„Nova pravednost „ kao isprazna iluzija

1

Ured predsjednika RH je za „vrijeme koje dolazi „ naručio velike količine hrane i to ne bilo koje nego posebne i vrhunske. Kako bismo spoznali koliki je dubok jaz između građana koje jedva spajaju kraj s krajem da bi preživjeli i „političke elite „ navest ćemo koliko i koju je hranu Ured predsjednika naručio za „vrijeme koje dolazi“.

Dakle „vjestica“ iz novina glasi: „S Pantovčaka su naručili nekoliko tona svinjetine, junetine, teletine i janjetine, tomu i pol brancina i orade, 140 kg škampa i jastoga, 16 kg umaka od tartufa te pripadajuće tome priloga“ Ova narudžba biva još neprimjerenija i neshvatljivija ako znamo da je restoran u uredu predsjednika najjeftiniji u zemlji, pa tamo kava stoji 80 lipa, a ručak tek dvadesetak kuna.
Posebno je znakovito da među naručenom hranom ne nalazimo tzv „sirotinjsku hranu „ poput graha , krumpira, ječmene kaše, kukuruzne krupice itd a nalazimo primjerice tartufe, škampe, jastoga, brancine i orade.

škampiKad bismo nekima od naših ljudi koji žive na rubu siromaštva rekli da na Pantovčaku u restoranu ručak stoji 20 kuna te da može birati između jastoga , škampa, janjetine i orada naš sugovornik bi nam rekao da s njim zbijamo šale i zasigurno bi ga bilo teško uvjeriti da govorimo istinu.

Što možemo nego zaključiti da osobe koje za ručak koji stoji 20 kuna mogu izabrati jastoga, škampe ili janjetinu nego da nemaju ni trunka suosjećanja za one koji jedva spajaju kraj s krajem da bi preživjeli. Materijalno obilje političkih elita donekle bi bilo prihvatljivo kad bi posjedovanje i uživanje u obilju hrane i to vrhunske bilo plod njihovog rada i sposobnosti. Doduše, spomenuto obilje jest plod rada i sposobnosti, ali ne onih koji u tom obilju uživaju, već onih koji pošteno i marljivo rade, a za svoj rad nisu najčešće niti pravedno nagrađeni, a neki od njih mjesecima uopće već ne primaju plaću, te žive u bijedi i siromaštvu.

Zabrinjavajuće je što pripadnici „političkih elita“ smatraju da zaslužuju „život na visokoj nozi“ i da na to imaju pravo. Možda je upravo zbog tog njihovog „prava“ trebalo uspostaviti „novu pravednost „ kako bi obespravljeni u nadi da dolazi vrijeme „nove pravednosti „ lakše prihvaćali i podnosili nepravdu. Međutim, otkako je predsjednik države proglasio vrijeme „nove pravednosti „ u društvu je „stare“ i istinite pravde sve manje a od „nove pravednosti „ ni traga.

Zapravo „nova pravednost „ je ostala ono što je i bila u trenutku kad je od predsjednika obećana-isprazna iluzija.

Izvor:HS, autor Tin Kolumbić

facebook komentari

  • peppermintt

    odličan tekst, pa je, o ovim enormnim troškovima niti ne razmišljamo.
    Kad čuješ političara kako kaže plaća svoj obrok , ej i ja bi za dvaes kuna škampe i tartufe.
    imam prijedlog u cilju štednje jer je država u teškom stanju , neka se pojača financiranje javnih kuhinja a neka i dio tih obroka hrani “elitu” i s Pantovčaka i s Markovog trga