Connect with us

Balkan

Nove napetosti na sjeveru Kosova, Kurti predstavio plan za deeskalaciju

Objavljeno

-

Foto: EPA

Jedan od organizatora nasilnih prosvjeda lokalnih Srba na sjeveru Kosova je uhićen, a trojica kosovskih policajca su u akciji ozlijeđena, objavio je kosovski ministar unutarnjih poslova u utorak, u danu kad je kosovski premijer pod pritiskom SAD-a i EU-a predstavio plan za smirivanje napetosti.

Uhićeni Milun Milenković-Lune je glavni organizator napada na snage KFOR-a i kosovsku policiju u Zvečanu prije dva tjedna kada je u sukobima ozlijeđeno je 30 pripadnika mirovnih snaga i i veše od 50 srpskih prosvjednika, rekao je ministar Xhelal Svecla je na Facebooku.

Radi se o jednomg od vođa kriminalne formacije “Civilna obrana” i vođi kriminalnih skupina koje su godinama terorizirale građane, napadale pripadnike policije i institucije Kosova, dodao je ministar.

No, službeni Beograd tvrdi da nije uhićen nikakav kriminalac, već istaknuti sportaš s brojnim medaljama.

Do sukoba je došlo kada su se lokalni Srbi usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci uz asistenciju policije preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeveerne općine na kojima je izlaznost bila samo 3,4% posto, jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotirali.

Sirene za uzbunu začule su se ranije u utorak u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, većinski naseljene Srbima, nakon što su se građani počeli okupljati u gradu. U sličnim slučajevima lokalni Srbi su zatvarali trgovine, ljekarne i poslovne prostore te postavljali barikade.

Sjedinjene Američke Države i Europska unija, koje moderiraju dijalog Beorada i Prištine, pozvale su kosovskog premijera da deeskalira napetosti, povuče gradonačelnike, ukloni specijalnu policiju i ispuni obvezu po ugovoru iz Bruxellesa postignutom pod pokroviteljstvom EU-a.

Obveza Prištine je bila formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu što Priština odbija učiniti, a Beograd tu asocijaciju vidi ključnim preduvjetom za dalji proces normalizacije odnosa.

Agencija Reuters prenosi u utorak da je kosovski premijer Albin Kurti predstavio plan za smirivanje napetosti na sjeveru koji bi uključivao nove lokalne izbore i povlačenje specijalne policije.

Agencija navodi da je Kurti ponuđenim planom “pokleknuo pod pritiskom ključnih zapadnih pristaša” nezavisnosti Kosova.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je u utorak više puta razgovarao sa posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom i brojnim međunarodnim dužnosnicima “kako bi izvršili pritisak na Kurtija i urazumili ga”, objavile su vlasti u Beogradu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas