Connect with us

Reagiranja

Nova TV se službeno očitovala o raspravi Pupovca i Romine Knežić

Objavljeno

-

Nastavno na reakcije javnosti te upite gledatelja na gostovanje SDSS-ovog Milorada Pupovca u Dnevniku Nove TV 18. kolovoza 2015., Nova TV objavila je službeni komentar koji prenosimo u cijelosti:

”Voditeljica Dnevnika Nove TV svojim je moderiranjem intervjua nastojala gosta fokusirati na temu zbog koje je pozvan u emisiju. S obzirom da je sugovornik kontinuirano skretao s teme, voditeljica je morala razgovor u određenom trenutku privesti kraju jer, podsjećamo, radi se o programu uživo u sklopu informativne emisije koja se bavi i drugim temama mimo navedene. Kao i mnogo puta do sada gdin. Pupovac će i dalje biti relevantan i cijenjen gost u studiju Nove TV.

[ad id=”68099″]

Nova TV”.

Nova TV je tako stala u obranu svoje voditeljice Romine Knežić, koju je dio lijevih medija kritizirao zbog ”neprofesionalizma i bahatosti”. Neki su voditeljicu proglasili novom desničarskom heroinom jer je Pupovca nekoliko puta prekidala i vraćala ga na temu.

Ako ste propustili ovaj intervju, evo detalja u nastavku. Povod je bila rasprava oko izmjena vukovarskog statuta i ukidanja dvojezičnih, ćirilićnih ploča.

Pupovac je naglasio kako s ”naše strane”, povodom događanja u Vukovaru žestoka retorika sigurno neće uslijediti.

”To ne treba nama i ne treba ovoj zemlji”.

A dvjema državama?, pitala je Knežić, misleći na Srbiju i Hrvatsku.

”Dvije države trebju pronaći način da uspostave dijalog”, rekao je Pupovac, koji je, kaže, očekivao ovakav razvoj događaja u Vukovaru.

”Da, očekivali smo jer se vidjelo da su predstavnici Gradskog vijeća HDZ-a i partnera odlučili da se ne konzultiraju ni sa kim i ničije mišljenje ne uvaže. Nego da po vlastitoj pameti u sukobu s Ustavom donesu statut. Treba sjesti s institucijama srpske zajednice u Vukovaru. Nastavilo se silovati s jednostranim postupcima”, istaknuo je Pupovac.

Knežić ga je pitala kada ”misli osobno da će profunkcionirati dvojezičnost u Vukovaru”.

”Ovo je problem za srpsku zajednicu u cijeloj zemlji”, rekao je Pupovac.

Knežić je uzvradila: ”Danas pričamo od Vukovaru.”

”Ali to je problem cijele zemlje. To je nacionalni problem. To projicira sveukupno stanje”, uzvraća Pupovac.

Na upit hoće li se obratiti Vijeću Europe, odgovara:

”Što se tiče hrvatskih institucija, obraćali smo se do sada i obratit ćemo se Vijeću, nadležnom Ministarstvu, ako treba i Ustavnom sudu. Za nas postoji problem da se krše temeljni akti konvencija o pravima nacionalnih manjina.  U ovoj zemlji se očito kažnjava vrlo selektivno”, rekao jed Pupovac, na što je Romina Knežić apelirala:

”Imate li razumijevanja za hrvatsku stranu, uzmimo u obzir vukovarsku traumu”.

”Mogu ja vas nešto pitati?”, uzvratio je Pupovac.

”Ne, mi vas pitamo”, rekla je Knežić..

”Ja ću vama odgovoriti na to pitanje, ali ću vas pitati jednu stvar”, nastavlja Pupovac.

”Mi vas pitamo gospodine Pupovac”, ne da se Knežić.

”Zamislite situaciju ’46., ’47. ili 48. godine da je netko u Novskoj ili Jasenovcu rekao da latinično pismo ne smije biti u upotrebi. Ili u Glini, Jadovnom ili na ne znam kojem drugom mjestu”.

”Vratimo se u 2015. godinu gospodine Pupovac”, opominje ga Romina.

”Zamislite situaciju u kojoj ćete 20 godina nakon rata obnavljati ratnu atmosferu u kojoj ćete kazati – ne možete primjenjivati zakone jer mi mislimo da vas tamo ne treba toliko biti jer je za nas ćirilica uvredljivo pismo ili iz nekog trećeg razloga. Ja mislim da je neophodno da se razgovara”, inzistirao je Pupovac.

Na to ga je voditeljica podsjetila da ”smo u 2015. godini” i zahvalila mu na gostovanju na Novoj TV.

Zasad ostaje nepoznanica zašto se Rominin kolega Saša Kopljar tijekom žestokog razgovora ”držao sa strane”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas