Pratite nas

Balkan

Novčić iz 16. stoljeća mogao bi promijeniti povijest Kanade

Objavljeno

na

Amaterski lovac na blago “naoružan” detektorom za metal okrenuo je povijest Kanade naglavačke kada je pronašao šiling iz 16. stoljeća zakopan u glini na obalama otoka Vancouver.

Novčić star 435 godina i otkriven na zapadu Kanade ponovo je otvorio teoriju da je jedan britanski istraživač tajno doputovao u Kanadu dva stoljeća prije nego što su je “otkrili” španjolski moreplovci.

Prema službenim podacima, Španjolci su prvi Europljani koji su kročili na tlo kanadske provincije Britanska Kolumbija 1774.

Četiri godine kasnije tu je stigao i britanski kapetan James Cook.

Umirovljenik Bruce Campbell pronašao je novčić sredinom prosinca kao i rijedak kanadski novčić iz 1891. i penije iz 1900. i 1960-ih.

”Ugojio sam se i smučilo mi se gledati televiziju”, objasnio je Campbell, koji je nekada radio na postavljanju sigurnosnih sustava, zašto je krenuo u lov na blago.

Njegov dom u Victoriji prepun je avanturističkih romana i nekoliko komada iskopanog blaga.

Campbell kaže da nikada nije očekivao da će njegovo najnovije otkriće izazvati takvu buru.

Teoretičari zavjere i pojedini povijesničari smatraju da je srebrni novčić (proizveden između 1551. i 1553.) dokaz da je engleski istraživač sir Frencis Drake stigao do sjevernog dijela pacifičke obale Kanade tijekom svoje ekspedicije u Kaliforniji 1579. u potrazi za Sjeverozapadnim prolazom.

To je, međutim, zataškao na zahtev kraljice Elizabete I. koja je željela izbjeći sukob oko nove teritorije sa Španjolskom.

U to vrijeme, piše AFP, španjolski istraživači držali su se južnijih dijelova kontinenta poslije razočaranja (loši životni uvjeti, manjak luka) u Kaliforniji.

Samuel Boulfs, pristalica takozvane ‘Drake teorije’ i autor knjige na tu temu iz 2003. godine, kaže da je novčić dokaz da su Englezi ovdje stigli prvi.

On je svoju teoriju potkrijepio i otkrićem novčića iz 1571. koji je 1930. pronađen u dvorištu jedne kuće u Victoriji kao i otkriće još jednog novčića iz doba Tudorovih na obližnjem otoku Kvadra.

Drake je svoje novčiće dao lokalnom stanovništvu kako bi onima koji dođu poslije njega pokazali da je Engleska već pronašla ove zemlje, rekao je Boulf AFP-u.

Kustos Muzeja Britanske Kolumbije Grant Cady je, međutim, skeptičan i kaže da nema dovoljno dokaza koji bi potkrijepili ovu teoriju. Cady ukazuje i na to da su Drakeovi dnevnici i dokumenti izgubljeni u požaru koji je pogodio London stoljeće kasnije.

Ako teorija, pak, ikada bude potvrđena, to će imati posljedice i po Kanadu i po SAD čija je granica “povučena” djelimično na osnovu ranijih europskih kolonija.

Za zapadnu granicu SAD i Britanske kolonije je 1818. izabrana 49. paralela, ali su od tada nekoliko puta izbijale rasprave oko interpretacije sporazuma.

Posljednji sukob sređen je 1903. godine kada je britanski, kanadski i američki sud zajednički utvrdio granice Kanade i Aljaske, prenosi Tanjug.

Za Campbella, novčić nije ništa drugo nego slučajno otkriće koje će teško moći premašiti.

“Bit će teško pronaći nešto starije”, kaže on uz osmjeh, a prenosi Tanjug.

Fena

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Balkan

Doris Pack: 90-tih smo pomogli Bošnjacima, otvorili smo vrata za mudžahedine

Objavljeno

na

Objavio

“Ovdje imate dva entiteta, a u SR Njemačkoj imate 16, s njima se može živjeti”, kazala je u večerašnjem Pressingu na N1 bivša izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH, Doris Pack.

Na pitanje tko je najviše nervira od političara na bh. političkoj sceni, Pack je kazala: “Mislim da oni to sami znaju. Problem je što vodeći političari iskorištavaju činjenicu da je ova zemlja sastavljena od tri naroda i rade ono što je dovelo do raspada Jugoslavije. Ograničavaju se na identitet jedne nacije i pokušavaju između tri nacije iskopati duboke procijepe. To ne može, BiH je zemlja gdje svi zajedno žive i uvijek su zajedno živjeli. Oni se ne mrze ali se pravi situacija takvom kao da su i dalje neprijatelji i to je u interesu vodećih političara koji tako vode svoje glasače. To je shvatljivo, ali nije uredu.

Hrvati, Srbi i Bošnjaci imaju zajedničku domovinu i mogu živjeti skupa. Na najmanjim nivoima nemate ovakvu mržnju, to se radi s ciljem dobivanja glasova”, kazala je Pack i dodala: “Jedinstveno je podijeljeno na dva entiteta i s tim se može živjeti, ali SR Njemačka ima 16 entiteta i s njima se može živjeti. Niti jedan od tih entiteta ne misli da je država u državi, ali jedan entitet u BiH to ovdje vjeruje. Političari znaju kako će izmanipulirati svoje glasačko tijelo i to me podsjeća na raspad Jugoslavije.

BiH će u EU ući samo kao BiH, a ne kao entitet RS ili hrvatsko-bošnjačka federacija. Ja sam također mišljenja da Daytonski sporazum jeste završio rat, ali Federacija se nalazi u poteškoćama zbog strukture koja je komplicirana”, dodala je ona.

Kazala je da ne želi otkriti koji je političar razočarao, nego je istaknula s kim sve ima dobru suradnju.

“Neću vam reći tko me najviše razočarao, to svi znaju. Ja ću vam reći s kim ovdje rado surađujem. Vrlo rado surađujem sa PDP-om, HDZ-om 1990, SDS-om koji se posebno sada okrenuo. SDA i HDZ su u našoj obitelji već duže, ali to su oni koji vladaju ovom zemljom. Tu su vodeće glave i kod tih vodećih glava imam taj osjećaj da nisu prepoznali problematiku. Ako su prepoznali, onda nisu pokušali da pomognu.

Njihov rad mora biti takav da stvarnost građana promijene na takav način da svi uživaju u jednoj pravnoj državi. Korupcija je u ovoj zemlji kao rak rana i mora se kriminal napasti, zato nam treba neovisno pravosuđe”. Na pitanje surađuje li s Čovićem i Izetbegovićem, Pack je rekla kako nema priliku surađivati s njima, ponekad ih susreće na manifestacijama i s njima razgovara. ”Suradnju i prijedloge mogu ostvariti samo sa onima koji žele sa mnom surađivati. Tu nemam dosta povratnih informacija s njihove strane. Stranke koje sam nabrojala, s njima rado surađujem.

SDA i HDZ me nisu pitali za podršku, možda misle da to nije bitno jer nemam poziciju. Ali, bilo je to tako i kada sam imala izvjesnu poziciju, u izvjesnoj mjeri sam možda persona non grata jer kažem što mislim”, ističe Pack.

Na pitanje jesu li muslimani problem na bh. putu ka EU, odgovorila je:

“Ja samo mogu reći da to nije tema. Da li je 50 posto ili 18 posto Hrvata, svejedno je. Na početku devedesetih godina, ostavili smo Sarajevo i Bošnjake same. Nisu imali oružja i nisu se mogli braniti. Bili su pod stalnom paljbom. Mi im nismo pomogli. Nismo pomogli ni Hrvatima. Mi smo tada otvorili vrata za neke mudžahedine iz Saudijske Arabije koji su došli ovamo, koji su živjeli drugačiji islam nego ljudi u BiH. Kada sam došla u Sarajevo, vidjela sam manje marama nego u kod mene u općini oko Berlina. Mi smo otvorili vrata za jednu takvu vrstu islamizacije. Ovaj islam je europski, muslimani su europski građani kao i pravoslavci i katolici. Oni nikada nisu bili opasnost za nas i to nisu danas. Ova tri naroda su na umjetan način razdvojeni i to nije smisao i suština Daytona. Narodi ovdje mogu živjeti zajedno ukoliko političari naprave najbolje”, kazala je Pack.

facebook komentari

Nastavi čitati

Balkan

ČETNICI SE TUKU U SKUPŠTINI SRBIJE

Objavljeno

na

Objavio

Nekadašnja tajnica Šešeljevog Srpskog četničkog pokreta (kasnije Srpske radikalne stranke) koja se 90-ih godina naročito isticala vrbovanjem četnika „dobrovoljaca“ za rat u Hrvatskoj i B i H, i bivša kontroverzna gradonačelnica Novog  Sada, danas predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, našla se u središtu skandala vezano za fizičke sukobe između zastupnika četničkog SNS-a (Vučićeva Srpska napredna stranka) i fašističke stranke Dveri (koju vodi Boško Obradović).

Borba za prestiž u parlamentu Srbije dostigla je takve razmjere da su zaredali fizički sukobi koji se još uvijek doduše ne vode pred kamerama – kao ranijih godina – nego se odvijaju po kabinetima, hodnicima, holovima i pomoćnim prostorijama, ali za očekivati je da će se uskoro i to događati.

Pravu buru Gojkovićka je izazvala kad je prije dva dana u svome izlaganju na sjednici optužila nekoliko zastupnika Dveri da su je fizički napali i nanijeli joj ozljede, pri čemu je zadizanjem rukava pokazala uočljive modrice na nadlaktici lijeve ruke.

Vođa srpske fašističke organizacije Dveri, održao je potom konferenciju za tisak, te optužio aktualnog predsjednika Aleksandra Vučića za teror na Dverima, a njegovu četničku stranku za organiziranu presiju. Razlog je navodno u tomu što (kako barem Obradović tvrdi), Dveri zauzimaju sve značajnije mjesto u javnom prostoru i medijima.

Što se navodnog napada na Maju Gojković tiče, Obradović je istaknuo kako ona laže i da nije istina da ju je bilo tko tukao, nego je ona naprotiv, napala njihovu zastupnicu Mariju Janjušević. Pozvao je predsjednicu parlamenta da kaže otkuda joj modrice.

Ustvrdio je također da ona „odrađuje“ posao za Vučića, koji ju je spasio od kaznenog progona zbog milijunskih pronevjera u vrijeme dok je bila gradonačelnica Novog Sada.

Na kraju je pozvao narod na izvaninstitucionalni otpor SVIM SREDSTVIMA, jer se „to gaženje i ponižavanje koje provodi Vučić više ne može trpeti.“ Vučićevu vlast nazvao je „političkom mafijom“.

Iz Dveri stižu i optužbe da se na neke od njihovih aktivista i zastupnika čak organiziraju atentati. Slučaj prometne nezgode u kojoj je ozlijeđen zastupnik Dveri Srđan Nogo, protumačen je kao novi pokušaj obračuna koji predvodi Vučić, jer ih želi ušutkati.

Temperaturu je naročito podigla odluka da se neki od zastupnika – uključujući i predsjednika stranke Obradovića – udalji sa sjednice parlamenta u sljedećih 20 radnih (skupštinskih) dana.

U Srbiji to što se događa, doduše, spada u normalu, jer tako je od 1990. godine. Nema čega u parlamentu nije bilo: od uvreda, psovki, rasističkih istupa i zagovaranja genocida i fašističkih obračuna s drugim narodima ili nacionalnim manjinama, do tuča, nasilnog uništavanja inventara i instalacija u skupštinskoj dvorani, izbacivanja i iznošenja pojedinih zastupnika itd. (Vezano za Maju Gojković vidi: https://www.youtube.com/watch?time_continue=92&v=nw793DzrduU)

Od kada je prije neki dan usred Beograda njemačka književnica i nobelovka Herta Muller otvoreno izrekla kako je Srbija kriva za ratove na području bivše SFRJ i zločine koji su se dogodili a što je izazvao njihov nacionalizam uz pomoć Srpske pravoslavne crkve, te da je bombardiranje SRJ od strane NATO-a bilo nužnost, Srbiju kao da je zahvatio cunami.

Duhovi su uznemireni, naročito iz razloga što o svemu tomu bruje i svjetski mediji.

Beograd je nalik na osinjak i čini se da mu predstoji vruća jesen.

Zlatko Pinter

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari