Pratite nas

BiH

Nogometaši

Objavljeno

na

Nogomet je najljepša igra koju je čovjek izumio, i najnarodskija. Može se igrati svugdje i može ju igrati svatko, ne iziskuje skupu opremu, prethodnu obuku i slično. Dovoljna je lopta, dobra volja i komadić koliko-toliko ravna terena. A čak i lopta može biti puka improvizacija, znaju to svi oni koji su u djetinjstvu igrali krpenjačom. Nogomet je timska igra, nogometni sastav preslika je skupine u akciji. Od vratara, preko braniča i veznog reda do napada nogometna ekipa vjerno odražava osnovne funkcije svih ljudskih zajednica, od ulične bande do države. Stoga je nogomet, barem za mene, igra poučnija i mudrija od šaha.

nogometasiU toj i takvoj igri Hrvatska je postigla lijepe uspjehe na međunarodnom planu. Najuspješniji smo bili kada smo i kao država bili najjači i najsamouvjereniji, dakle devedeset osme u Francuskoj. Zanimljiva je ta devedeset osma u hrvatskoj povijesti.

U državnom proračunu rashodi su bili manji od prihoda, reintegracijom hrvatskog Podunavlja Hrvatska je kao pobjednica izašla iz nametnutog joj rata, vanjski dug bijaše neznatan, sve vitalne tvrtke u hrvatskim rukama, na Svjetskom osvajamo treće mjesto, a šačica jugonostalgičara, ljevičara i kojekakvih smutljivaca, pod palicom američkog veleposlanika Montgomeryja i uz financijsku potporu samozvanog filantropa Sorosa, diže graju kako je zemlja u katastrofalnom stanju. Nešto kasnije pridobivaju dezorijentiranog Budišu na svoju stranu, a sve ostalo je povijest. Razgradnje u krvi stvorene države.

Hrvatski nogomet je nastavio postizati relativno dobre rezultate na međunarodnoj sceni premda onaj uspjeh iz Francuske nikada više nije dosegnut. Kako je u Hrvatskoj nakon dvije tisućite svako uspjeh postao sumnjiv, gotovo nedopušten, na Hrvatski nogometni savez s Markovićem na čelu počelo se poprijeko gledati. Koliko je samo medijskih akcija protiv hrvatskog nogometa pokrenuto tijekom proteklih petnaestak godina! Planirano je uzgajan navijački bunt, a u navijačke skupine infiltrirani su u čiji destruktivni potencijal i nakane nije bilo sumnje. Konačno se uspjelo instalirati i ministra koji je krenuo u otvoren rat s hrvatskim nogometom, a nakon nedopustive pobjede hrvatske nogometne reprezentacije nad ”bratskom” Srbijom nepatvoreni jugoslavenski bijes pokuljao je u svoj svojoj snazi, narušena je atmosfera u ekipi, otpuhan je izbornik Štimac, denuncijantskim metodama eliminiran je iz reprezentacije Josip Šimunić.

Svejedno, Hrvatska se plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Tamo je nastupala s osrednjim uspjehom, nismo se proslavili, ali ni osramotili. Bilo kako bilo, pripadamo među dvadesetak najbolje rangiranih reprezentacija u svijetu. Pitanje za sve kritičare: U čemu smo još tako uspješni? U gospodarstvu? U književnosti? U nekoj znanosti? Objektivno, kada bismo u svemu bili dobri kao u nogometu, Hrvatska bi bila u društvu najrazvijenijih zemalja. Naravno, argumenti u našoj zemlji malo znače, medijska hajka će se nastaviti jer jednom dijelu hrvatske javnosti nikakva hrvatska reprezentacija ne valja, a ne valja mu stoga što mentalno još uvijek navija za nepostojeću jugoslavensku reprezentaciju. A to nije više športski problem, nego politički. Tako se već može nazrijeti kako će izbornik Kovač biti razapinjan zbog prenaglašenog hrvatstva, a navijačke skupine dobit će instrukcije da jurišaju na HNS. Sve dok ne omekša dovoljno i prihvati regionalnu ligu, kakva već postoji u košarci i nekim drugim športovima.

Na koncu moram dodati jedan osobni dojam. Ne zamjeram našim nogometašima što nisu prošli dalje, namjerili su se na u ovom trenutku dvije bolje ekipe, međutim malo mi smeta što naši najbolji igrači u posljednje vrijeme redovito bolje igraju za svoje klubove nego za reprezentaciju. Nekada je bilo obrnuto. Ne znači li to da se nešto od one medijske žuči prelilo i u svlačionicu?

Damir Pešorda/hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

BiH

Mektić: Tridesetak osoba ima pravo na povratak u BiH iz Sirije i Iraka

Objavljeno

na

Objavio

Vlasti Bosne i Hercegovine potvrdile su identitet između 25 i 30 osoba koje su boravile u Siriji i Iraku i povezane su s islamističkim terorističkim organizacijama, a sada u izbjegličkim ili zarobljeničkim kampovima čekaju na povratak u BiH, potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, a prenosi u srijedu sarajevski “Dnevni avaz”.

Mektić je kazao kako među tih 25 do 30 državljana BiH ima onih koji su u Siriji i Iraku ratovali u redovima islamističkih terrorističkih skupina, no u brojku su uračunati i članovi njihovih obitelji odnosno supruge i djeca.

Mektić je time demantirao nagađanja kako na povratak u BiH u Sriji i Iraku čeka najmanje stotinjak osoba.

“Ovo su službeni podaci osoba za koje imenom i prezimenom znamo da se tamo nalaze“, kazao je Mektić.

Upravo je Ministarstvo sigurnosti BiH zaduženo za pitanja readmisije odnosno prihvata državljana te zemlje, koji nezakonito borave u nekoj drugoj državi.

Program repatrijacije osoba koje su se borile u Siriji i Iraku i tamo su zarobljene pokrenula je početkom godine vlada SAD-a, a temeljem sporazuma koji je postignut s vlastima u BiH do tada je u zemlju vraćen samo Ibro Ćufurović iz Donje Slapnice kod Velike Kladuše.

On se nalazi u zatvoru i protiv njega je podignuta optužnica zbog sudjelovanja u terorističkim aktivnostima.

Ranije se se pojavile informacije kako je repatrijacija preostalih bosanskohercegovačkih državljana zaustavljena zbog problema u koordinaciji uloga koje u tom procesu trebaju imati različite lokalne organizacije i tijela vlasti, a Mektić je potvrdio kako je trenutačno sve u zastoju.

„Trenutno nemamo nikakve slične aktivnosti na provedbi povratka nekoga od naših državljana. Jedino dakle raspolažemo informacijom o broju tih ljudi. Čekamo da nam se dostave podaci za bilo koju osobu kako bismo krenuli u provjere”, kazao je Mektić.

On je potvrdio mogućnost da se za osobe koje budu vraćene iz Sirije i Iraka privremeni smještaj osigura u namjenskom prihvatnom centru u Salakovcu kod Mostara.

“Ako nemaju nikoga tko bi ih u našoj zemlji prihvatio postoji centar u Salakovcu koji je namjenski osnovan za to, a u kojem bi se privremeno smjestili dok se na drugi način ne riješi to pitanje“, kazao je Mektić.

Pojasnio je što će se dogoditi sa udovicama i djecom državljana BiH koji su poginuli ratujući za poraženu tzv. Islamsku državu.

„Ako nesumnjivo utvrdimo da su državljani BiH onda ćemo ih prihvatiti. U protivnom nećemo jer nemamo obvezu prihvaćati strance. I za djecu isto vrijedi. Ukoliko nisu upisana u knjigu državljana BiH ona nisu državljani BiH i nećemo ih primiti u našu državu“, kazao je ministar sigurnosti BiH. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Predrag Kožul: Izetbegović se ponaša kao i njegov otac za vrijeme rata

Objavljeno

na

Objavio

“Nikada mi nismo pristali, niti ćemo pristati na izborne jedinice koje će uskratiti pravo ljudima da glasuju iz svakog dijela Bosne i Hercegovine za svakog kandidata“, rekao je Izetbegović.

”Izborne jedinice u BiH već postoje, a Bakir se ponaša identično kao njegov otac za vrijeme rata”, rekao je Predrag Kožul, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH komentirajući za Hrvatski Medijski Servis tvrdnje Bakira Izetbegovića izrečene u intervjuu za Agenciju Anadolija.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je rekao da se u reformi Izbornog zakona BiH treba ići u implementaciju presuda europskih sudova, dok o implementaciji presude “Ljubić” kaže da SDA neće pristati na ucjene HDZ-a BiH i stvaranje dodatnih izbornih jedinica čime bi se nekome onemogućilo da bira i bude biran.

Kožul je istaknuo da nerado komentira izjave političkih aktera bh. krize jer drži da su ti komentari na neki način defenzivna politika. ”S druge strane, mi smo dužni, kao predstavnici HNS-a, upravo suprotno-proaktivno kreirati političke stavove i poteze.

Ipak razgovor Bakira Izetbegovića za Anadoliju je toliko bolno (ili čak bolesno) iskren, te prepun logičkih akrobacija, političkog zaborava i arogancije da zaslužuje osvrt i analizu”.

“Nikada mi nismo pristali, niti ćemo pristati na izborne jedinice koje će uskratiti pravo ljudima da glasuju iz svakog dijela Bosne i Hercegovine za svakog kandidata“, rekao je Izetbegović. Komentirajući navedenu izjavu, Kožul tvrdi da Izetbegović zaboravlja da izborne jedinice već postoje u Izbornom zakonu za sve izborne razine pa i za Predsjedništvo BiH.

“Za Predsjedništvo već danas ne možeš glasovati za svakog kandidata – ili je Bakir već otpisao Republiku Srpsku i ne vidi je u BiH”, kaže Kožul. Osvrćući se na Izetbegovićevu tvrdnju da je Sporazum o principima formiranja vlasti potpisan “samo što se naravno, na Balkanu događaju stvari da se to potpiše pa da se poslije ne uradi”, Kožul kaže da nitko nikada nije bolje, u jednoj rečenici, definirao dugoročnu politiku SDA. ”Ili je zaboravio da je upravo tako radio Alija Izetbegović u ratno vrijeme, da su Haris Silajdžić i drugi sateliti SDA Travanjski paket srušili prije nego se Tihić vratio u Sarajevo i konačno zaboravlja čak i sporazum koji je potpisao prije dvadeset dana”, rekao je Kožul.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH posebno problematizira Izetbegoviću izjavu u kojoj zamjenom teza za nametanje Komšića u Predsjedništvo BiH, bošnjačkim glasovima, okrivljuje HDZ BiH i Dragana Čovića. ”Ali kada Bakir kaže: „Pa i ovaj slučaj Komšić možda se ne bi dogodio da je bilo drugačije politike HDZ BiH i osobno Dragana Čovića“ onda smo na čisto gdje smo”.

Visoki dužnosnik HDZ-a BiH je mišljenja da kada u jednoj složenoj državi kakva je BiH, i ustavno i u svojoj naravi, najbrojniji narod prijeti onom najmalobrojnijem, upravo svojom brojnošću i mogućnostima preglasavanja, onda su sve maske pale i sva politika pada u vodu. “Presuda Ustavnog suda BiH donesena je upravo zbog toga kako brojniji ne bi prijetio i zlouporabljavao svoju brojnost”, istaknuo je Kožul.

Sugovornik HMS-a smatra da su Izetbegovićeve teze izrečene u spomenutom intervjuu nastavak na protuustavno djelovanje Željka Komšića dodajući da bi rekao “da su Željko i Bakir sve uhodaniji tandem.” ”Deklarativno pozivanje na europski i NATO put u potpunoj je opreci sa stavovima i djelovanjem bošnjačkih političkih predstavnika zvali se oni Bakir ili Željko”.

Sumirajući spomenute Izetbegovićeve teze Kožul smatra da one dodatno obvezuju političke predstavnike Hrvata u BiH na jedinstvo i principijelnost. ”Te već poznate činjenice, ovako „iskreno“ iznesene u ovom razgovoru, moraju nas dodatno mobilizirati na političko jedinstvo, konstruktivnost i principijelnosti”, istaknuo je Kožul.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari