Pratite nas

Naši u svijetu

Nove financijske potpore Hrvatima izvan Republike Hrvatske

Objavljeno

na

ZASTUPLJENI SVI KONTINENTI NA KOJIMA ŽIVE HRVATI

Među odobrenim projektima su i oni vezani za infrastrukturu povratnika, kao što su: zamjena krovišta na zgradi ambulante u Dobretićima, rekonstrukcija krovišta kulturnog doma za mlade u Donjoj Blatnici, rekonstrukcija krova doma sv. Ante na Humcu te pomoć oko saniranja štete nastale elementarnom nepogodom u župi Ivanjska te obnova pastoralnog centra u Bitoli. Posebno raduje veliki broj tiskanih izdanja kao što je Prijevod knjige “Zlatarevo zlato” Augusta Šenoe na španjolski jezik, tiskanje časopisa “Most – Bridge”, glasila HKM u Londonu, “Hrvatskog glasnika u Kotoru”, monografije “Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetkom ratu i poraću”, knjige poezije Vande Babić “Crta na dlanu”, itd…

Državnik tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas donio je, a na prijedlog Povjerenstva Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Odluku o dodjeli financijskih potpora za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2018. godinu, kojom će se financirati ili sufinancirati sredstvima iz proračuna Republike Hrvatske 105 projekata ukupne vrijednosti u iznosu od 1.816.000 kuna, a sredstva odobrenim korisnicama bit će isplaćena prema mogućnostima izvršenja Državnog proračuna.

Zanimljivo je vidjeti kako je Povjerenstvo izabralo 105 projekata između više od sedam  stotina onih koji su aplicirani, a da nije odstupilo od osnovnih kriterija. Tako, možemo vidjeti da su zastupljeni svi kontinenti na kojima žive Hrvati. Najviše je odobrenih projekata iz Bosne i Hercegovine, ali odobreni su i oni koji će se implementirati  u SAD-u, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Južnoj Americi, Srbiji, Makedoniji, itd…

Posebno raduje veliki broj tiskanih izdanja kao što je Prijevod knjige “Zlatarevo zlato” Augusta Šenoe na španjolski jezik, tiskanje časopisa “Most – Bridge”, glasila HKM u Londonu, “Hrvatskog glasnika u Kotoru”, monografije “Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetkom ratu i poraću”, knjige poezije Vande Babić “Crta na dlanu”, itd…

Nije teško primijetiti da su Odlukom određena i sredstva za socijalnu pomoć potrebitima u Novom Travniku, Glamoču, Slatini, Livnu, Tomislavgradu, Mostaru u BiH, Srijemskoj Mitrovici, Tavankutu u Srbiji te Gersthofenu u Njemačkoj.

Među odobrenim projektima su i oni vezani za infrastrukturu povratnika, kao što su: zamjena krovišta na zgradi ambulante u Dobretićima, rekonstrukcija krovišta kulturnog doma za mlade u Donjoj Blatnici, rekonstrukcija krova doma sv. Ante na Humcu te pomoć oko saniranja štete nastale elementarnom nepogodom u župi Ivanjska te obnova pastoralnog centra u Bitoli.

Anto Pranjkić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Hrvatski društveni portal Crobuk danas slavi godišnjicu postojanja – Čestitamo

Objavljeno

na

Objavio

Crobuk.net je hrvatski društveni portal koji spaja cijeli naš narod iz matica Hrvatske i BiH, s cijelom dijasporom, od Minhena do Sydneya, od Los Angelesa do Čilea. Od Orašja, Plehana do Neuma, od Varaždina do Pule i Dubrovnika i Boke Kotorske.

Danas slavimo godišnjicu postojanja, i imamo članove s svih kontinenata.

Prenosimo vijesti gdje je god naš narod, i promičemo naše interese kao što su domaća proizvodnja, izvoz, borimo se za istinu i slobodu za naš narod u Bosni i Hercegovini, Vojvodini.

Tako je na primjer u Minhenu, najvećoj župi van Hrvatske, misu predvodio specijalan gost, kardinal Blaise Cupich iz Chicaga, koji nije zaboravio svoje korijene i svoj narod.

U prepunoj Crkvi Svetog Mihaela je održao Svetu Misu, a nakon toga je u Hrvatskom Domu održan roštilj gdje su roštilj majstori ponudili svoje specijalitete a čestite Hrvatice, najbolje domaćice na svijetu, oduševljavali svojim kolačima.

This slideshow requires JavaScript.

Kao što vidite, Hrvatska dijaspora je čista, čestita i vrijedna, disciplinirana i organizirana. Hrvatska dijaspora je ta koja je najveći strani ulagač u domovinama Hrvatskoj I BiH.

Hrvatski narode, dosta toga je u tvojim rukama, to odlučuješ koje ćeš mlijeko i meso u kojem dućanu kupiti, ti odlučuješ u čijoj ćeš banci deponirati svoj novac, ti sam odlučuješ koje ćeš portale čitati.

Naši zlatni vitezovi su to pokazali prije godinu dana u Rusiji, iz Hrvatske, BiH i dijaspore, svi su disali kao jedan, borili se do zadnje kapi krvi, i postigli najveću sportsku senzaciju ikada.

Neka nam oni budu uzor.

p.s.

Rado bismo pozvali Miroslava Škoru, Dr Ivicu Šolu, Ivana Penavu i Zorana Vukmana na naš portal na gostovanje, pa ako kojim slučajem pročitaju ovaj članak, i ukoliko su voljni gostovati, neka nam se jave na webadmin at crobuk (točka) net, poručili su iz Crobuk.net-a.

Čikaški nadbiskup Cupich: Ponosan sam što sam Hrvat

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Državni tajnik Milas primio izaslanstvo općine Pelagićevo

Objavljeno

na

Objavio

U ponedjeljak 15.srpnja 2019., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primio je izaslanstvo općine Pelagićevo u sastavu: Simo Stakić, načelnik općine i Nikola Bošnjak, zamjenik načelnika općine.

Načelnik Stakić zahvalio je državnom tajniku Milasu na prijemu te ga upoznao sa s aktualnim stanjem,  poteškoćama, potencijalima i izazovima s kojima se općina i njeni žitelji nose. Naglasio je kako je u općini Pelagićevo ostvaren najznačajniji povratak Hrvata u entitet Republika Srpska te je općina primjer uspješnog suživota Hrvata, Srba i ostalih.„ Zajednički stvaramo uvjete za što bolji i kvalitetniji svakodnevni život svih naših sugrađana“ – rekao je načelnik Stakić i dodao kako su do sada uspješno realizirali brojne infrastrukturne te projekte iz područja kulture i obrazovanja.

Zamjenik načelnika Bošnjak istaknuo je turistički i gospodarski potencijal koji općina pruža te naglasio uspješne primjere Hrvata poduzetnika koji su se vratili u ovaj kraj.

Državni tajnik Milas pohvalio je napore koje općina Pelagićevo ulaže u razvoj gospodarstva, infrastrukture te svih drugih sadržaja koje život u tom kraju čine privlačnim „Stvaranjem takvih preduvjeta te otvaranje radnih mjesta ključ je održivog ostanka i opstanka ne samo Hrvata već i ostalih mještana općine Pelagićevo“.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima suradnje na zajedničkim projektima koji su od interesa za Hrvate ali i druge žitelje općine Pelagićevo te o mogućnostima suradnje na projektima prekogranične suradnje u okviru EU fondova.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari