Connect with us

Komentar

Nova Europska unija u doba corone – cik zore?

Objavljeno

on

Za nekoliko dana počet će, prije nekoliko mjeseci pompozno najavljivan Zagrebački summit, koji je trebao biti vrhunac hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Očekivane crne limuzine, dopunski zagrebački prometni kaos i presudne odluke, europrotokol? Ništa od toga, na sreću. Kruna politike mogućeg proširenja Europske unije na zemlje zapadnog Balkana?

Prema jučerašnjem (subota) Večernjem listu summit će se dogoditi virtualno,. Samo videokonferencija, uz poštovanje distance životno nametnute u doba Corone. Od pompe – ništa Očito, uz čestu novinarsku poštapalicu – i šire – jer će razmak, odmak štoviše, između sudionika biti daleko veći, kontinentalan, onolik koji mjere današnje granice EU, i glavni gradovi država članica.

Večernjakov novinar, dopisnik iz Bruxellesa, vrlo sposoban i vrlo profesionalan, doznao je ekskluzivno za svoje novine u EU prijestolnici neke detalje o tome kako eurovrh planira sadržaj tog sastanka na vrhu EU i zapadnog Balkana sa ciljem, kako je napisao, većeg približavanja u doba međunarodnog udaljavanja, tj. socijalne distance.

Posebno zanimljivim učinio nam se prijedlog da će se svi sudionici summita, a to su predsjednici članica EU i pozvanih zemalja zapadnog Balkana, držati vremenskog ograničenja sudjelovanja u raspravi u trajanju od tri minute. Također i očekivano obilježavanje izlaganja svakog sudionika samo imenom i prezimenom, bez naznake iz koje države dolazi, kao i jednak izgled TV-zaslona za sve, bez ikakvih drugih oznaka ili insignija.

Hoće li se ostvariti velika očekivanja o ubrzanju proširenja EU? Iako je u uvjetima coronarnog djelovanja sve moguće, treba zabilježiti da je Večernjakov novinar saznao kako se nekoliko država članica EU trudi u pripremama Zagrebačke deklaracije „jasno naglasiti“ da ovo nije summit o proširenju. Štoviše, da se u njoj niti ne spominje da je da je Vijeće EU nedavno donijelo odluku o otvaranju pregovora s Albanijom i Republikom Sjevernom Makedonijom.

U Nacrtu Zagrebačke deklaracije spominju se, prema Večernjaku, četiri stvari. To su: europska perspektiva zapadnog Balkana; solidarnost koja se očituje u obliku financijske potpore EU; zajednička borba protiv korona virusa i sigurnosna suradnja. Radi se o nacrtu, ali nacrt označava smjer očekivanog toka rasprave, a onda će uslijediti zaključci.

Raspoloženje je, dopustimo si ocjenu i procjenu, birokratski gledano, više radno, nego obećavajuće, a o pompi nema zasad ni – p.

Je li prijedlog o ujednačavanju trajanja rasprava sudionika, kao i objavljivanju na zaslonu za sve jednakog dekora, uz navođenje samo imena i prezimena „talking heada“, naznaka neke nove europske politike koja bi se mogla tumačiti da na summitu sudjeluju samo Europljani, bez obzira na državu članicu iz koje dolaze i čije interese bi trebali zastupati? Za razliku od predsjednika zemalja zapadnog Balkana, koji to nisu. Jesu li to ujedinjena nova EU i novi europski zaključci?
Zagrebačka deklaracija ne će fizički biti donešena u Zagrebu, a ime će samo označiti da je najavljena ranije, ali usvojena u vrijeme hrvatskog predsjedanja EU. U doba Corone…

Antun Drndelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari