazati im da žive u državi koja je rođena u zlu, koja je rođena u uživanju jednih dok su ginuli drugi. U srcu im treba usaditi mržnju za zemlju u kojoj žive. Za mene veći zločin Kurspahić nije mogao napraviti niti će moći napraviti u svome životu. On je definitivno slijednik KOS-ove propagande, ali sada u drugim uvjetima“, zaključuje dr. Andrija Hebrang za Hrvatski tjednik kojeg u cijelosti možete pročitati u broju 608. od 19. svibnja 2016.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Intervju

Škoro misli ozbiljno!? – ‘Neću bježati od odgovornosti ako to moj narod traži od mene’

Objavljeno

na

Objavio

Miroslav Škoro misli ozbiljno. To je dojam koji se stekne kada dva sata s ovim estradnim umjetnikom razgovarate o njegovoj mogućoj predsjedničkoj kandidaturi. Na nedavnoj HRT-ovoj izbornoj anketi osvojio je 9 posto glasova, a da nitko nije ni znao da bi on mogao ući u bitku za Pantovčak, piše JutarnjiList.

Škoro još uvijek ne otkriva hoće li se uistinu upustiti u utrku protiv aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i najvjerojatnije bivšeg premijera Zorana Milanovića, no sudeći prema njegovim odgovorima, to je zapravo vrlo izgledno. I vrlo je jasno tko ga gura i čijoj se potpori nada ovaj pjevač, doktor znanosti, narodni zabavljač s fakultetskim diplomama iz građevine i ekonomije, televizijski voditelj, nekadašnji član HDZ-a na čijoj je listi 2008. izabran u Sabor i koji je još 90-ih obavljao dužnost generalnog konzula u Mađarskoj.

Koliko je ovo ozbiljno?

– U životu je sve ozbiljno. U sve što radim ulazim ozbiljno i volio bih da ljudi onda to shvate tako. Baš kao što to shvaća moja publika. Ne volim površnost ni kad su u pitanju moje pjesme, moji koncerti ili moji studenti.

No mnogi vas smatraju neozbiljnim.

– Znate, uvijek je sve pitanje forme i sadržaja. Vodim se temeljnim vrijednostima koje sam popio s majčinim mlijekom. Ne rasuđujem ljude po članskim iskaznicama, izgledu, obrazovanju, vjeri, naciji, po onome što čujem o njima, nego na temelju vlastitog dojma i sposobnosti. Stvar je tog sadržaja i forme. Ja taj sadržaj, neke ozbiljne stvari ponekad zapakiram u neku zafrkanciju, neku ironiju, no to je već stvar forme i mog karaktera. Takav sam. Kao što je takav bio moj otac, posebno moj stric Pero, pa moj djed i brat od mog djeda, čuveni stric Andrija. Za njega kažu da je bio zafrkant, ali mudar zafrkant. On kada bi nešto okrenuo na šalu, trebalo bi dva, tri puta okrenuti i vidjeti što se nalazi ispod kamena. Ovo je ozbiljno, no trebalo bi dva, tri puta okrenuti kamen da se vidi što se nalazi ispod kamena. Bez ikakve primisli, bez fige u džepu.

Golica li vas ta mogućnost da početkom sljedeće godine stanete na Trg svetog Marka i krenete čitati ‘prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda…’.

– Sviđa mi se riječ golica. No nisam razmišljao ni približno tako daleko. Dapače, do prije neki dan nisam uopće ozbiljno razmišljao o mogućnosti kandidature. Puno toga bih se trebao odreći i žrtvovati da bih radio posao u kojem znam da će mi raditi sve ono što će mi raditi. A opet, nisam od onih koji će bježati od odgovornosti ako to moj narod traži od mene, kazao je Škoro, piše JutarnjiList.

Thompson o Škori kao predsjedničkom kandidatu i bi li se možda i on kandidirao

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Intervju

Tomašić: Budite sudionik vremena u kojemu živimo

Objavljeno

na

Objavio

“Može se živjeti od poštenog rada. Za normalnog čovjeka ne treba puno. Mi smo živjeli vani i imali smo puno, ali nismo uživali. Puno više mi znači ovdje, nego ono trčanje tamo-ovamo kako bi drugima mogao pokazati što sve imaš. Treba mi rad da živim, a ne da živim kako bi radila. Tako da sve to treba kombinirati i naći vremena za obitelj.”

Gospođo Tomašić, kako zastupnici zemalja u Europskom parlamentu vide Republiku Hrvatsku?

– Slika Hrvatske u Europi je ovakva: pola ih misli da smo fašistička zemlja, a pola demokratska koja žudi Zapadu. Za njih smo mi ljudi koji nemaju svoje “ja” i koje se može lako kupiti te koje se lako može nagovoriti da slušaju druge. Nažalost, slika je takva. Zapravo, mi sami stvaramo takvu sliku, jer dopuštamo ljudima da nas proglašavaju fašistima umjesto da budu kažnjeni. Zaslužuju da ih pitamo gdje oni vide ustaše? No, takva slika ide van, jer da ne ide van ne bi se dogodilo ovo što se dogodilo na Bleiburgu. Isto tako, znate da su neke države zabranile nastupe marku Perkoviću Thompsonu. Tada je Republika Hrvatska trebala reagirati. Ja nisam njegov odvjetnik i ne branim ga. Nemam zašto, ali Hrvatska država treba ga braniti jer u njegovim riječima, riječima njegovih pjesama nema ni grama mržnje ni napadanja, nego je on domoljubni pjevač. To nekima smeta i upravo oni šalju sliku vani, a Vlada se ne očitava o tomu. Mislim da je Vlada trebala tražiti objašnjenje zašto mu se brane nastupi u pojedinim zemljama i reći kako Marko Perković nije fašist te da su to obične laži.. No, kad službene institucije šute, onda se s druge strane laže sve više i više.

Postoji hrvatska povijest i to se treba prihvatiti sa svim i dobrim i lošim stranama, isto kao što i socijalizam treba prihvatiti sa svim i dobrim i lošim stranama. Treba reći da je ono što je loše loše, a što je dobro da je dobro.  Kad to prihvatimo krenut ćemo naprijed.  A kad je samo moje dobro i što god ja napravim dobro, a sve što drugi napravi loše je, nećemo krenuti pravim putem.

Radi li Vlada Republike Hrvatske dobro svoj posao?

– Naša se diplomacija boji reagirati vani, u bilo kojoj državi. Ako ja odem u neku državu i ne slažem se s onim što oni kažu, oni me proglase fašistom. To bi naši “antife” počeli širiti i još više optuživati. Mislim da u takvim slučajevima država treba reagirati i tražiti dokaze za takve poteze. Trebaju jednostavno reći kako je dotična osoba došla i iznijela svoje mišljenje te da je kvalificiranjem osoba prekoračena ovlast. No, naši se u takvim slučajevima nikad ne oglašavaju, kao da to nije njihova stvar, kao da naši ljudi nisu državljani RH. I onda kad Vlada ne reagira, onda stvarno stranci misle da ono što šire antifašisti zapravo jeste istina. Niti naši diplomati niti Vlada što se tiče toga ne rade dobro svoj posao. Ovdje nema ustaša. Postoje pojedinci koji žele nešto, ali to nije zakonski regulirano i onda se to jednostavno ignorira. Oni koji govore o ustaštvu su mala šačica ljudi koja za sebe traži pozornost.

U svom “govoru” na Bleiburgu biskup mons. dr. Ivica Petanjak je kazao kako se hrvatski narod međusobno parniči. Nije li upravo to razlog loše slike u svijetu?

– To je ono što ja govorim. Mi smo podijeljeni, kako oni kažu, na  antifašiste, što znači da sve ono što mi kažemo to je samo dobro i to se broji. Mi, drugi, koji imamo drugačije mišljenje, ali želimo razgovarati s antifašistima, nikad nismo u pravu. I oni su uvijek u pravu. I to vam je tako. Mi kao glasna većina se međusobno tužimo, u kafićima po nekim kutovima, a nikad nećemo stati jedni iza drugih, nego pričamo iza leđa. To treba prestati. Ako je netko lopov lopov je, ako je poštena osoba onda je poštena osoba i tu je kraj rasprave. Kod nas je problem što znamo osjetiti inferiornost i blateći drugoga zapravo prikrivamo svoje slabosti i nikad nećemo priznati kako neke stvari koje smo i mi radili nisu bile dovoljno dobre.

U jednom ste trenutku bili rekli kako se više nećete baviti politikom? Zašto baš “Hrvatski suverenisti”?

–  Mislila sam da ću predhodnom mandatu završiti sve što sam zamislila. Da se tako završilo danas bi bila u mirovini i to s krunom karijere. Željela sam završiti stvari oko male plave ribe. Kad vi spomenete komisiju i kad imate zakon drugačiji od onoga kakav je komisija donijela i vi ga promijenite, onda ste učinili nešto veliko. Mislila sam da ću to završiti, ali još nisam. Treba ići u trijalog. Ako prođem ja ću dobiti trijalog, a ako ne, onda će ga u našoj grupi dobiti Talijani i to me je najviše potaknulo na ponovnu kandidaturu. Kad već imamo suvereniste odlučila sam ići preko njih. Ovako, ako prođem stignem završiti planirano, a ako ne prođem savjest mi je čista. Svijet se dijeli na suvereniste i globaliste. Mi smo mala država, i ako se svrstamo uz globaliste onda ćemo uvijek biti jedna mala regijica, a ja Hrvatskoj želimo puno više od toga.

Europska unija je sadržana od malih djelića, malih država.

– Ja sam Hrvatica i toga se ne sramim. Naša je zemlja krvlju branjena uvijek. Mi smo jedna mala država. I kad idemo u naše muzeje znamo da su svi eksponati naši, iz naše zemlje, a kad idete u muzeje u velikim zemljama poput Francuske i Engleske, veliki je broj stvari opljačkano i doneseno iz nekih drugih krajeva. Mi, iako smo mala država, mnogo puta do sada poharana, ipak možemo biti ponosni na svoje.  Mi se svoje povijesti ne sramimo. Imaju drugi mnogo goru povijest iz Drugog svjetskog rata od nas, pa se ne srame. Nas se lupa po glavi s našom poviješću samo zato što to mi dopuštamo. I stara narodna kaže: “ Ne mogu gaziti po vama ako se ne prostrete.” A mi se prostiremo kako znamo za sebe. Imamo pravo braniti interese svojega naroda.  Meni su u EU znali reći: – Vi ste ovdje da branite interese EU.” Ja sam im odgovarala: – Ja sam ovdje, jer su me izabrali hrvatski građani i ja ovdje branim interese svojega naroda i ja sam tu zbog njega.”

Često se čuje kako su naši građani koji žive u inozemstvu na margini događanja.

– Mi bismo trebali imati Ministarstvo useljeništva. S tim ljudima se treba razgovarati. Ima ih mnogo koji se žele vratiti u Domovinu, ali tu je takva papirologija i odbojnost. Ovdje to ide otprilike ovako: “Daj mi 500 eura za to, daj mi opet 500 eura za to”, itd…

Zaboravlja se nešto drugo a to je da su gotovo svi naši ljudi davali novce za vrijeme rata. Ja i moj muž dali smo samo 64.000 dolara za koje imamo pismene dokaze, a što je s drugima koji su davali mnogo više. Kad ti ljudi dođu ovdje, oni žele ulagati velike novce, milijune, ali oni su toliko revoltirani da jednostavno kažu: “ Klima za iseljenike ovdje se može ovako opisati: “Dođi na godišnji s novcem. Pošalji što više novca. Donesi što više novca i otvori tvrtku ali ne miješaj se u vlast.” Problem je u tome, što ti ljudi pored kapitala imaju i znanje. Zamislite samo koliko snage oni mogu donijeti. No, ovdje se cijene samo uhljebi, klimavci, i zato nam je kako nam je.

U posljednje vrijeme dolaze i neke dobre inicijative.

– Kad budemo imali Ministarstvo za useljeništvo, kad budemo znali što bi hrvatska Vlada željela da hrvatski iseljenici kupe i kad bi im se sve na vrijeme omogućilo bez traženja nekih dodatnih bespotrebnih papira i novaca ljudi bi dolazili. Kad su im papiri čisti 1/1 i kad znaju da će ih se lijepo dočekati onda će se ljudi vraćati i novac će ostavljati ovdje, a ne nositi negdje vani. Oni stranci koji u Hrvatskoj dobiju određene iznose nose vani. Nemam pojma zašto naša Vlada konačno to sve ne izregulira, jer je jednostavno.

Gospođo Tomašić, može li se u Hrvatskoj živjeti od poštenog rada?

– Može se živjeti od poštenog rada. Za normalnog čovjeka ne treba puno. Mi smo živjeli vani i imali smo puno, ali nismo uživali. Puno više mi znači ovdje, nego ono trčanje tamo-ovamo kako bi drugima mogao pokazati što sve imaš. Treba mi rad da živim, a ne da živim kako bi radila. Tako da sve to treba kombinirati i naći vremena za obitelj.

Podrijetlom ste iz BiH kako, po Vama, žive naši ljudi u BiH?

–  Pa, imate predsjednika HDZ BIH, Čovića koji nikada ništa nije napravio za Hrvate. On je napravio jako puno za sebe. Kad pitate tamošnje Hrvate, on se trebao mnogo više brinuti za Hrvate u BiH, a naša Vlada ga je trebala tjerati na to, poticati, a ne davati mu počasne doktorate koje nije zaslužio, tako da Hrvati u BiH trebaju jakog vođu koji doista voli BiH, svoj hrvatski narod i želi da taj narod ostane na svojim ognjištima. Nažalost, danas nije tako.

Za dva dana su izbori za Europski parlament.

– Ovo je vrijeme kada će HDZ gledati učvrstiti svoju vlast, a tako je i vrijeme kad građani mogu HDZ-u svojim glasovima pokazati da ih HDZ ne vodi u pravom smjeru. Dakle, ako im daju puno glasova onda će oni reći: – Narod odobrava naš rad.. Ako ne dobiju puno glasova to će biti svojevrsna poruka HDZ da ne rade dobro. Jako je važno da narod izađe na izbore. Ne možete samo osuđivati zavaljeni u obiteljske fotelje. Budite dio događaja i vremena u kojemu živimo. Nije teško izaći i glasovati. A ako vam odgovora ono što ja govorim i zašto se zalažem ja sam na listi broj 6.

Razgovarao: Anto Pranjkić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari