Connect with us

Iz Svijeta

Nova pravila za Nijemce koji se vraćaju s godišnjih odmora

Objavljeno

on

Svi putnici pri ulasku u Njemačku od danas moraju imati jedan od sljedećih dokumenata: trenutni test na koronu, dokaz o potpunom cijepljenju ili dokaz ozdravljenja, piše u nedjelju Jutarnji list.

Njemačka, naime, uvodi nova pravila za svoje putnike koji se vraćaju iz godišnjih odmora. Osim novih pravila, ukida se definicija epidemijskog rizičnog područja te će ostati samo razdioba na visokorizične (sedmodnevna incidencija kontinuirano iznad 100 i visoko zauzeće intenzivnih kreveta te mali postotak testiranih u odnosu na stanovništvo) i područja mutacije virusa. Prije je granica za svrstavanje u visokorizična područja bila sedmodnevna incidencija od 200, a sada je 100.

Za visokorizična područja, za necijepljene i nepreboljene, zahtjeva se desetodnevna karantena koja se može skratiti negativnim testom nakon pet dana. Za dolazak iz područje s mutacijom virusa zahtjeva se 14-dnevna karantena za sve putnike i za cijepljenje, bez mogućnosti skraćivanja.

Hrvatska je trenutno u povoljnoj situaciji jer nije ni na jednoj od tih listi, za razliku od primjerice Španjolske i Portugala koje su označene kao visokorizična područja. Kao područja gdje su se pojavile varijante virusa navedeni su Brazil i Urugvaj.

Hrvatski turistički sektor smatra da je to odlična vijest za hrvatski turizam jer su sada svi u isti rangu, jer nema storniranja rezervacije bez troškova i jer je Hrvatska jako dobro “ekipirana” testnim punktovima.

Iz Hrvatske turističke zajednice pojašnjavaju da to znači da će se ujednačiti situacija za sve županije. “Za Hrvatsku to praktično znači da se uvjeti za povratak izjednačavaju za sve županije i da Zadarska županija više nije rizično područje. U sljedećim tjednima, kada se očekuje još veći broj njemačkih gostiju u Hrvatskoj, to može značiti veći interes istih za testiranjem u destinacijama. Kako je ta mjera donesena za sve inozemne destinacije, nije za vjerovati da će ista odvratiti putnike koji su u kolovozu planirali putovati u inozemstvo, od tog putovanja. Isto tako, kako je mjera donesena sada, ista se ne bi trebala mijenjati do kraja sezone”, kaže direktor predstavništva HTZ-a u Njemačkoj Romeo Draghicchio.

Ističe da je bitno zadržati dobru epidemiološku situaciju u svim županijama kako ni jedna ne bi ušla na listu visokog rizika, koje podrazumijeva karantenu za necijepljene po povratku. Kako je sedmodnevna incidencija u Hrvatskoj 28 i bitno je manja od ostalih mediteranskih destinacija, Hrvatska se nalazi u povoljnijem položaju.

Za Nijemce trenutno važne destinacije kao Španjolska, Portugal, Cipar, Tunis te Nizozemska i Velika Britanija nalaze na popisu visokorizičnih zemalja te da necijepljeni za povratak iz istih trebaju karantenu. Na pragu te klasifikacije su još i Francuska s incidencijom od 220 i Grčka s incidencijom od 180. I u Italiji je incidencija porasla na 60.

U Hrvatskoj trenutno boravi preko 200.000 Nijemaca, a od početka sezone ostvarili su gotovo milijun dolazaka što je 20 posto više u odnosu na 2020. I najave za nastavak sezone i za posezonu su dobre te će ovisiti o nastavku dobre epidemiološke situacije u Hrvatskoj, ističe Draghicchio za Jutarnji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR