Connect with us

Život

Noćas u 4 sata i 29 minuta je stigla kalendarska jesen

Objavljeno

-

Noćas u 4 sata i 29 minuta je stigla kalendarska jesen, a klimatološki gledano trajala je veći dio ove godine.

kisaKiše koje su prethodnih dana padale stvorile su nove probleme u pojedinim dijelovima BiH. Grmljavinska nevremena kidala su stabla, oštećivala automobile, stvarali loše raspoloženje građanima…

Naredni dani ipak će biti sunčaniji, ako zanemarimo srijedu kada bi malo kiše moglo pasti u čitavoj BiH, no ništa značajno.

Ali temperature će biti dosta niske, na jugu oko 10 Celzijevih stupnjeva jutarnje, a po danu najviše 18, dok će na sjeveru jutarnje temperature biti od 5 do 8 Celzijevih stupnjeva, a dnevne neće prelaziti 15 Celzijevih stupnjeva.

Nešto toplije vrijeme očekuje se krajem tjedna kada će u Hercegovine temperature rasti i do 27 Celzijevih stupnjeva.

Dugoročne nestabilnosti zasad nema na vidiku, no ova godina je dokaz da se dugoročno ništa ne može prognozirati.

Na sjevernoj polutki traje dio rujna (od 23.), cijeli listopad, studeni i dio prosinca (do 21.), a na južnoj Zemljinoj polutki dio ožujka, cijeli travanj, svibanj i dio lipnja. Na dan početka jeseni, takozvanu ravnodnevicu, koja obično počinje 23. rujna, dan i noć traju po 12 sati, pa postupno nakon tog datuma dani postaju za jednu minutu kraći od noći, a noći jednu minutu duže od dana. Postoje dva razdoblja u jesen: rana jesen traje od 23. rujna do kraja listopada (početkom studenog), a kasna jesen traje od početka studenog, sve do 21. prosinca.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari