Noćas u 4 sata i 29 minuta je stigla kalendarska jesen

12

Noćas u 4 sata i 29 minuta je stigla kalendarska jesen, a klimatološki gledano trajala je veći dio ove godine.

kisaKiše koje su prethodnih dana padale stvorile su nove probleme u pojedinim dijelovima BiH. Grmljavinska nevremena kidala su stabla, oštećivala automobile, stvarali loše raspoloženje građanima…

Naredni dani ipak će biti sunčaniji, ako zanemarimo srijedu kada bi malo kiše moglo pasti u čitavoj BiH, no ništa značajno.

Ali temperature će biti dosta niske, na jugu oko 10 Celzijevih stupnjeva jutarnje, a po danu najviše 18, dok će na sjeveru jutarnje temperature biti od 5 do 8 Celzijevih stupnjeva, a dnevne neće prelaziti 15 Celzijevih stupnjeva.

Nešto toplije vrijeme očekuje se krajem tjedna kada će u Hercegovine temperature rasti i do 27 Celzijevih stupnjeva.

Dugoročne nestabilnosti zasad nema na vidiku, no ova godina je dokaz da se dugoročno ništa ne može prognozirati.

Na sjevernoj polutki traje dio rujna (od 23.), cijeli listopad, studeni i dio prosinca (do 21.), a na južnoj Zemljinoj polutki dio ožujka, cijeli travanj, svibanj i dio lipnja. Na dan početka jeseni, takozvanu ravnodnevicu, koja obično počinje 23. rujna, dan i noć traju po 12 sati, pa postupno nakon tog datuma dani postaju za jednu minutu kraći od noći, a noći jednu minutu duže od dana. Postoje dva razdoblja u jesen: rana jesen traje od 23. rujna do kraja listopada (početkom studenog), a kasna jesen traje od početka studenog, sve do 21. prosinca.

facebook komentari

 • peppermintt

  volim jesen… tu raskoš zlatnih boja… što pršti na sve strane …i prosipa purpurne odsjaje..lagano lelujanje lista što se nježno spušta na travku…tu prekrasnu plavet nebeskog prostranstva…sve polako ide smiraju svome….a život …život uvik lipom vatricom gori…

  laku vam ovu tihu jesenju noć..u kojoj miriše na veselo pucketanje vatre..zagrlite svoje najmilije i šapnite im kako ih volite ..cjelovom zapečatite svoje riječi…i uživajte ..život ..taj dar nam Svevišnjeg ….a sutra …sutra je novi dan ..:)

 • tvigi

  Lijepi stihovi. Ja takodjer volim jesen, jesen je prekrasna, pomalo tuzna ali lijepa

 • Hej, Sretna Jesen svima.. ide žuto lišće, smokve, berba grožđa, drva 🙂 … dugi rukavi.. brrr

 • HRSmoock

  A kad se završe poslovi…Lijenčarenje :))

 • a onda idu ‘zimske radosti’.. znaš kako je 🙂 Rano se smrači i ranije se svjetlo gasi 😀

 • HRSmoock

  Eh, kako stvari stoje…U novembru mi je izgledu Estonija na mjesec ili dva. A tamo ima i nema mraka. Svjetla se nikada ne gase, disco po čitavu noć :)) Nego, ove Estonke mogu puno da popiju. Moram se čuvati.

 • peppermintt

  eto meni te sve nešt ža 😛

 • HRSmoock

  Ne ide mi se. Jedna frendica je prebačena u Mađarsku, druga je otišla iz firme…Frend je postao neki big boss, nema vremena ni da spava, drugi je poslat u Finsku…Ostale znam površno, a zaista piju strahovito. Ja ne volim da se opijam. Pogotovo, kad imam posla. Tamo je zimi grozno, nije baš polarna noć, ali je depresivno…Da je proljeće, još bi mi i odgovaralo. Ovako…Smor.

 • peppermintt

  hajde gledaj na to kao na još jedno zanimljivo iskustvo, što je život ako je uvik po mjeri 🙂

 • HRSmoock

  Ih, nekako sam priželjkivao da to bude Portugal. :)) Ali kao bio sam već u Estoniji, bla, bla, imam dobar kontakt…Ili to ili se zapadnjaci boje otići na Baltik zbog nekog Vladimira…Nešto na P. Oniži jedan, proćelavi žgoljo…Baš djeluje simpa. Ne znam što ga se plaše…

 • peppermintt

  ma je i ja se čudim putko je malen okretan neizbježan ma duša od čovika 😛 i njega puca napoleonov kompleks :)))

 • HRSmoock

  On? Ma neee, nije on kompleksaš. Strašno je što ne vidim normalnog političara bilo gdje. Ili su bezlični birokrati, koji neće nikome da se zamjere i gledaju samo da otaljaju mandat…Ili su iskompleksirani luđaci koji podivljaju od vlasti. Nema sredine, sami ekstremi. Takva je i politička situacija u svijetu.

  Rijetki su likovi poput Elizabeth Warren. E, da je sreće da ona postane prijedsednik SAD…