Connect with us

Hrvatska

Nova migrantska kriza? 4000 migranata čeka na prelazak u Hrvatsku

Objavljeno

-

Broj ilegalnih prelazaka migranata raste, ali još nema opasnosti od aktiviranja Balkanske rute, tvrde u MUP-u.

Policija je svakodnevnim praćenjem stanja nezakonitih migracija na državnoj granici sa Srbijom u posljednja dva mjeseca uočila porast pokušaja nezakonitih prelazaka, no smatra da još nema opasnosti od reaktiviranja Balkanske rute koja bi jače zahvatila Hrvatsku, objavio je MUP.

Tehnički ministar Vlaho Orepić poručio je kako se svakodnevno razmjenjuju informacije između zemalja članica Frontexa te se dobivaju informacije iz trećih zemalja, a koriste se i one dobivene putem tehničke opreme, odnosno satelitskih i radarskih snimaka, praćenja plovila i dr.

Naravno, prate se događaji na širem području, posebice situacija u Turskoj i Grčkoj, kao i mjere koje poduzimaju ostale članice EU-a, naročito Mađarska, rekao je ministar.

Podaci koje je iznio govore da je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci policija na državnoj granici evidentirala 2395 nezakonitih prelazaka. No, raspored policijskih službenika i opreme, u skladu s analizom rizika, potvrđuje da još nema opasnosti od reaktiviranja Balkanske rute koja bi jače zahvatila Republiku Hrvatsku.

Prema prikupljenim podacima o stanju migranata u Srbiji do nedjelje je trajno smješteno 1415, a privremeno 2524 migranta. Migranti se u Srbiji uglavnom nalaze u Horgošu i Subotici te u kampu u Šidu, Adaševcima i Principovcu.

Većina migranata državljani su Pakistana, Afganistana i Iraka, dakle oni koje mađarske vlasti u pravilu ne primaju, odnosno vraćaju ih u Republiku Srbiju, nakon čega pojedinci pokušavaju ilegalno prijeći hrvatsko-srpsku granicu.

Hrvatska granična policija je na pojačani nezakoniti prelazak državne granice spremna odgovoriti i ljudstvom i opremom, a u okviru integriranog upravljanja granicom će, uz planirano angažiranje drugih agencija, pokriti svu relevantnu problematiku vezanu za pojačan migracijski val.

Cerar: Sljedeći val migranata mogao bi izazvati sukob na Balkanu

Premijer Slovenije Miro Cerar upozorava kako bi sljedeći val migranata mogao izazvati konflikt na Balkanu.

‘Trebalo bi na europskim vanjskim granicama učiniti sve kako bi Balkan bio zaštićen od konflikata i Schengen od raspada. Ako se balkanska ruta ponovno otvori, izbio bi konflikt u regiji, središnjoj Europi i na zapadnom Balkanu’, ocijenio je Cerar u intervjuu za njemački dnevnik Die Welt.

Prema njegovim riječima, ako dođe puno ilegalnih migranata, sve će zemlje zatvoriti svoje granice, a to neminovno dovodi do svađa i sukoba među susjedima.

Cerar je kazao i da je ograda između Srbije i Hrvatske trebala biti postavljena zato što je Hrvatska migrante stalno dovozila, na različita mjesta granice.

‘Oni nam nisu govorili gdje i kada. Ta ograda šteti turizmu. Mi smo neke dijelove uklonili kada više nije bila potrebna, ali smo neke i ostavili jer moramo računati na veći broj migranata, zbog čega smo obazrivi na granici’, poručio je Cerar.

‘Ako ponovno bude dolazilo više migranata onda moramo još striktnije kontrolirati šengensku granicu. Ako Austrija zatvori svoju granicu, svi bi migranti ostali u Sloveniji. Već sada je jasno da se Austrija priprema za zatvaranje granica’, odgovorio je Cerar na pitanje što ako ne uspije sporazum s Turskom i Austrija primijeni mjere u slučaju da dostigne gornju granicu utvrđenu za prijem tražitelja azila.

Slovenski premijer smatra da bi do toga moglo doći već u rujnu ili listopadu, zaključujući da bi odluka Austrije značila zatvaranje granice unutar šengenskog prostora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari