Pratite nas

Zanimljivosti

Norveška uvela obvezno služenje vojnog roka za žene

Objavljeno

na

Parlament Norveške odobrio je nacrt zakona kojim se od 2015. godine u toj zemlji uvodi obavezno služenje vojnog roka za žene rođene nakon 1997. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovom odlukom Norveška je postala prva članica NATO-a u kojoj je uvedeno obavezno služenje vojnog roka za ženske osobe.

Ministrica obrane Norveške Ine Eriksen Soreide je nakon odluke parlamenta kazala da je ovo vrla važan trenutak ne samo za Norvešku, nego i za cijeli svijet.

“Ovo je povijesna odluka. Cijela zajednica je složna oko ovoga. Norveška će u ovom smislu biti primjer drugima. Zbog toga smo vrlo ponosni. Ovom odlukom naše sigurnosne snage će imati najkvalitetniji ljudski kadar”, rekla je norveška ministrica.

Inače, u Norveškoj godišnje oko 60 000 mladića bude podvrgnuto ispitu za vojnu službu od čega u prosjeku samo njih 22 000 uspješno prođe testiranje.

Kandidati za vojni rok polažu test inteligencije dok su podvrgnuti testiranju vida i sluha.

Zanimljivo je da kandidati kod kojih se ustanovi da pate od nekog oblika fobije mogu lako biti izuzeti od vojne službe.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Zanimljivosti

Slavni njemački vratar Manuel Neuer s lokalnom ekipom zapjevao Thompsonovu pjesmu (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Bayernov vratar Manuel Neuer godišnji odmor već godinama provodi u Hrvatskoj. Međutim, ove godine je posebno raspoložen.

Kako je strastveni ljubitelj bicikla tako je odvozio dionicu od Žrnovnice preko Sitnog, Dubrave, Gata, Omiša sve do Baške Vode, piše portal Dalmacija danas.

Jučer je boravio na plaži Priježba na otoku Šipanu, gdje se slikao s vaterpolskom kapicom s logom Bayerna i brojem 13 koju mu je dao naš proslavljeni vaterpolsko reprezentativac Nikša Dobud.

Neuer je i sa raspjevanom ekipom zapjevao pjesmu “Lijepa li si”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Zanimljivo otkriće splitskih studenata: Eterično ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica dojke

Objavljeno

na

Objavio

Radeći na projektu ‘Biokemija eteričnih ulja’ studenti studija diplomskog studija Biologije i kemije splitskog PMF-a, uočili su da eterično ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica dojke, zbog čega su dobili rektorovu nagradu.

-Cilj ovog projekta bio je istražiti utjecaj eteričnog ulja mediteranskog bilja na zdrave i karcinogene humane stanice. Istraživanjem je uočeno da eterično ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica dojke, što daje smjernice znanstvenicima za daljnja istraživanja. Iznimno sam sretan zbog ove nagrade te mi ona daje poticaj za suradnju na brojnim drugim projektima u budućnosti’, istaknuo je Marko Vučemilo u izjavi za portal Ferata.

Marku Vučemilu, dodijeljena je rektorova nagrada kao članu grupe studenata za uspjeh projekta ‘Biokemija eteričnih ulja’. Vučemilo je student 1. godine diplomskog studija Biologije i kemije nastavnički smjer. Zajedno s nekoliko kolega s PMF-a u akademskoj godini 2018/2019, započeo je suradnju sa studentima KTF-a na projektu pod nazivom Biokemija eteričnog ulja, za koju su dobili Posebnu Rektorovu nagradu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari