Connect with us

Hrvatska

Nova pravila za Vrhovni sud

Objavljeno

-

U skladu s preporukama Ustavnog suda, koji je odlučivao o ustavnosti postupka imenovanja predsjednika Vrhovnog suda, Ministarstvo pravosuđa predložilo je jučer izmjene Zakona o sudovima, piše u subotu Jutarnji list.

Izmjenama se precizno propisuje kako se stječe status kandidata za predsjednika Vrhovnog suda i koji je točno manevarski prostor predsjednika RH.

Sukladno novim zakonskim odredbama, postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda i dalje će pokretati Državno sudbeno vijeće objavom javnog poziva, i to najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata aktualnog predsjednika.

No, dok sada zakon propisuje samo da će DSV zaprimljene prijave kandidata uputiti Uredu predsjednika RH koji će o kandidatima zatražiti mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog odbora Hrvatskog sabora, novi zakonski prijedlog propisuje da će DSV predsjedniku dostaviti samo pravodobne i potpune prijave kandidata te da će predsjednik o tim kandidatima u roku od osam dana zatražiti mišljenja Opće sjednice i Sabora.

Ako pak predsjednik RH u roku od 15 dana od dana zaprimanja mišljenja niti jednog od kandidata ne predloži za predsjednika Vrhovnog suda, Državno sudbeno vijeće će poništiti javni poziv i najkasnije u roku od osam dana ponovno pokrenuti postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske objavom javnog poziva.

“Ako predsjednik ni u ponovljenom natječaju u propisanom roku ne predloži nikoga od prijavljenih kandidata, ponovno se raspisuje javni natječaj. Zakon ne propisuje koliko se puta takav postupak može ponoviti”, pojašnjavaju u Ministarstvu pravosuđa ministra Ivana Malenice.

Ako predsjedniku Vrhovnog suda istekne mandat prije imenovanja novog predsjednika, iz redova sudaca Vrhovnog suda imenovat će se osoba koja će administrativno upravljati sudom, donosi Jutarnji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari