Connect with us

Nogomet ne može “ujediniti” BiH

Objavljeno

-

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu. Naglasak na ‘sporedna’ automatski ‘odaje’ da nije ‘najvažnija’. I to je doista točno. Kao najvažnija sporedna stvar na svijetu, iz perspektive BiH, nikako i ne može postati nešto što će bitno utjecati na društveno-političke, pa ni ekonomske odnose, a pogotovo kada je u pitanju naša zemlja čiji narodi imaju ‘više’ matičnih država.

mostar-zastave-prvenstvo
Posljednji medijski napisi o euforiji koja drma BiH, o prelijepoj nogometnoj priči koja je ujedinila ‘nacionalno podijeljenu’ državu o čemu posebno vole pisati strani, a i neki domaći mediji, o tome kako će SP donijeti nova radna mjesta i ekonomski prosperitet ukratko rečeno – ne ‘stoje’.

eminazmajevi

Emina iz Šantićeve pjesme, Mostar

Veliki uspjeh

Jasno, plasman na Svjetsko prvenstvo izabranika Safeta Sušića je fantastičan uspjeh, sportski podvig koji treba apsolutno podržati i poželjeti Zmajevima sve najbolje u izazovima u Brazilu. Ali, pričati kako će nogomet ‘spasiti BiH’ je jednokratna iluzija koja će nestati sa završetkom SP-a, piše Dnevni list.

Tada će ponovno na površinu isplivati ‘stvarni’ problemi, oni koji su kudikamo kompleksniji od pitanja hoće li od prve minute igrati Kolašinac, Šunjić ili Bičakčić, hoće li u napadu uz Džeku biti Ibišević ili će Džeko sam napadati na argentinsku obranu? Sa sportske strane, navedena pitanja su itekako bitna, ali je naprosto nemoguće očekivati kako će sportski uspjesi izbrisati brojne različite mentalne sklopove u BiH koje godinama nameću političke kabadahije, koje će i ovo prvenstvo iskoristiti za sakupljanje političkih bodova u svom ‘korpusu’.

Nerealna slika

Slika o zajedništvu koja se posljednjih dana kroz strane medije šalje u svijet nije realna. BiH je duboko podijeljena država s puno većim problemima od nogometa. Iako visoki predstavnik Valentin Inzko stalno poziva političke lidere da se ugledaju na reprezentaciju BiH, iluzorno je očekivati da se to doista može dogoditi.
Sušić i igraći neće riješiti pitanje stavljanja BiH na “crnu listu”, neće kroz slučaj ‘Sejdić-Finci’ riješiti problem diskriminacije, neće smanjiti broj nezaposlenih koji trenutačno iznosi oko 550.000, neće smanjiti korupciju, neće obnoviti poplavljene kuće… Oni će, ni krivi ni dužni, dati mjesec dana fore političarima da se daleko od očiju javnosti ‘pregrupiraju’ za silovitu izbornu kampanju koja se očekuje nakon SP-a.

Nogomet je lijep, nogometnim fanovima bit će uživancija gledati majstore na djelu – i to treba ostati na tome. Miješanje nogometa i politike, forsirane priče o ujedinjenju ili razjedinjenju dosada nisu donijele ništa dobro. Čak što više, ukoliko dođe do politiziranja tijekom SP-a, postoji mogućnost scenarija kojeg nijedan normalan čovjek ne bi želio doživjeti – huliganskih sukoba, kakvih smo se u sličnim prijašnjim situacijama nagledali. pogled.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari