Pratite nas

BiH

Nogometaši

Objavljeno

na

Nogomet je najljepša igra koju je čovjek izumio, i najnarodskija. Može se igrati svugdje i može ju igrati svatko, ne iziskuje skupu opremu, prethodnu obuku i slično. Dovoljna je lopta, dobra volja i komadić koliko-toliko ravna terena. A čak i lopta može biti puka improvizacija, znaju to svi oni koji su u djetinjstvu igrali krpenjačom. Nogomet je timska igra, nogometni sastav preslika je skupine u akciji. Od vratara, preko braniča i veznog reda do napada nogometna ekipa vjerno odražava osnovne funkcije svih ljudskih zajednica, od ulične bande do države. Stoga je nogomet, barem za mene, igra poučnija i mudrija od šaha.

nogometasiU toj i takvoj igri Hrvatska je postigla lijepe uspjehe na međunarodnom planu. Najuspješniji smo bili kada smo i kao država bili najjači i najsamouvjereniji, dakle devedeset osme u Francuskoj. Zanimljiva je ta devedeset osma u hrvatskoj povijesti.

U državnom proračunu rashodi su bili manji od prihoda, reintegracijom hrvatskog Podunavlja Hrvatska je kao pobjednica izašla iz nametnutog joj rata, vanjski dug bijaše neznatan, sve vitalne tvrtke u hrvatskim rukama, na Svjetskom osvajamo treće mjesto, a šačica jugonostalgičara, ljevičara i kojekakvih smutljivaca, pod palicom američkog veleposlanika Montgomeryja i uz financijsku potporu samozvanog filantropa Sorosa, diže graju kako je zemlja u katastrofalnom stanju. Nešto kasnije pridobivaju dezorijentiranog Budišu na svoju stranu, a sve ostalo je povijest. Razgradnje u krvi stvorene države.

Hrvatski nogomet je nastavio postizati relativno dobre rezultate na međunarodnoj sceni premda onaj uspjeh iz Francuske nikada više nije dosegnut. Kako je u Hrvatskoj nakon dvije tisućite svako uspjeh postao sumnjiv, gotovo nedopušten, na Hrvatski nogometni savez s Markovićem na čelu počelo se poprijeko gledati. Koliko je samo medijskih akcija protiv hrvatskog nogometa pokrenuto tijekom proteklih petnaestak godina! Planirano je uzgajan navijački bunt, a u navijačke skupine infiltrirani su u čiji destruktivni potencijal i nakane nije bilo sumnje. Konačno se uspjelo instalirati i ministra koji je krenuo u otvoren rat s hrvatskim nogometom, a nakon nedopustive pobjede hrvatske nogometne reprezentacije nad ”bratskom” Srbijom nepatvoreni jugoslavenski bijes pokuljao je u svoj svojoj snazi, narušena je atmosfera u ekipi, otpuhan je izbornik Štimac, denuncijantskim metodama eliminiran je iz reprezentacije Josip Šimunić.

Svejedno, Hrvatska se plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Tamo je nastupala s osrednjim uspjehom, nismo se proslavili, ali ni osramotili. Bilo kako bilo, pripadamo među dvadesetak najbolje rangiranih reprezentacija u svijetu. Pitanje za sve kritičare: U čemu smo još tako uspješni? U gospodarstvu? U književnosti? U nekoj znanosti? Objektivno, kada bismo u svemu bili dobri kao u nogometu, Hrvatska bi bila u društvu najrazvijenijih zemalja. Naravno, argumenti u našoj zemlji malo znače, medijska hajka će se nastaviti jer jednom dijelu hrvatske javnosti nikakva hrvatska reprezentacija ne valja, a ne valja mu stoga što mentalno još uvijek navija za nepostojeću jugoslavensku reprezentaciju. A to nije više športski problem, nego politički. Tako se već može nazrijeti kako će izbornik Kovač biti razapinjan zbog prenaglašenog hrvatstva, a navijačke skupine dobit će instrukcije da jurišaju na HNS. Sve dok ne omekša dovoljno i prihvati regionalnu ligu, kakva već postoji u košarci i nekim drugim športovima.

Na koncu moram dodati jedan osobni dojam. Ne zamjeram našim nogometašima što nisu prošli dalje, namjerili su se na u ovom trenutku dvije bolje ekipe, međutim malo mi smeta što naši najbolji igrači u posljednje vrijeme redovito bolje igraju za svoje klubove nego za reprezentaciju. Nekada je bilo obrnuto. Ne znači li to da se nešto od one medijske žuči prelilo i u svlačionicu?

Damir Pešorda/hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

BiH

Matthew Palmer: Sankcije Dodiku ostaju, Rusija podriva približavanje EU-u i NATO-u

Objavljeno

na

Objavio

Sankcije američke administracije predsjedatelju Predsjedništva BiH i srpskom čelniku Miloradu Dodiku ostat će na snazi sve dok ne promijeni odnos prema državi kojoj je na čelu, izjavio je u subotu zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a Matthew Palmer ističući kako je cilj Washingtona članstvo BiH i zemalja regije u EU-u i NATO-u, što Rusija želi blokirati.

Palmer, koji će sljedećeg tjedna sudjelovati na zasjedanju Vijeća za provedbu mira (PIC) koje nadzire provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma, u subotu je u Banjoj Luci započeo višednevni posjet BiH, te je nakon susreta s vodećim dužnosnicima Republike Srpske dao i intervju novinskim agencijama u zemlji.

Upitan o Dodikovu očekivanju da će biti skinut s američke crne liste, Palmer je ustvrdio kako on, kao niti njegov bliski suradnik Nikola Špirić nisu ništa učinili kako bi američka vlada promijenila tu odluku.

“Milorad Dodik i Nikola Špirić su pod sankcijama SAD i to je rezultat njihovih odluka, stavova i aktivnosti koje su provodili i javno govorili. Prije nego što dođe do promjene u položaju u kojem su oni sada, treba postojati dokaz promjene do koje je došlo i nama bi bilo drago da se to i dogodi”, rekao je Palmer.

Dodik je pod sankcijama od siječnja 2017. odlukom ministarstva financija SAD-a. Zamrznuta mu je imovina u SAD, zabranjena putovanja u tu zemlju, a američkim državljanima zabranjeno je s njim poslovati. Tu odluku donesenu zbog procjene kako Dodik ometa provedbu Daytonskog sporazuma i svojim prijetnjama referendumom o odcjepljenju Republike Srpske od BiH ugrožava mir i stabilnost, dok se Špirić, bivši predsjedatelj Vijeća ministara BiH, našao na crnoj američkoj listi zbog navodnih financijskih zloporaba.

Palmer je u razgovoru za medije u BiH pozvao vlasti BiH da predaju Godišnji nacionalni program (ANP) kako bi se aktivirao Akcijski plan za članstvo (MAP) s NATO-om. Daljem napredovanju prema NATO-u protivi se srpska strana u BiH. Palmer je istaknuo kako SAD i Rusija imaju različite ciljeve na jugoistoku Europe i u BiH.

“Temelj američke politike za zapadni Balkan jeste potpora europskim i euroatlantskim integracijama. To znači članstvo EU za sve zemlje zapadnog Balkana i članstvo u NATO-u za sve zemlje koje žele biti članice tog saveza. Rusi imaju puno drugačiji cilj na Balkanu. Oni žele vidjeti regiju koja je podijeljena i u kojoj postoji visokog stupanj napetosti i podjela“, istaknuo je američki diplomat.

Optužio je Rusiju da stoji iza pokušaja državnog udara u Crnoj Gori u listopadu 2016., te da je pokušala minirati dogovor između Makedonije i Grčke o imenu kojim je otvoren put sada Sjevernoj Makedoniji prema EU-u i NATO-u.

Upitan o budućnosti Daytonskog sporazuma za BiH Palmer je istaknuo kako mora doći do njegove reforme kako bi zemlja napredovala prema EU.

“Mislim da se svi slažu kako će morati doći do reformi, koje su potrebne kako bi BiH bila učinkovitija i ispunila standarde za članstvo u EU. Mi taj proces podržavamo“, naveo je Palmer.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

27. obljetnica oslobođenja Bune: Otkriveni spomenici poginulim Širokobriježanima i Čitlučanima

Objavljeno

na

Objavio

Otkrivena su dva nova spomenika poginulim pripadnicima brigade Knez Branimir Čitluk i 83. Domobranske pukovnije Široki Brijeg, koji su dali svoj doprinos obrani Bune (južno predgrađe Mostara) i južnih prostora.

U petak, 14. lipnja 2019. godine, svečano je obilježena 27. obljetnica oslobođenja Bune u sklopu manifestacije Lipanjske zore.

Otkrivena su dva nova spomenika poginulim pripadnicima brigade Knez Branimir Čitluk i 83. Domobranske pukovnije Široki Brijeg, koji su dali svoj doprinos obrani Bune i južnih prostora. Nakon svete mise pristupilo se polaganju vijenaca i samom činu otkrivanja spomenika.

Prvi spomenik podignut je pripadnicima brigade Knez Branimir Čitluk koja je dala značajan doprinos obrani juga Hercegovine s 11 poginulih branitelja na bunskom bojištu, a drugi spomenik za 83. Domobransku pukovniju HVO-a Široki Brijeg koja je na Buni iz koje su tri branitelja poginuli na ovom bojištu.

Zajedno s Bunjanima spomenike su otvorili gosti, izaslanstvo iz Čitluka predvođeno načelnikom općine Marinom Radišićem i izaslanstvo iz Širokoga Brijega predvođeno gradonačelnikom Mirom Kraljevićem.

Izaslanstvo IV gardijske brigade HV-a zajedno s pripadnicima II samostalne satnije HVO-a Buna položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim pripadnicima IV gardijske brigade HV-a Petru Ćuku, Edi Vidakoviću i Zlatku Spajiću.

Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora i izaslanstvo oružanih snaga BiH položili su vijence i zapalili svijeće na Spomen parku na Buni. Program su obogatili učenici OŠ Marina Držića Buna izvedbom svojih literarnih radova i u glazbnom dijelu Josip Bilac, poznati hercegovački kantautor.

Nakon završetka programa na Spomen parku na Buni, upriličen je svečani mimohod s ratnim stjegovima do Doma kulture na Buni gdje se nastavilo druženje u osvježenje i uz prigodan film o Hrvatskom vijeću obrane, priopćeno je iz Organizacijskog odbora.

 

Operacija Čagalj – Bio je to težak i krvav boj postrojbi HVO-a. Dobili smo ga!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati