Connect with us

Iz Svijeta

Norveška treća zemlja koja će donirati zrakoplove F-16 Ukrajini

Objavljeno

-

Foto: EPA

Norveška je odlučila donirati borbene zrakoplove F-16 Ukrajini u svrhu njezine borbe protiv ruske invazije, objavila je u četvrtak norveška televizija TV2, pozivajući se na neimenovane izvore

TV2 nije objavio koliko će zrakoplova Norveška dati Kijevu.

Norveško ministarstvo obrane nije još odgovorilo na Reutersov upit za komentarom.

Bude li vijest potvrđena, Norveška će biti treća zemlja koja će Ukrajini donirati američke borbene zrakoplove F-16, uz Dansku i Nizozemsku.

Norveški premijer Jonas Gahr Stoere sastao se u četvrtak u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i najavio donacije protuzračnih projektila i druge opreme, ali ništa nije rekao u vezi zrakoplova F-16.

Norveške zračne snage prošle su godine umirovile flotu od 57 zrakoplova F-16. Norveška je pristala prodati 32 tih zrakoplova članici NATO-a Rumunjskoj, za što je Stoere rekao da je konačan dogovor.

Dvanaest zrakoplova F-16 trebalo bi biti prodano privatnoj tvrtki koja se bavi obukom za američke zračne snage, no taj plan još nije dobio konačno odobrenje i neki analitičari smatraju da bi ti zrakoplovi mogli biti donirani Ukrajini.

Norveško ministarstvo obrane reklo je prošle godine da je preostalih 13 zrakoplova preskupo ili preteško popraviti te da bi mogli biti smješteni u muzej, iskorišteni za rezervne dijelove ili završiti na otpadu koji će se reciklirati.

Norveška je zamijenila svoje zrakoplove F-16 modelom F-35. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari