Connect with us

BiH

Nova gradonačelnica Sarajeva je Benjamina Karić

Objavljeno

-

AA

Gradsko vijeće Sarajeva izabralo je u četvrtak javnosti malo poznatu Benjaminu Karić za gradonačelnicu glavnog grada Bosne i Hercegovine, a za tu dužnost predložila ju je Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), čija je ona potpredsjednica.

Karić (31) je izabrana za gradonačelnicu glasovima svih vijećnika koji su sudjelovali na sjednici, a ovu će dužnost preuzeti nakon što ju je odbio Bogić Bogićević, nekadašnji član Predsjedništva bivše SFRJ i jedan od najpopularnijih političara u BiH.

Bogićević je odbio prihvatiti dužnost gradonačelnika razočaran zakulisinim igrama u gradskom vijeću, obilježenim trgovinom glasovima i činjenicom da iza njega u prvom krugu izjašnjavanja nije stala očekivana većina vijećinika iz četiri stranke koje su ranije načelno dogovorile koaliranje u gradskoj vlasti Sarajeva.

Nakon Bogićevićeva odbijanja da prihvati dužnost gradonačelnika ponudu SDP-a da budu kandidati otklonilo je nekoliko sadašnjih i bivših članova te stranke s velikim političkim iskustvom pa je na na kraju izbor pao na osobu za koju je malo tko u Sarajevu do tada čuo.

O Benjamini Karić zna se tek da je u zvanju docenta zaposlena na Pravnom fakultetu u Travniku, da je doktorirala rimsko pravo u Zenici te da se entički izjašnjava kao “ostali”. Nema nikakvog izravnog iskustava vezanog za lokalnu samoupravu.

Nakon izbora najavila je kako će se na gradonačelničkoj poziciji zalagati za interese stanovnika Sarajeva i očuvanje njegova kozmpolitskog karaktera te jačati odnose s gradovima-prijateljima.

“Duh Sarajeva je neuništiv”, kazala je nova gradonačelnica koja je izabrana je kao zajednički kandidat SDP-a, te Naše stranke (NS) i stranke Narod i pravda (NiP), koje su se udružile kako bi s vlasti u Sarajevu svrgnule Stranku demokratske akcije (SDA).

Za dogradonačelnike su izabrani Haris Bašić (NiP), kao Bošnjak, te Anja Margetić (NS), kao pripadnica hrvatskog naroda. Etnički balans gradonačelnika i njegovih zamjenika propisan je gradskim statutom.

Sarajevo je, uz Mostar, jedan od dva grada u BiH čiji se gradonačelnici ne biraju izravno glasovima birača nego u gradskim vijećima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas