Pratite nas

BiH

Nogometaši

Objavljeno

na

Nogomet je najljepša igra koju je čovjek izumio, i najnarodskija. Može se igrati svugdje i može ju igrati svatko, ne iziskuje skupu opremu, prethodnu obuku i slično. Dovoljna je lopta, dobra volja i komadić koliko-toliko ravna terena. A čak i lopta može biti puka improvizacija, znaju to svi oni koji su u djetinjstvu igrali krpenjačom. Nogomet je timska igra, nogometni sastav preslika je skupine u akciji. Od vratara, preko braniča i veznog reda do napada nogometna ekipa vjerno odražava osnovne funkcije svih ljudskih zajednica, od ulične bande do države. Stoga je nogomet, barem za mene, igra poučnija i mudrija od šaha.

nogometasiU toj i takvoj igri Hrvatska je postigla lijepe uspjehe na međunarodnom planu. Najuspješniji smo bili kada smo i kao država bili najjači i najsamouvjereniji, dakle devedeset osme u Francuskoj. Zanimljiva je ta devedeset osma u hrvatskoj povijesti.

U državnom proračunu rashodi su bili manji od prihoda, reintegracijom hrvatskog Podunavlja Hrvatska je kao pobjednica izašla iz nametnutog joj rata, vanjski dug bijaše neznatan, sve vitalne tvrtke u hrvatskim rukama, na Svjetskom osvajamo treće mjesto, a šačica jugonostalgičara, ljevičara i kojekakvih smutljivaca, pod palicom američkog veleposlanika Montgomeryja i uz financijsku potporu samozvanog filantropa Sorosa, diže graju kako je zemlja u katastrofalnom stanju. Nešto kasnije pridobivaju dezorijentiranog Budišu na svoju stranu, a sve ostalo je povijest. Razgradnje u krvi stvorene države.

Hrvatski nogomet je nastavio postizati relativno dobre rezultate na međunarodnoj sceni premda onaj uspjeh iz Francuske nikada više nije dosegnut. Kako je u Hrvatskoj nakon dvije tisućite svako uspjeh postao sumnjiv, gotovo nedopušten, na Hrvatski nogometni savez s Markovićem na čelu počelo se poprijeko gledati. Koliko je samo medijskih akcija protiv hrvatskog nogometa pokrenuto tijekom proteklih petnaestak godina! Planirano je uzgajan navijački bunt, a u navijačke skupine infiltrirani su u čiji destruktivni potencijal i nakane nije bilo sumnje. Konačno se uspjelo instalirati i ministra koji je krenuo u otvoren rat s hrvatskim nogometom, a nakon nedopustive pobjede hrvatske nogometne reprezentacije nad ”bratskom” Srbijom nepatvoreni jugoslavenski bijes pokuljao je u svoj svojoj snazi, narušena je atmosfera u ekipi, otpuhan je izbornik Štimac, denuncijantskim metodama eliminiran je iz reprezentacije Josip Šimunić.

Svejedno, Hrvatska se plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Tamo je nastupala s osrednjim uspjehom, nismo se proslavili, ali ni osramotili. Bilo kako bilo, pripadamo među dvadesetak najbolje rangiranih reprezentacija u svijetu. Pitanje za sve kritičare: U čemu smo još tako uspješni? U gospodarstvu? U književnosti? U nekoj znanosti? Objektivno, kada bismo u svemu bili dobri kao u nogometu, Hrvatska bi bila u društvu najrazvijenijih zemalja. Naravno, argumenti u našoj zemlji malo znače, medijska hajka će se nastaviti jer jednom dijelu hrvatske javnosti nikakva hrvatska reprezentacija ne valja, a ne valja mu stoga što mentalno još uvijek navija za nepostojeću jugoslavensku reprezentaciju. A to nije više športski problem, nego politički. Tako se već može nazrijeti kako će izbornik Kovač biti razapinjan zbog prenaglašenog hrvatstva, a navijačke skupine dobit će instrukcije da jurišaju na HNS. Sve dok ne omekša dovoljno i prihvati regionalnu ligu, kakva već postoji u košarci i nekim drugim športovima.

Na koncu moram dodati jedan osobni dojam. Ne zamjeram našim nogometašima što nisu prošli dalje, namjerili su se na u ovom trenutku dvije bolje ekipe, međutim malo mi smeta što naši najbolji igrači u posljednje vrijeme redovito bolje igraju za svoje klubove nego za reprezentaciju. Nekada je bilo obrnuto. Ne znači li to da se nešto od one medijske žuči prelilo i u svlačionicu?

Damir Pešorda/hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

BiH

Od danas svi koji ne poštuju samoizolaciju idu u prinudnu izolaciju

Objavljeno

na

Objavio

Federalni stožer civilne zaštite na 11. izvanrednoj sjednici održanoj danas donio je novu naredbu kojom će svaka osoba koja ne poštuje samoizolaciju biti izmještena u prinudnu izolaciju.

Zapovjednica stožera Jelka Miličević danas je potpisala novu naredbu za građane Federacije Bosne i Hercegovine koja vrijedi od danas, a svi županijski stožeri dužni su u narednim danima osigurati objekte i uvjete za prinudnu izolaciju.

Za realizaciju danas donesene naredbe o prinudnoj izolaciji za realizaciju, osim županijskih stožera civilne zaštite, zadužuju se i krizni stožeri, ministarstva unutarnjih poslova, županijske uprave policije i inspekcijski organi, piše Klix.

Rok za uspostavljanje objekata za prinudnu izolaciju je tri dana od danas.

Načelnik Federalnog stožera Civilne zaštite Fahrudin Solak članove stožera je informirao i o završenoj dezinfekciji Konjica i Jablanice te početku sustavne dezinfekcije gradova u FBiH kao načinu borbe protiv koronavirusa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Vjekoslav Bevanda: Izmjenama Zakona o PDV-u bez analiza može se nanijeti veća šteta nego korist

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda ne podržava prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koji je danas u hitnu proceduru uputio predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar Bevanda, koji je i predsjedatelj Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UINO), smatra da se izmjenama Zakona o PDV-u bez jasnih podloga i analiza može nanijeti veća šteta nego korist.

„Zakonske izmjene u ovo vrijeme bez podloga i jasno iskazanih pozitivnih i negativnih efekata mogu nanijeti samo štetu. Ovako krucijalne stvari moraju ići tek nakon jasnih podloga i učešća svih u BiH i to uz puni konsenzus“, naglasio je ministar Bevanda.

Smatra da bi izmjene i dopune zakona, koje su predložene i tiču se pomjeranja rokova za plaćanje PDV-u, imale samo negativan efekt.

„Po mojoj procjeni ovo bi imalo trenutni efekt na nelikvidnost svih razina vlasti, a ne bi imalo baš nikakav efekt na pomoć gospodarstvu. Nije vrijeme za politikanstvo i stvaranje novih kriza i prepucavanja u ovako teškim vremenima. I na kraju, čemu bi poslužilo da donosimo bilo kakve odluke koje će biti rezultat preglasavanja“, zaključio je ministar Bevanda u svom reagiranju na inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PDV-u.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari