Connect with us

BiH

Nova migrantska ruta otvara se preko teritorija BiH?

Objavljeno

on

Nastavak priliva migranata na europski kontinent mogao bi u predstojećem razdoblju prouzročiti promjene rute kojom su se oni do sada kretali preko zapadnog Balkana pa bi se na tom pravcu i to uskoro mogla naći i Bosna i Hercegovina, upozorio je u četvrtak njemački veleposlanik u toj zemlji Christian Hellbach. 

 [ad id=”68099″]

Sudjelujući kao uvodničar u raspravi o sigurnosnim izazovima prouzročenim migrantskom krizom, što ju je u Sarajevu organizirao centar za sigurnosne studije “George C. Marshall” iz Garmisch-Partenkirchena, njemački je veleposlanik istaknuo kako sadašnje krize na Bliskom istoku i sjeveru Afrike predstavljaju zajednički izazov za sve države europskog kontinenta.

“BiH još uvijek nije pogođena izbjegličkom krizom kao susjedne zemlje, no to ne znači da neće biti u skorije vrijeme”,  kazao je Hellbach tijekom dijela konferencije otvorenog za javnost.

Njemački je veleposlanik ovime sugerirao kako će sve oštriji nadzor kojega uvode države na sadašnjoj migrantskoj ruti, poput Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, brojne tražitelje azila natjerati da do zapadne Europe pokušaju stići alternativnim pravcima pri čemu se BiH nameće kao logičan izbor.

Granica Hrvatske i BiH dugačka je više od tisuću kilometara i njeno potpuno zatvaranje za ilegalne prelaske bio bi ogroman logistički izazov za policije dvije države.

Hellbach je kazao kako se mora voditi računa i o tome da je BiH izložena rizicima terorizma i dolaska boraca sa stranih ratišta pa se stoga mora posebice pripremiti da bi njene sigurnosne službe mogle učinkovito kontrolirati stanje u zemlji.

Veleposlanica SAD u BiH Maureen Cormack kazala je kako vlada njene zemlje dijeli zabrinutost razvojem migrantske krize iako ona pogađa prije svega europski kontinent.

Iznijela je procjenu kako su zbivanja na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike pokrenula gotovo 17 milijuna izbjeglica, pri čemu je njih milijun stiglo u Europu samo tijekom 2015. godine. Kriza se nastavlja i to je rezultiralo dolaskom novih 70 tisuća izbjeglica u Europsku uniju samo od početka ove godine, podsjetila je Cormack dodajući kako su SAD do sada za pomoć i zbrinjavanje izbjeglica izdvojile više od pet milijardi dolara.

Upozorila je kako migrantska kriza otvara brojna pitanja o tome kako pružiti zaštitu onima koji su doista ugroženi ratovima, a istodobno spriječiti širenje nasilnog ekstremizma.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

error: Hvala!!