Connect with us

Iz Svijeta

Nova talibanska vlada dopustila evakuaciju dvjestotinjak Amerikanaca

Objavljeno

-

Dvjesto Amerikanaca i drugih inozemnih državljana koji su ostali u Afganistanu u četvrtak će napustiti tu državu zrakoplovima iz Kabula nakon što je prijelazna talibanska vlada pristala na njihovu evakuaciju, objavio je američki dužnosnik.

To će biti prvi međunarodni letovi iz kabulske zračne luke nakon što su talibani preuzeli vlast sredinom kolovoza, što je pokrenulo kaotičnu evakuaciju u kojoj je državu napustilo 124 tisuća inozemnih državljana i Afganistanaca.

Nova evakuacija događa se dva dana nakon što su talibani objavili prijelaznu vladu koju većinom čine paštunski muškarci, uključujući islamističke tvrdolinijaše i pojedince s međunarodnih lista terorista.

Od talibana je evakuacije tražio posebni američki predstavnik za Afganistan Zalmay Khalilzad, rekao je američki dužnosnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.

On nije znao hoće li među evakuiranima biti i američki civili i inozemni državljani koji su danima zapeli u sjevernom afganistanskom gradu Mazar-i-Šarifu jer njihovim čarter letovima nije dopušteno polijetanja.

Nova talibanska vlada predstavljena u utorak tumači se kao signal da taj islamistički pokret ne želi proširiti svoju bazu i svijetu pokazati tolerantnije lice, kao što su sugerirali prije preuzimanja vlasti, piše agencija Reuters.

Međunarodna zajednica je s oprezom i razočaranjem dočekala imenovanje prijelazne vlade, a u Kabulu je nekoliko desetaka žena izašlo na ulice kako bi prosvjedovalo.

Kritičari pozivaju novo vodstvo da poštuje ljudska prava i oživi gospodarstvo kojem prijeti kolaps uslijed ogromne inflacije, nestašice hrane i mogućnosti zaustavljanja financijske pomoći drugih država koje žele izolirati talibane. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas