Connect with us

Kronika

Nova afera ‘Hrvata’ Edima Fejzića

Objavljeno

on

Županijsko tužiteljstvo u Goraždu najavilo je provjeru svih sudionika umiješanih u nezakonite radnje, nakon što je objavljen snimak koji ukazuje na moguću kriminalnu pozadinu smjene, sada već bivše ministrice unutarnjih poslova BPŽ Goražde Nizame Rišljanin.

Snimljeni razgovor između zastupnika u Skupštini BPŽ Goražde i izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBIH Edima Fejzića i Seada Tatarina, u kojem se navodno govori o trgovanju u kontekstu smjene ministrice policije i direktorice županijske bolnice, pozicija koje po stranačkoj raspodjeli “pripadaju” Goraždanskoj priči šokirao je javnost u ovom gradu, piše HMS.ba

Županijski odbor SDA Goražde pozvao je nadležne policijske agencije i Tužiteljstvo BiH da provedu istragu, a o cijelom slučaju oglasio se i Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara pozivajući pravosudna tijela da hitno utvrde da li postoje elementi kaznenog djela u objavljenom materijalu.

lavni županijski tužitelj iz Goražda Mirsad Bilajac izjavio je za Klix.ba da će se provesti istražne radnje pod nadzorom Tužiteljstva BPŽ Goražde.

“Vršit će se istražne radnje i provjere svega što se događalo od strane kriminalističke policije uz kontrolu tužitelja”, izjavio je Bilajac.

I dok goraždanska javnost očekuje konkretne akcije ili pak “mrvu pravde” koja bi mogla stati u kraj političkim mešetarenjima kakvim obiluje bosanska svakodnevica, dokazivanje postojanja eventualnih kriminalnih radnji je ipak proces za pravne stručnjake.

“Danas očigledno svako može snimiti svakoga i da te snimke pusti u javnost pa i obične građane zanima da li se to smije raditi i je li se takvi snimci mogu koristiti u kaznenom postupku. Naše kazneno zakonodavstvo propisuje apsolutnu zabranu upotrebe nezakonitih dokaza, a to su dokazi pribavljeni povredama ljudskih prava i sloboda, npr. prava na privatnost, dokazi koji su pribavljeni povredama odredbi Zakona o kaznenom postupku i dokazi koji su plod otrovnog drveta –tj. dokazi za koje se saznalo iz nezakonitih dokaza”, komentira Delila Klovo-Kajić, pravna analitičarka iz Goražda.

Pojašnjava da je riječ o nezakonitom snimku.

“U suštini, ovdje je snimak nezakonit, osim ako nije postojala naredba suda za tehničko snimanje zbog sumnje na trgovinu utjecajem. Ako jeste postojala naredba suda, pitanje je otkud snimci na mobitelima određenog broja političara u BPK-a Goražde. Drugo pitanje koje se ovdje postavlja jeste i pitanje da li se privatni razgovor, bilo da je sniman od strane sugovornika ili nekog trećeg, smije prenositi trećim licima. Ako se radilo o neovlaštenom snimanju, takvo što je kazneni djelo. Vjerojatno je zastupnik koji je učinio snimak dostupnim smatrao da je od javnog interesa da taj snimak pusti za skupštinskom govornicom, tko zna. Međutim, pitanje javnog interesa ne može prevagnuti nad zaštitom privatnosti jer u našem pravu ne postoji izuzetak javnog interesa”, komentira Klovo-Kajić.

Goraždansku javnost svako malo šokiraju događaji iz županijskog parlamenta. Činjenica da se u dosadašnjem parlamentarnom životu BPŽ Goražde nikada još nije dogodilo da u jednom danu skupština zasjeda čak tri puta možda je i najveće iznenađenje.

Rezultati su poništen konkurs za prijem 25 policijskih službenika, smjena jednog i imenovanje novog ministra MUP-a, smjena dopredsjedatelja Skupštine i imenovanje nove, ulaganje vitalnog nacionalnog interesa Kluba poslanika Srba i objelodanjeni audio snimak navodne trgovine pozicijama.

“Hrvat” Fejzić

Fejzić je zahvaljujući činjenici da se izjasnio kao “Hrvat” izaslanim u Dimu naroda Parlamenta Federacije BiH i tamo nominalno predstavlja Hrvate. Inače, prema popisu stanovništva iz 2013. godine u BPŽ Goražde žive 24 Hrvata, a on je s osvojenih 318 glasova delegiran iz Skupštine BPŽ u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Fejzića je “zapalo” da Hrvate predstavlja temeljem matematičkih formula po kojima trenutačno funkcionira izborni sustav BiH i po kojima je predviđeno da nacionalne klubove u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH čini barem po jedan zastupnik iz reda svakog konstitutivnog naroda iz svake od deset županija, bez obzira koliko u njima kojeg naroda živi.

Nekoliko ranijih slučajeva, sličnih ovome, bili su povod da Božo Ljubić podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatraži izmjene izbornog zakona kako bi se osiguralo da interese konstitutivnih naroda u Domu naroda Federacije BiH predstavljaju oni koje ti narodi izaberu.

Ustavni sud BiH je, odlučujući po prizivu Ljubića na sporne odredbe Izbornog zakona, ocijenio kako je ispravno stajalište da Dom naroda nije dom federalnih jedinica, nego konstitutivnih naroda pa bi sukladno tomu trebalo izmijeniti Izborni zakon kako bi se osiguralo poštivanje autentične volje biračkog tijela i spriječili razni “fejzići” i šahinovići”. Presuda Ljubić odnosi se i na sva druga tijela vlasti koja su zajamčena predstavnicima konstitutivnih naroda, poput predsjedništva BiH čime bi se konačno spriječio “slučaj Komšić. Provedbu presude Ustavnog suda BiH blokira bošnjačka SDA ali i ostale sarajevske političke stranke kojima je u interesu unitarizacija i centralizacija Bih s dominacijom većinskog naroda.

Kupovina glasova za 100 KM?!

Također, treba podsjetiti da je protiv Fejzića na Županijskom sudu u Goraždu potvrđena optužnica zbog kaznenog djela povrede slobode odlučivanja birača iz članka 195. stavak 1. KZ F BiH,.

Fejzić se tereti da je 7.10. 2018. godine, na hodniku ispred prostorija stranke “Goraždanska priča” u Goraždu, u namjeri da podmićivanjem utječe na birače da na izborima za zastupnika u Skupštini Goražda, održanim u rujnu prije dvije godine, glasaju za njega.

Svjedoku iz Goražda, čiji je identitet poznat Tužiteljstvu, predao je iznos od 100 KM kako bi mu svjedok, pored svog glasa i glasa svoje supruge, iz kruga svoje obitelji i prijatelja osigurao još četiri glasa.

Prema Golubovićevim riječima, razlog otvaranja istrage je video snimak koji je objavio on line magazin Žurnal. Županijski tužitelj je naložio istragu koja je uspješno provedena, svjedoci saslušani, dokazni materijal uredno obrađen i dostavljen tužiteljstvu na daljnje postupanje.

/R. I./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari