Connect with us

Hrvatska

Nove hrvatske osobne iskaznice: Doznajte što se sve mijenja

Objavljeno

on

Hrvatske osobne iskaznice na kakve smo naviknuli odlaze u povijest, a za nove osobne građani će moći zahtjev predati od početka ovog tjedna.

Očekuju se brojne promjene. Slika seli s desne na lijevu stranu. Na poleđini iskaznice nalazit će čip koji je dosad bio na prednjoj strani, a u njemu će se nalaziti fotografija i otisci prstiju te Matični broj osiguranika, piše Dnevnik.hr.

Nova osobna iskaznica imat će biometriju i služit će kao putovnica, ali i kao zdravstvena iskaznica. Osim svoje verzije u fizičkom obliku, iskaznica će imati svoju digitalnu inačicu na pametnim telefonima putem koje će građani moći pristupiti svim uslugama E-građanina. Zahvaljujući otisku prstiju i digitalnom potpisu, nova osobna iskaznica moći će poslužiti i za podizanje kredita Iskaznica će vrijediti 5 godina. Osobe starije od 65 morat će iskaznicu platiti 49,50 kuna. Oni koji želi napraviti osobnu za djecu do pet godina morat će platiti 60 kuna, a 79,50 kuna za sve ostale.

Svi oni koji osobnu žele u tri dana morat će i platiti. Žurni postupak koštat će ih 500 kuna. Nužno je navesti kako ne treba mijenjati stare osobne iskaznice ako su one i dalje važeće.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR