Connect with us

BiH

Nova kriza u BiH: Vlada RS-a prekida suradnju sa SIPA-om, Sudom i Tužiteljstvom BiH

Objavljeno

-

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o prekidu svake suradnje sa Sudom i Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine te s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), čime je doveden u pitanje pravni poredak i funkcioniranje pravosuđa u zemlji.

[ad id=”68099″]

Nakon što su pripadnici SIPA-e ranije tijekom dana u Bosanskom Novom uhitili petoricu bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba osumnjičenih za ratne zločine i pritom blokirali i pretražili lokalnu policijsku postaju u potrazi za dokaznim materijalom, vlada RS je u Banjoj Luci održala izvanrednu sjednicu na kojoj je zaključila kako je to bio protuzakonit postupak.

Prekid suradnje znači i da će policija RS spriječiti bilo kakav budući pokušaj “upada” SIPA-e odnosno Suda i Tužiteljstva BiH u sjedišta entitetskih tijela vlasti, rekao je ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač. Ovo je bilo grubo kršenje međupolicijske suradnje kojim je dovedeno u pitanje povjerenje u MUP RS, koji je do sad uvijek surađivao sa sigurnosnim agencijama u BiH i Sudom i Tužiteljstvom BiH, kazao je Lukač, koji je dodao kako SIPA-u te državni sud i tužiteljstvo vlada RS smatra “neustavnima”.

Petorica bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba uhićena su danas na području Bosanskog Novog pod sumnjom da su počinili ratne zločine uključujući i ubojstva najmanje 27 osoba, priopćilo je Tužiteljstvo BiH koje vodi istragu.

Posebni policijski tim Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je proveo uhićenje, tijekom jutra je blokirao i pretražio i zgradu policijske uprave u Bosanskom Novom, gdje su prikupljani dokazi o počinjenim zločinima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari