Connect with us

Vijesti

Norveška traži inžinjere, doktore, vozače i konobare, prosječna plaća 4.500 eura

Objavljeno

on

Europski ured za zapošljavanje (EURES) objavio je detaljan izvještaj u kojem se navodi da su Norveškoj potrebni inženjeri, nastavnici, medicinske sestre, ali i vozači autobusa, kuhari i konobari, a kojima se u toj uređenoj nordijskoj zemlji nudi prosječna mjesečna plaća od gotovo 4.500 eura.

Naime , ovoj skandinavskoj zemlji potrebni su inžinjeri , a posebno stručnjaci za mehaniku , elektroniku , automatiku , hidrauliku i vodovod , predškolski odgajatelji , nastavnici , posebno u području prirodnih znanosti i matematike , doktori medicine i medicinske sestre , psiholozi , vozači autobusa , taksisti , kuhari i konobari .

Tvrtke u Norveškoj koje trenutno traže inžinjere i stručnjake različitih profila su , između ostalog , Aker Solutions , FMC Technologies , Statoil , National Oilwell Varco , Kværner , Kongsberg Gruppen , Aibel , Roxar i Fabrice .

Prema navodima EURES – a , za boravak u Norveškoj potrebno se prijaviti za dozvolu za boravak u razdoblju od tri mjeseca u lokalnoj policijskoj postaji u toj zemlji ili nakon što strani državljanin pronađe adekvatno zaposlenje . Stranac može ostati u Norveškoj šest mjeseci dok traži zaposlenje .

Ova zemlja je poznata i po ogromnim rezervama sirove nafte i plina , a ubraja se i među najveće izvoznike morske hrane u svijetu . Bruto domaći proizvod ( BDP ) Norveške trenutno iznosi 56,92 tisuća dolara , ili 41.683 eura , po stanovniku . Do dvostrukog masakra u srpnju 2011. godine kada je Anders Bering Breivik ubio 77 ljudi , Norveška je smatrana i jednom od najsigurnijih zemalja u svijetu . Na referendumu 1994. godine građani Norveške odbili su da se pridruže Europskoj uniji , a prema nedavnoj anketi 80 posto Norvežana ne želi u EU .

Istraživanja pokazuju da su uvjeti rada u Norveškoj među najboljima i najhumaniji u svijetu . Radnici zaključuju pisani ugovor koji podrazumijeva tri do šest mjeseci probnog rada prije potpisivanja dugotrajnog ugovora . Plaća se isplaćuje na mjesečnoj osnovi , a uposlenik radi 37,5 sati tjedno , odnosno 7,5 sati svaki radni dan , a maksimalno 40 sati u tjednu .

Europski ured za zapošljavanje u svome izvješću navodi da uposlenici u Norveškoj u prosjeku imaju 25 dana godišnjeg odmora , a svi oni iznad 30 godina starosti imaju 30 dana godišnjeg odmora koji je uredno plaćen .

Prosječna plaća u ovoj skandinavskoj zemlji je jedna od najviših u Europi , ali i svijetu . Tako je prosječna mjesećna plaća u Norveškoj trenutno oko 36.700 norveških kruna ( NOK ) , odnosno 4.384 eura . Deset posto najbolje plaćenih stanovnika ove zemlje u prosjeku zarađuju oko 71.000 NOK – a mjesečno , odnosno 8.541 euro , a deset posto najslabije plaćenih stanovnika u prosjeku mjesečno zarađuju oko 20.600 NOK – a ili 2.460 eura .

Ipak , EURES napominje kako je hrana u Norveškoj u prosjeku za 62 posto skuplja nego u ostalim europskim zemljama . Npr . mlijeko , sir , jaja i meso su oko 60 posto skuplji nego u ostatku Europe . Riba i morski proizvodi nisu skupi u odnosu na ostale prehrambene proizvode . Norvežani u prosjeku za stanarinu i komunalije potroše 27 posto svoje plaće 0,20 posto za javni prijevoz i za automobil 0,18 posto za hranu i za ostale potrepštine u kući i 12 posto za odmor i rekreaciju .

Prema podacima Ujedinjenih nacija ( UN ) , Norveška je rangirana kao zemlja s najvišim prosječnim primanjima , najdužim životnim vijekom stanovnika i najboljim uvjetima za život svojih građana . Većina stanovnika Norveške posjeduje svoju vlastitu kuću . Tako oko 90 posto bračnih parova imaju svoju kuću ili stan .

Prosječna stanarina u toj zemlji je oko 5.500 NOK – a , odnosno 657 eura . Stanarine u Oslu i Stavangeru skuplje su u odnosu na druge gradove te zemlje . Također , kuća s vrtom u Norveškoj se može kupiti u prosjeku za oko 2.000.000 do 3.500.000 NOK – a , odnosno 238,9 tisuća do 418,12 tisuća eura .

Nedavno su vlasti te zemlje saopćile kako je svaki stanovnik Norveške teorijski postao milijunaš zahvaljujući državnom fondu u kojeg se slijevaju sredstva od nafte i plina .

Centralna banka Norveške , koja upravlja Fondom ” Global ” , koji je osnovan 1990. godine , saopćila je da su sredstva tog fonda zbog visokih cijena nafte i plina porasla na 5,11 bilijuna norveških kruna , odnosno preko 828 milijardi dolara , što je oko milijun puta više od skoro šest milijuna ukupne populacije te zemlje . Tako se prvi put u historiji Norveške desilo da je kapacitet Fonda dostigao sumu od milijun kruna po svakom stanovniku te zemlje .

hercegovina.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR