Pratite nas

Naši u svijetu

Nove financijske potpore Hrvatima izvan Republike Hrvatske

Objavljeno

na

ZASTUPLJENI SVI KONTINENTI NA KOJIMA ŽIVE HRVATI

Među odobrenim projektima su i oni vezani za infrastrukturu povratnika, kao što su: zamjena krovišta na zgradi ambulante u Dobretićima, rekonstrukcija krovišta kulturnog doma za mlade u Donjoj Blatnici, rekonstrukcija krova doma sv. Ante na Humcu te pomoć oko saniranja štete nastale elementarnom nepogodom u župi Ivanjska te obnova pastoralnog centra u Bitoli. Posebno raduje veliki broj tiskanih izdanja kao što je Prijevod knjige “Zlatarevo zlato” Augusta Šenoe na španjolski jezik, tiskanje časopisa “Most – Bridge”, glasila HKM u Londonu, “Hrvatskog glasnika u Kotoru”, monografije “Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetkom ratu i poraću”, knjige poezije Vande Babić “Crta na dlanu”, itd…

Državnik tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas donio je, a na prijedlog Povjerenstva Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Odluku o dodjeli financijskih potpora za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2018. godinu, kojom će se financirati ili sufinancirati sredstvima iz proračuna Republike Hrvatske 105 projekata ukupne vrijednosti u iznosu od 1.816.000 kuna, a sredstva odobrenim korisnicama bit će isplaćena prema mogućnostima izvršenja Državnog proračuna.

Zanimljivo je vidjeti kako je Povjerenstvo izabralo 105 projekata između više od sedam  stotina onih koji su aplicirani, a da nije odstupilo od osnovnih kriterija. Tako, možemo vidjeti da su zastupljeni svi kontinenti na kojima žive Hrvati. Najviše je odobrenih projekata iz Bosne i Hercegovine, ali odobreni su i oni koji će se implementirati  u SAD-u, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Južnoj Americi, Srbiji, Makedoniji, itd…

Posebno raduje veliki broj tiskanih izdanja kao što je Prijevod knjige “Zlatarevo zlato” Augusta Šenoe na španjolski jezik, tiskanje časopisa “Most – Bridge”, glasila HKM u Londonu, “Hrvatskog glasnika u Kotoru”, monografije “Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetkom ratu i poraću”, knjige poezije Vande Babić “Crta na dlanu”, itd…

Nije teško primijetiti da su Odlukom određena i sredstva za socijalnu pomoć potrebitima u Novom Travniku, Glamoču, Slatini, Livnu, Tomislavgradu, Mostaru u BiH, Srijemskoj Mitrovici, Tavankutu u Srbiji te Gersthofenu u Njemačkoj.

Među odobrenim projektima su i oni vezani za infrastrukturu povratnika, kao što su: zamjena krovišta na zgradi ambulante u Dobretićima, rekonstrukcija krovišta kulturnog doma za mlade u Donjoj Blatnici, rekonstrukcija krova doma sv. Ante na Humcu te pomoć oko saniranja štete nastale elementarnom nepogodom u župi Ivanjska te obnova pastoralnog centra u Bitoli.

Anto Pranjkić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Promocija troknjižja o Hrvatima iz Brazila

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska matica iseljenika ima čast pozvati Vas na svečano predstavljanje troknjižja o hrvatskoj zajednici u Brazilu autora i priređivača projektnih izdanjā  dr. sc. Milana Puha iz São Paula, Brazil.

Predstavljanje će se održati u četvrtak, 17. siječnja 2019. u 13 sati u dvorani Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

Uz pozdravnu riječ ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Mije Marića te autora i priređivača projektnih izdanjā dr. sc. Milan Puh iz São Paula, o troknjižju hrvatske zajednice u Brazilu će govoriti povjesničari Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Gordan Ravančić i dr. sc. Darjan Godić.

O autoru i troknjižju:

Dr. sc. Milan Puh, Puljanin s višegodišnjom brazilskom adresom, voditelj je istraživačkog projekta „Povijest Hrvata i hrvatskog useljeništva u Brazil” u São Paulu od 2015. godine i priređivač knjigā „Hrvatska u Brazilu – iseljeničke priče i priče o useljenju”, „Hrvatska u Brazilu do 1918: prva faza useljavanja” i „Hrvatska u Brazilu između 1918. i 1945.: druga faza useljavanja”. Projekt se realizira uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Na promociji ovog jedinstvenog troknjižja znanstvenici će predstaviti odabrane društvene i kulturne značajke hrvatske iseljeničke zajednice u Brazilu kroz prošlost i sadašnjost, te istodobno ukazati na demografske pokazatelje kao i stvaralačke prinose Hrvata razvitku te najveće i najmnogoljudnije države u Južnoj Americi.

Dr. sc. Milan Puh je profesor hrvatskog jezika i povijesti u Croatiji Sacri Paulistani i u Društvu prijatelja Dalmacije u jedanaestmilijunskoj metropoli São Paulu, gdje živi većina brazilskih Hrvata. Znanstveni je suradnik Centra za Slavenske studije Sveučilišta savezne brazilske države Paraná na znanstvenom projektu „Kartografija slavenskih studija u Brazilu: znanstveno-istraživački rad i njegova internacionalizacija”. Podsjetimo, hrvatska zajednica u Brazilu inače ima između šezdeset i osamdeset tisuća ljudi.

Moderatorica promocije je Vesna Kukavica, voditeljica Odjela za nakladništvo HMI-ja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Tomislav Sunić i Željko Glasnović: Hrvatska dijaspora – Povratak ili istrebljenje

Objavljeno

na

Objavio

U Podcastu Velebit profesor dr. Tomislav Sunić ugostio je saborskog zastupnika generala Željka Glasnovića. Na ovu su temu dr. Sunić i general Glasnović razgovarali i na engleskom jeziku, a taj ćete video kroz nekoliko sati također moći pogledati na našemu kanalu.

Tko sabotira povratak Hrvata iz iseljeništva u Hrvatsku?

Zašto ne postoji Ministarstvo useljeništva Hrvata u RH?

Zašto i tko vodi rat protiv hrvatskih iseljenika i njihovog mogućeg povratka u domovinu?

Odgovore na ova pitanja poslušajte u Podcastu Velebit.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari