Pratite nas

Nogomet ne može “ujediniti” BiH

Objavljeno

na

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu. Naglasak na ‘sporedna’ automatski ‘odaje’ da nije ‘najvažnija’. I to je doista točno. Kao najvažnija sporedna stvar na svijetu, iz perspektive BiH, nikako i ne može postati nešto što će bitno utjecati na društveno-političke, pa ni ekonomske odnose, a pogotovo kada je u pitanju naša zemlja čiji narodi imaju ‘više’ matičnih država.

mostar-zastave-prvenstvo
Posljednji medijski napisi o euforiji koja drma BiH, o prelijepoj nogometnoj priči koja je ujedinila ‘nacionalno podijeljenu’ državu o čemu posebno vole pisati strani, a i neki domaći mediji, o tome kako će SP donijeti nova radna mjesta i ekonomski prosperitet ukratko rečeno – ne ‘stoje’.

eminazmajevi

Emina iz Šantićeve pjesme, Mostar

Veliki uspjeh

Jasno, plasman na Svjetsko prvenstvo izabranika Safeta Sušića je fantastičan uspjeh, sportski podvig koji treba apsolutno podržati i poželjeti Zmajevima sve najbolje u izazovima u Brazilu. Ali, pričati kako će nogomet ‘spasiti BiH’ je jednokratna iluzija koja će nestati sa završetkom SP-a, piše Dnevni list.

Tada će ponovno na površinu isplivati ‘stvarni’ problemi, oni koji su kudikamo kompleksniji od pitanja hoće li od prve minute igrati Kolašinac, Šunjić ili Bičakčić, hoće li u napadu uz Džeku biti Ibišević ili će Džeko sam napadati na argentinsku obranu? Sa sportske strane, navedena pitanja su itekako bitna, ali je naprosto nemoguće očekivati kako će sportski uspjesi izbrisati brojne različite mentalne sklopove u BiH koje godinama nameću političke kabadahije, koje će i ovo prvenstvo iskoristiti za sakupljanje političkih bodova u svom ‘korpusu’.

Nerealna slika

Slika o zajedništvu koja se posljednjih dana kroz strane medije šalje u svijet nije realna. BiH je duboko podijeljena država s puno većim problemima od nogometa. Iako visoki predstavnik Valentin Inzko stalno poziva političke lidere da se ugledaju na reprezentaciju BiH, iluzorno je očekivati da se to doista može dogoditi.
Sušić i igraći neće riješiti pitanje stavljanja BiH na “crnu listu”, neće kroz slučaj ‘Sejdić-Finci’ riješiti problem diskriminacije, neće smanjiti broj nezaposlenih koji trenutačno iznosi oko 550.000, neće smanjiti korupciju, neće obnoviti poplavljene kuće… Oni će, ni krivi ni dužni, dati mjesec dana fore političarima da se daleko od očiju javnosti ‘pregrupiraju’ za silovitu izbornu kampanju koja se očekuje nakon SP-a.

Nogomet je lijep, nogometnim fanovima bit će uživancija gledati majstore na djelu – i to treba ostati na tome. Miješanje nogometa i politike, forsirane priče o ujedinjenju ili razjedinjenju dosada nisu donijele ništa dobro. Čak što više, ukoliko dođe do politiziranja tijekom SP-a, postoji mogućnost scenarija kojeg nijedan normalan čovjek ne bi želio doživjeti – huliganskih sukoba, kakvih smo se u sličnim prijašnjim situacijama nagledali. pogled.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

POLIGRAF – Žestoka rasprava o blokadama na Facebooku

Objavljeno

na

Objavio

Zašto su neki portali i facebook stranice bili blokirani tijekom izvještavanja o Slobodanu Praljku? Kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama?

O tome u “Poligrafu” govore Željka Markić iz Inicijative “U ime obitelji”, predsjednik HND-a Saša Leković i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Emisiju koju uređuje i vodi Mislav Togonal možete poslušati ovdje

HRT

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Budi se jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje…

Objavljeno

na

Objavio

“Već duže vrijeme se stvara nekakav naboj, odnosno polarizacija oko domovinskih vrijednosti, pitanja domoljublja… i nekako kao da se budi jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje, nije spreman na kritiku, dijalog, na analizu, nego se bavi etiketiranjem.”, komentirao je pater Ivan Ike Mandurić, u razgovoru za Narod.hr, masovno blokiranje Facebook stranica i profila koje ne prestaje otkako je Haški sud presudio šestorici.

Pater Ike na svojem Facebook profilu podijelio je ove misli:

“Gospodine, molim te za one koji su jučer uklonili svijeće zapaljene za Praljka!” Tako je jutros molila jedna djevojka na Misi. Molim Te i ja Gospodine za njih. Morali su poslušati zapovijed, kako bi sačuvali posao. Molim te i za njihove šefove. I njima je netko naložio. Molim te i za naše vlasti. Znam da tako moraju. Molim i za one koji će ih i dalje paliti. I oni moraju tako činiti. Drugačije ne mogu. Molim te za sve njih, i za sve nas. Mir nam daj Gospodine, onaj koji Ti daješ…”

Na temelju te objave, Facebook profil mu je blokiran na sedam dana.

“Po nekoj teoriji se provodila nekakva manira partizanštine u kojoj je bilo važno nekoga etiketirati, a onda ga javno linčovati, strijeljati. Nekako se te skupine mladih ljudi oduševljavaju na tim partizantskim idejama i na neki način u virtualnom obliku mijenjaju te diverzije, sabotaže, atentate i jako su sretni da mogu sebi tako umišljati da se bore po šumama i gorama i u ime naroda vrše egzekucije nepodobnih. Činjenica je da to nije nestalo danas, da taj duh nažalost živi među mladima”, rekao je pater Ike.

Žrtve su svi oni koji su protiv takve ideologije, podsjeća pater Ike, a to su svećenici, domoljubi i svi oni koji brane stajališta vjere, Crkve, slobodne Hrvatske…

Lijek protiv takvih etiketiranja i sabotaža pojedinaca jest taj da se mora o tome govoriti, smatra pater Ike. “To se mora raskrinkati. Ne smije biti nekažnjivo i dopustivo da se nekoga tako linčuje, odbacuje, isključuje.

Ako se ne bude reagiralo institucionalno, onda se mogu pojaviti i druge skupine te nastati huliganstvo poput onog kod navijačkih skupina.

Koliko god je Facebook privatna tvrtka, mora imati mehanizme da se određeni govor isključuje ali ne da svatko može suditi, te da oni agresivniji pobjeđuju.”, zaključio je pater Ike Mandurić.

Narod.hr

Pater Ike Mandurić: Fuj Haagu i svim svjetskim izdajnicima, ma kako bili ušminkani i uljudbeni

 

Pater Ike Mandurić: Idemo dalje stvarati našu Hrvatsku, ZAJEDNO, s ovim mladima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari