Pratite nas

Pregled

Nova snimka Mesićevog govora iz 90′-ih u kojoj napada zapovjednika obrane Vukovara Milu Dedakovića Jastreba

Objavljeno

na

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić proteklih dana privači pažnju javnosti zbog izjava koje je davao devedesetih godina, a koje su kontradiktorne onome što govori danas, piše direktno.hr

Snimke postavljaju pitanje kakav je Mesić doista političar i za što se zalaže u svom političkom djelovanju?

U posljednjoj emisiji ‘S Anitom aktualno’ na Z1 objavljena je snimka Mesićevog govora iz tog razdoblja u kojem je napao zapovjednika obrane Vukovara Milu Dedakovića Jastreba.

Evo što je Mesić rekao u snimci:

“Dedaković je vitez i hrvatski mučenik. Po čemu? Zato što su u njegovom krevetu našli 370 tisuća maraka koje ste vi poslali, a on drži u svom krevetu.

Zato je vitez i mučenik? Zato je vitez što je napustio bojište u Vukovaru? Zato je vitez što je samo mjesec i pol bio u Vukovaru? Zato je vitez što je do prije nekoliko mjeseci tukao iz svih oružja po Hrvatskoj? Zato je vitez jer je bio član SK pokreta za Jugoslavju?
Zato je vitez, dok smo bili na robiji, on je pjevao druže Tito mi ti se kunemo da s tvoga pute ne skrećemo? Po čemu je on vitez? Po tome što je došao u Stranku prava? Gdje je on bio kad je grmilo? Gdje je on bio kad smo se mi i vi tukli za Hrvatsku?

Služio je i Titu i partiji i svima drugima i sad je vitez. Zato što briše noge s parama”, rekao je Mesić u snimci.

U emisiji su inače gostovali član Savjeta Saveza antifašističkih boraca RH Danijel Ivin i saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman koji je odmah dao pozadinu cijele priče.

“Ono što se danas zna vezano za Dedakovića, to je da je tada KOS odigrao svoju igru, da je tada bila formirana Opera, odjeljenje za propagandni rat.

Oni su izmislili i bacali te letke o potpori Dedakoviću, oni su plasirali tezu da Merčep ili tko već dolazi likvidirati Dedakovića, tako da je trebalo neko vrijeme da se raščisti kakvu je tko igru odigrao u ovome. Tako da nije točno ovo što je Mesić govorio za Dedakovića.
To je bila jedna situacija kada je cijela nacija bila u šoku jer su ljudi tamo ginuli”, rekao je Tuđman dodavši da je u Osijeku, Vukovaru i istočnoj Slavoniji poginulo osam tisuća od 16 tisuća žrtava Domovnskog rata.

U takvim okolnostima, nastavio je Tuđman, bacati teze poput izdaje je nešto što se lako prima. Kazao je da je snimka nastala neposredno nakon pada Vukovara,”Tada su srpske novine pisale da, nakon što je pao Vukovar, mora pasti i Tuđman i vlada nacionalnog jedinstva”, dodao je Tuđman.

Ivin je na to rekao da je Mesiću predsjednik bio Franjo Tuđman.

“Zar je on odgovoran za ono što je Mesić pričao?”, odgovorio mu je Miroslav Tuđman.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

SDA traži prekid gradnje Pelješkog mosta

Objavljeno

na

Objavio

Glavni odbor vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini u subotu je usvojio zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica kao i da revidira sklapanje ugovora s Republikom Srpskom o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je “neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenita BiH”.

“Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru. To nije neškodljivi pristup nego apsolutna sloboda kretanja i komunikacije”, kazao je Genjac dodajući kako u SDA sada očekuju da Hrvatska svojim djelima pokazuje da kao članica Europske unije u cjelosti poštuje međunarodno pravo.

Predsjednik Glavnog odbora SDA je kazao kako imaju naznake da će njihova stajališta temeljena na ranijim zaključcima Predsjedništva BiH poduprijeti i Europska komisija. “Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantim činjenicama i dokumentima.

Očekujemo da će Europska komisija zatražiti od Hrvatske da prije angažiranja odobrenih sredstava (za gradnju mosta) riješi sporna pitanja s BiH”, kazao je Genjac dodajući kako vjeruje da će uskoro stići takve najave iz Europske komisije.

Za sporazum između Hrvatske i vlasti RS o prenamjeni infrastrukture iz Slavonskog Broda u plinovod za opskrbu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Genjac je kazao kako je po svojemu sadržaju protivan međunarodnom pravu i interesima BiH. “Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad s načelima međunarodnog prava po kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država”, zaključak je Glavnog odbora SDA kako ga je predstavio Genjac.

Pelješki most više ništa ne može zaustaviti!

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Mitrović Jurić: Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.

Objavljeno

na

Objavio

Fotografija uplakane djevojčice u plavom kaputiću obišla je svijet: “Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.”

Fotografija Željke Mitrović Jurić, uplakane djevojčice u plavom kaputiću koja je iz Vukovara potjerana 1991. godine obišla je svijet.

Tada šestogodišnju Željku Mitrović Jurić i njezinih četvero sestara i braće te majku srpski su okupatori nakon pada Vukovara odveli u logor u Srijemsku Mitrovicu, odakle su poslije prebačeni u Zagreb. U Zagrebu su kao prognanici živjeli više od deset godina, dok se kao povratnici nisu vratili u Vukovar.

Željka koja je danas majka osmogodišnje djevojčice napisala je knjigu pjesama “ Moja rijeka suza“ koju je predstavila u InMagazinu Nove TV gdje je gostovao i njezin brat Antonio Okreša s tamburaškim sastavom Allegro.

Tom se prilikom prisjetila što je proživljavala prije 26 godina.

„Taj period mog života je jako težak, moje djetinjstvo je ostalo zaključano u 91. Godini. Danas sam majka djevojčice od 8 godina kojoj je teško objasniti zašto sam ja tada plakala i zašto nemam druge fotografije iz svoga djetinjstva“, kaže Željka.

Ističe kako se u tim trenucima osjećala ljubav, zajedništvo i vjera u Boga

„Za vrijeme Domovinskog rata nisam bila u skloništu, već smo cijeli rat proveli u zgradi gdje su nas obilazili mnogi branitelji. Donosili su nam slatkiše i igrali se s nama tako da mi nismo osjećali taj strah rata.

“Imali smo zaštitu i branitelje te smo znali da će nas oni sačuvati“, kaže Željka.

Na naslovnici Željkine knjige nalazi se njezina osmogodišnja kći u istom kaputiću kojeg je i ona nosila prije 26 godina.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari