Connect with us

Kronika

Novac za povratnike Izetbegović dao Lijanovićima

Published

on

Nalazi federalnih revizora koji su otkrili da turskim kreditom nisu zaposleni niti pomognuti povratnici u središte skandala o nenamjenskom trošenju novca namijenjenog povratnicima ponovo su doveli Bakira Izetbegovića (SDA), predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te širokobriješku firmu „Z.D.I. Produkt”, u vlasništvu obitelji Lijanović, koja je dobila 450.000 maraka grant sredstava za te namjene, saznaje Dnevni avaz.

Lista dobitnika

izetbegovic-lianovic-595x340Izvještaj je, što su prenijeli brojni mediji u BiH, otkrio da turskim kreditom nije zaposleno i pomognuto 5.000 povratnika, kako je to duže vrijeme tvrdio Izetbegović, nego je zbrinuto manje od stotinjak povratnika, i to mahom kadrova SDA.

Nadalje, iako revizori to nisu spomenuli, Lijanovićeva tvrtka je, osim granta od Vlade FBiH u visini od 450.000 KM, dobila i 488.957 KM kredita od “Turkish Ziraat banke” sa samo tri posto kamate.

Nejasno je čime je ova kompanija zaslužila da se nađe na listi dobitnika kredita iz linije koju je odobrio premijer Turske Recep Tayyip Erdogan. Upućeni tvrde da je ovaj kredit Lijanovićima isposlovao osobno Izetbegović, i to da bi uzvratio jedan od brojnih političkih talova, navodi Avaz.

Tako je ova kompanija, inače poznata po sumnjivom poslovanju, dobila povoljna sredstva, dok su mnogi povratnici ostali uskraćeni i za grantove i za kredite te nisu imali nikakve koristi od novca, ustvari, namijenjenog njima.

No, s isplatom kredita „Z.D.I. Produktu” ne prestaju sumnjivi poslovi u vezi s ovim sredstvima. Naime, postoji mogućnost da, uprkos tome što nije ispoštovala ugovorne obveze za zapošljavanje povratnika za koje je uzela velike pare, ova tvrtka nikada to i ne učini, a da novac nenamjenski potroši.

Komercijalni kredit

Takvu mogućnost pruža im i sramna klauzula iz odluke Vlade FBiH iz 2012., koja je objavljena u „Službenom glasniku FBiH”, a u kojoj stoji – u slučaju da bude utvrđeno da tvrtka koja dobije sredstva od Vlade FBiH i od turskog kredita nenamjenski i netransparentno utroši novac neće snositi nikakvu krivičnu odgovornost niti će morati vratiti novac. Ugovorom je regulirano da će jedina “kazna” biti ta da će i grant i kreditna sredstva prerasti u komercijalni kredit s uvjetima koje utvrdi „Turkish Ziraat Bank Bosnia”.

Ohrabrene ovakvim stavom Vlade BiH, mnoge tvrtke, kako piše sarajevski list, koje su dobile novac za zapošljavanje i pomoć povratnicima ni nakon dvije godine nisu ispoštovale odredbe ugovora.

Nema sankcija

Spornom odlukom iz 2012. Vlada FBiH s premijerom Nerminom Nikšićem (SDP) na čelu pridružila se podužem popisu mahinacija koje se vežu uz dodjelu turskog kredita i Vladinog granta za navodnu pomoć pri zapošljavanju povratnika.

No, umjesto da sankcionira nenamjensko trošenje sredstava, Vlada izlazi ususret tvrtkama poput „Z.D.I. Produkt”, poslovnica Laktaši. Ovoj tvrtki je u travnju, iako već duže od dvije godine kasni s realizacijom ugovora, rok do daljnjeg produžen. (hms)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari